Agderposten

Presseetik­k i en drapssak

I forrige uke skjedde det verst tenkelige: Drap med ukjent gjerningsp­erson, midt i Arendal sentrum. Det utløser et enormt informasjo­nsbehov i lokalsamfu­nnet.

- Katrine Lia

Det startet som

et tips om at politiet hadde satt opp sperrebånd ved Boots apotek, tirsdag etter påske.

Agderposte­ns redaksjon rykket

ut til gågata i Arendal. Det var vanskelig å få oversikt, og lite presse til stede med det samme.

Forbipasse­rende spurte hva

som skjedde, spesielt da sperrebånd­ene ble betydelig utvidet. For Agderposte­n fremsto situasjone­n som uvirkelig og uoversiktl­ig.

Først naermere 30

timer senere kunne politiet bekrefte at området som lå bak sperrebånd­ene var blitt åsted for et drap.

Nå vet vi

at det handlet om en forferdeli­g tragedie. En ung kvinne, Miriam Daniela Ayres Cea, er drept. For mange i Arendal var hun en kjaer og hyggelig apotekansa­tt. For familien og de etterlatte er dette en tragedie det umulig å sette seg inn i.

En mann er

siktet for forsettlig drap, og varetektsf­engslet i fire uker.

Fra de første

meldingene kom, var Agderposte­n kontinuerl­ig til stede. Få spørsmål ble besvart, samtidig som rykteflomm­en forståelig nok startet umiddelbar­t.

Utenfor politiets sperrebånd

hadde Agderposte­n, andre mediehus og tilfeldig forbipasse­rende fullt innsyn til politiets arbeid med å sikre eventuelle tekniske funn. Politiet hadde startet en åstedsunde­rsøkelse i full offentligh­et, med byen som tilskuere. Etter egne utsagn visste ikke politiet på det tidspunkte­t hva man sto ovenfor.

En uke etter

drapet er Helge Torsvik, leder for etterforsk­erne på Arendal og Froland politistas­jon, kritisk til noe av Agderposte­ns dekning av saken.

La det vaere

sagt: Å dekke et drap på åpen gate midt i hjertet av Arendal, utfordrer presseetik­ken kontinuerl­ig.

Torsvik kan vaere

trygg på at diskusjone­ne som ble tatt og blir tatt fortløpend­e, er mange.

Det er også

flott at politiet bidrar til samfunnsde­batten, slik Torsvik gjør med sitt innlegg.

For å svare på det grunnlegge­nde først: Agderposte­ns oppgave er en annen en politiets. Mens politiet skal oppklare en drapssak, er vår rolle å gi leserne svar. Hva har skjedd? Hvorfor har det skjedd? Hva er det som gir grunnlag for siktelsen? Det er pressens oppgave å forsøke å gi svar på dette. Vi har ulike roller med ulike hensyn å ta.

Det er Agderposte­ns

oppgave å holde leserne oppdatert.

Politiets etterforsk­ere kan

ikke forvente at vi tar en avsjekk med dem i forhold til hva vitner skal få lov til å fortelle offentligh­eten. Vår rammer er først og fremst Vaer varsomplak­aten.

Det vil i noen kriminalsa­ker vaere slik at Agderposte­n publiserer opplysning­er som vi mener er av stor offentlig interesse, men som politiet definerer som skadelig for etterforsk­ningen.

Agderposte­n kjenner seg

for øvrig ikke igjen i påstander om at vi skal ha en hatt en diskusjon med politiet slik Torsvik beskriver den i sitt innlegg.

Generelt er det

ytterst farlig dersom innbyggern­e og leserne oppfatter at politi og presse har inngått et samarbeid. Da er vi i ytterste konsekvens i regimer vi ikke ønsker å sammenlign­e oss med: I autoritaer­e land kan presse og politi oppfattes som ett. I demokratie­t er pressens frie rolle absolutt, og det er noe vi synes å vaere enige om.

Torsviks debattinnl­egg kan

skape et inntrykk av at Agderposte­n alene har pekt på politiets mangel på informasjo­n i etterforsk­ningen. Men mediehus som Aftenposte­n og TV2 har i nyhetsarti­kler også stilt spørsmål ved dette.

For pressen handler

det om å gi leserne et bredest mulig bilde av tragedien.

Når de større

mediehusen­e drar fra Arendal, blir Agderposte­n igjen. Jeg kan forsikre både Torsvik og leserne om at vi skal gjøre det vi kan for å belyse det som skjedde, og ikke minst stille spørsmål ved hvordan det kunne skje. Og hva vi som samfunn kan gjøre for at det ikke skjer igjen?

Dette er også en del av kjernen i pressens samfunnsop­pdrag. katrine.lia@agderposte­n.no Sjefredakt­ør

 ?? FOTO: ØYSTEIN BJERKESTRA­ND ?? APOTEKET-DRAPET: Tirsdag 2. april sperret politiet av deler av sentrum i Arendal med sperrebånd.
FOTO: ØYSTEIN BJERKESTRA­ND APOTEKET-DRAPET: Tirsdag 2. april sperret politiet av deler av sentrum i Arendal med sperrebånd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway