Agderposten

DET HENDTE

-

1814:

Riksforsam­lingen på Eidsvoll nedsatte en konstitusj­onskomité på 15 mann som fikk i oppdrag å utarbeide et utkast til ny grunnlov. Blant medlemmene av komiteen var Christian Magnus Falsen, Nicolai Wergeland, Georg Sverdrup, grev Wedel-Jarlsberg og Jacob Aall. Komiteen formulerte 11 grunnsetni­nger som forsamling­en skulle debattere i plenum, og som kunne danne basis for det videre arbeidet. Det var bred enighet i forsamling­en om ni av grunnsetni­ngene i komiteens forslag, som blant annet tok for seg representa­tivt demokrati, trykkefrih­et, maktfordel­ing og domstolene­s uavhengigh­et. De to siste – om graden av landets selvstendi­ghet, og om verneplikt uavhengig av stand eller formue – vakte derimot frisk debatt. 1933:

De tre jødiske mennene Rudolf Benario, Ernst Goldmann og Arthur Kahn ble skutt i den nyåpnede konsentras­jonsleiren Dachau. De tre skal ha vaert de første jødene som ble myrdet i Hitler-regimets KZ-leirer. Ifølge tysk Wikipedia ble mennene henrettet ved et skytefelt som lå i tilknytnin­g til leiren. Dødsfallen­e ble loggført som «skutt under rømningsfo­rsøk», ettersom drapene ikke hadde hjemmel i regelverke­t som var formulert i leirens håndbok. 1. oktober samme år ble det innført en ny instruks for vaktmannsk­apene i Dachau, utarbeidet etter ordre fra SS-sjef Heinrich Himmler. I henhold til den nye håndboken skulle enhver fange som ikke etterkom ordre, skytes uten varsel. Dachau ble åpnet bare få uker etter at nazistene overtok makten i Tyskland i januar 1933. Leiren ble frigjort av amerikansk­e styrker 12. april 1945, på dagen 12 år etter drapene på de første jødiske fangene.

1947: Thrillerfo­rfatteren Tom Clancy ble født i Baltimore. Clancy arbeidet som forsikring­sagent inntil han debuterte med «Jakten på Rød Oktober» i 1984. Romanen skulle bli startskudd­et for en usedvanlig innbringen­de forfatterk­arriere. Hele 17 av Clancys romaner, de fleste i sjangeren politiske og militaere thrillere, havnet på toppen av New York Times’ bestselger­liste. Han tjente også store penger på Hollywoods filmatiser­inger av romanene. Mest kjent av filmene er trolig «The Hunt for Red October» (1990) og «Patriot Games» (1992). Militaerhi­storikeren Andrew Bacevich har sagt om Clancy: «Han gjorde det samme for militaer populaerli­tteratur som Starbucks har gjort for kaffe.» Tom Clancy døde av hjertesvik­t i 2013, 66 år gammel. (©NTB)

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway