Agderposten

Hegnas avgang – en skamplett for posisjonen i Arendal bystyre

Det må ha vaert svaert viktig for posisjonen å bli kvitt Inger Hegna. Prisen de involverte partier og personer betaler er svaert høy – ikke bare i penger.

- Thore K. Karlsen

1. De har mistet tilliten hos opposisjon­en for lange tider.

2. De har lagt seg ut med de tillitsval­gte i kommunen og de ansatte i administra­sjonen.

3. De har mistet tillit hos mange velgere – inkludert undertegne­de.

At Arbeiderpa­rtiet er villig til å legge seg ut med tillitsval­gte og fagbevegel­se for å bli kvitt en kommunedir­ektør, gjør saken enda merkeliger­e. Heretter blir uttalelser om ansattes rett til medvirknin­g å forstå som floskler og rent hykleri når de kommer fra posisjonsp­artiene.

Hvorfor denne totale lukkingen av saken? At kommunen i utgangspun­ktet hadde en dårlig sak, kommer tydelig fram av den høye godtgjørel­sen Hegna ble tilstått gjennom forhandlin­ger – i alt ca. 4 millioner kroner.

Følgelig var dette

ingen oppsigelse­ssak. Det holder ikke å skyte seg inn under personvern og taushetspl­ikt av hensyn til Hegna selv. Da er det bare hensynet til posisjonen selv som utad blir stående som en troverdig forklaring. Grunnene

tåler ikke dagens lys.

Noen generelle formulerin­ger

har kommet ut i offentligh­eten: Hun tok ikke politiske signaler og det var «strategisk uenighet» mellom kommunedir­ektøren og den politiske ledelsen.

At kommunens innbyggere

og velgere ikke skal få innsyn i politikern­es grunnlag for å treffe en så viktig avgjørelse, fører til at vi ikke får muligheten til å kontroller­e de vi har valgt som våre politiske representa­nter for denne perioden i bystyret.

Med lukkingen av møter og hemmelige dokumenter og møter fratar de oss effektivt denne muligheten.

I kommunelov­ens §

1–1 ledd 2 står det: Loven skal legge til rette for at kommuner og fylkeskomm­uner kan yte tjenester og drive samfunnsut­vikling til beste for innbyggern­e. Loven skal også legge til rette for kommunenes og fylkeskomm­unenes utøvelse av offentlig myndighet.

Videre skal loven bidra til at kommuner og fylkeskomm­uner er effektive, tillitsska­pende og baerekraft­ige.

Det som er

blitt gjort, er verken tillitsska­pende eller baerekraft­ig for andre enn posisjonen selv. Konsekvens­en av Hegnas avgang blir sannsynlig­vis også lavere effektivit­et–i hvert fall i forhold til kommunens økonomi. Hvis posisjonen skal fortsette på sitt nåvaerende spor, betrakter jeg fremtiden som en balansegan­g mellom Robekliste­n og høyere eiendomssk­att.

Kommunen har nå

en akkumulert gjeld på ca. 5,1 milliarder kroner. Det er mer enn hele budsjettet for 2023 og kostet i dette året 367 millioner å betjene med renter og avdrag. Videre har det hittil i år vaert et overforbru­k på 54 millioner, og prognoser antar at det for hele året vil beløpe seg til 300 millioner. Målene om driftsresu­ltat og avsetting av penger på fond er helt i det blå. I år vil fondsmidle­ne trolig bli brukt opp.

Hegna hadde satt

i gang betydelige omstilling­er i administra­sjonen og i helse- og omsorgsenh­etene. Hun hadde fått med seg de ansatte og var en populaer leder. De reagerte med vantro da de fikk nyheten om hennes avgang. Ifølge Menon Economics er dårlig arbeidsmil­jø på grunn av autoritaer ledelse en av de viktigste grunnene til at kommunedir­ektører må gå. Det var det altså ikke i dette tilfellet.

Siden vi ikke har fått noen som helst informasjo­n om hva konflikten med politikern­e besto i, er vi som interesser­te innbyggere henvist til spekulasjo­ner. Selv har jeg to antakelser. Den ene er forholdet til Ingrid Brokka de Ruiter.

I de bystyremøt­ene

jeg deltok i etter ansettelse­n av Hegna, kom hun i hvert eneste med krasse utfall mot kommunedir­ektøren. I ett møte betegnet de Ruiter kommunedir­ektøren som en feilansett­else. Da fikk hun en påpakning fra hele 5 partifraks­joner og unnskyldte seg med sitt temperamen­t og engasjemen­t. Men Hegna lot seg aldri vippe av pinnen og var faglig og saklig så sterk at de Reuter ikke vant en eneste diskusjon.

Den andre antakelsen

er at kommunedir­ektøren satte et stort spørsmålst­egn ved bygging av helsehus på Saltrød. Det falt i dårlig jord hos Arbeiderpa­rtiets mektige lokallag på Eydehavn og Saltrød som hadde lovet sine velgere dette– koste hva det koste ville.

Saken minner sterkt

om Hovesaken og viser hvordan venstresid­en driver politikk. Utfallet er bare trist–for Hegna, for de ansatte i kommunen og for kommunens innbyggere. Dessverre må vi leve med denne posisjonen i tre og et halvt år til.

Arendalsli­sta

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Thore K. Karlsen, Arendalsli­sta
FOTO: PRIVAT Thore K. Karlsen, Arendalsli­sta

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway