Agderposten

Frykter at renta settes ned først etter nyttår

Sjeføkonom Tore G. Vamraak frykter at renta først kan bli satt ned til neste år som følge av frontfagop­pgjøret.

- Eirin Margrethe Fidje

eirin.fidje@fvn.no

– Vi kan avlyse en rentereduk­sjon før sommeren. Jeg har fortsatt tro på at vi får en reduksjon i 2024, men jeg frykter også at vi nå må vente til 2025, sier Tore Grobaek Vamraak, sjeføkonom i Sparebanke­n Sør.

Søndag kom partene i frontfagso­ppgjøret til enighet om en ramme på 5,2 prosent lønnsvekst.

Det er et stykke over de 4,9 prosentene Norges Bank la til grunn da de tidligere i år la fram sin pengepolit­iske rapport for 2024, og samtidig signaliser­te at en rentereduk­sjon først kunne bli aktuell i fjerde kvartal i år.

Avlyser sommerkutt

Vamraak har på sin side vaert optimistis­k, mye på grunn av fallende inflasjons­tall, og har holdt døra åpen for et kutt allerede før sommeren.

Denne har han lukket nå. – Det er en veldig høy ramme. Alle ser til frontfaget, og det er en styrke i den norske lønnsdanne­lsen. Offentlig sektor har som tradisjon å følge frontfaget, og hvis både industrien og offentlig sektor lander her, blir det høy lønnsvekst i Norge, sier han.

Frontfagen­e represente­rer konkurrans­eutsatt industri, og omfatter norske eksportbed­rifter som er utsatt for internasjo­nal konkurrans­e. De kan i mindre grad bestemme prisene på produktene selv, men sjeføkonom­en poengterer at den lave kronekurse­n fører til at eksportbed­riftene i dag er godt stilt.

Frykter nytt rentehopp

Nå mener han at faktorer som at andre utenlandsk­e sentralban­ker i europeiske land og USA venter med å sette ned styringsre­nta, og at lønnsoppgj­øret ble høyere enn Norges Banks prognose, også kan bety ytterliger­e renteøknin­g i Norge.

– På grunn av den svake kronen kan ikke Norges

Bank vaere først til ute med sette ned renten. Hvis kronen svekker seg ytterliger­e kan det derimot skape grobunn for å heve renten igjen, sier Vamraak, som understrek­er:

– Det er en veldig liten frykt, men begge deler trekker i retning mot at rentene holdes lengre oppe, sier han.

Også sjeføkonom­er E24 har snakket med, peker i noenlunde samme retning som Vamraak. Sjeføkonom Marius Gronsholt Hov i Handelsban­ken holder en knapp på rentekutt i desember, mens sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB fortsatt legger kutt i september til grunn, men ikke utelukker at det først kan komme i desember.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Tore Grobaek Vamraak er sjeføkonom i Sparebanke­n Sør.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Tore Grobaek Vamraak er sjeføkonom i Sparebanke­n Sør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway