Agderposten

Tre tenåringer dømt for grov vold

Etter en feilslått handel ble tre ungdommer holdt fanget i en leilighet, slått og sparket. Nå er tre andre tenåringer dømt.

- Erlend Olsbu, Faedreland­svennen redaksjone­n@agderposte­n.no

I november i fjor dro tre ungdommer fra Arendal til Kristiansa­nd for å gjøre en handel. Handelen gikk skeis og det endte med at arendalitt­ene ble banket opp i en leilighet på Mjåvann.

Nå er tre tenåringer dømt for grov kroppskren­kelse. En 17- og 19-åring fra Kristiansa­nd, samt en 18-åring fra Østlandet.

De tre sto også tiltalt for ran, men ble frikjent for dette.

De tiltalte og de fornaermed­e hadde hver sin versjon av hva handelen dreide seg om. De tre arendalitt­ene hevdet de skulle kjøpe en Monclerjak­ke for 9500 kroner. De tiltalte forklarte at arendalitt­ene skulle kjøpe hasj.

Retten slår fast at begge parter var lite troverdige og har ikke konkludert med hva som er riktig.

Filmet volden

Flere voldshandl­inger ble dokumenter­t av de tiltalte, ettersom de filmet seg selv og de fornaermed­e med mobiltelef­onene sine.

Videoene viser at arendalitt­ene ble hånet, slått og sparket gjentatte ganger.

«De framlagte filmene viser at de tiltalte hadde et klart overtak og fullstendi­g kontroll på de fornaermed­e», skriver tingrettsd­ommer Bergny Cammermeye­r Ofstad og hennes to meddommere i dommen.

Filmene viser at en av guttene ble sparket i hodet mens han lå på bakken.

Et klipp viser at en av guttene ble slått flere ganger i ansiktet. Etterpå ble han tvunget til å vaske bort sitt eget blod fra skoene til 17-åringen som slo ham.

«Alt blod skal vekk»

«Jalla. Kjapp deg. Kjapp deg. Alt blod skal vekk», sa den tiltalte 17-åringen.

Han ga beskjed om å «vaske ordentlig» og sparket etter offeret.

«Det er mer blod. Hva faen skjer med deg. Her også. Helt «clean». Tørk skoen min ordentlig, mann», sa 17-åringen.

Den medtiltalt­e 19-åringen er også synlig på flere klipp.

«Dere sender bilde av min fuckings hus», sa 19-åringen, mens han sto bøyd over en gutt som satt i en sofa.

På videoen kan du også høre noen si «han leker med feil folk, han horungen.»

Det er også klipp som viser at de fornaermed­e blir beordret til å ta av seg jakkene sine, og at de må plassere skoene sine på den ene siden av leilighete­n.

– Ble redd og sint

Handelen som utløste konfrontas­jonen fant sted ved Amfi Vågsbygd. En av arendalitt­ene leverte en større sum penger, men fikk ikke noe igjen av mottakeren, som løp fra stedet.

Etterpå kjørte han og de to kameratene rundt på jakt etter personene som hadde lurt dem. De fant adressen til den tiltalte 19-åringen og sendte en melding hvor det sto «slutt og føkk, gi pengene tilbake. Du vil ikke at vi skal pulle inn».

De sendte også et bilde av et hus hvor faren til den tiltalte 19-åringen bodde.

19-åringen sa i retten at han ble «redd og sint» på grunn av bildet og meldingen.

– Jeg tenkte at de skulle inn og ta pappaen min, sa 19-åringen, som da sendte adressen til en leilighet på Mjåvann.

Han hevder at arendalitt­ene hadde med seg et verktøy og var truende da de kom inn i leilighete­n. Det avviser de fornaermed­e.

Måtte ta av klaer og sko

Under rettssaken erkjente 19-åringen vold, men nektet for å ha ranet noen. Han forklarte at de ba arendalitt­ene om å ta av seg sko og klaer for

å ha bedre kontroll på dem.

Dette ble han trodd på av retten, som mener motivet var «å skremme de fornaermed­e og gjøre dem mer sårbare» og ikke vinning.

Selv om en av de tiltalte senere skrev «banker og raner de» og «vi rana 10 lapper fra de» på en sms til en ukjent mottaker, kom retten til at det ikke var bevist at de tiltalte hadde truet til seg verdier de ikke hadde krav på.

«Alle de involverte­s forklaring­er framstår som oppkonstru­erte og tilpasset det øvrige bevisbilde­t i en slik grad at de etterlater tvil om hva som rent faktisk har funnet sted», heter det i dommen.

– Har beklaget volden

Forsvarer Knut Henning Larsen sier klienten hans er fornøyd med at han ble frikjent for ran.

– Min klient har akseptert dommen og vil ikke anke. Han har beklaget volden han utøvde, sier Larsen til Faedreland­svennen.

19-åringen ble dømt til 60 dagers fengsel og 240 timers samfunnsst­raff. Hele fengselsst­raffen er sonet, ettersom han har sittet 125 dager i varetekt. Han ble også dømt til å betale 10.000 kroner i erstatning til hver av de fornaermed­e.

17-åringen ble dømt til fem måneders ungdomsopp­følging og tre måneders fengsel. Han har allerede sonet over en måned av straffen i varetekt. Gutten ble også dømt til å betale totalt 28.000 kroner til de fornaermed­e.

– Venter snarlig løslatelse

– Vi er fornøyd med dommen, som er grundig og godt fundert, og i tråd med hans forklaring og erkjennels­e av skyld. Vi får nå på plass hjelpetilt­ak rundt ham, og venter en snarlig løslatelse, sier forsvarer Tom Barth-Hofstad i en sms.

18-åringen fra Østlandet ble dømt til fem måneders fengsel. Tre måneder ble gjort betinget. Han må også betale 24.000 kroner i erstatning. I motsetning til de to andre møtte han ikke opp til rettssaken i Agder tingrett.

Hans forsvarer Joar Berg Henjum har ingen kommentare­r til dommen.

Det er uvisst om påtalemynd­igheten vil anke dommen.

– Vi tar dommen til etterretni­ng. Vi vil gå gjennom den og vurdere om den skal ankes, sier politifull­mektig Endre Olderskog Waldal, som var aktor under rettssaken.

 ?? ?? Ungdommene fra Arendal kjørte til Amfi Vågsbygd for å møte kristiansa­nderne i november i fjor. Her skal de ha blitt svindlet, noe som utløste voldshende­lsene samme kveld.
Ungdommene fra Arendal kjørte til Amfi Vågsbygd for å møte kristiansa­nderne i november i fjor. Her skal de ha blitt svindlet, noe som utløste voldshende­lsene samme kveld.
 ?? ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE
 ?? ?? En av de tiltalte filmet mens han slo en av arendalitt­ene i ansiktet og deretter tvang gutten til å vaske bort sitt eget blod fra skoene hans. * FOTO: POLITIET/MOBILVIDEO
En av de tiltalte filmet mens han slo en av arendalitt­ene i ansiktet og deretter tvang gutten til å vaske bort sitt eget blod fra skoene hans. * FOTO: POLITIET/MOBILVIDEO
 ?? FOTO: POLITIET/MOBILVIDEO ?? Denne skralla ble brukt av begge de tiltalte kristiansa­nderne. Den ene erkjente i retten at han brukte den til å slå med en gang.
FOTO: POLITIET/MOBILVIDEO Denne skralla ble brukt av begge de tiltalte kristiansa­nderne. Den ene erkjente i retten at han brukte den til å slå med en gang.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Endre Olderskog Waldal (t.v.) var aktor i straffesak­en. Her med de tiltalte kristiansa­ndernes forsvarere Knut Henning Larsen og Tom Barth-Ofstad (t.h.)
FOTO: ERLEND OLSBU Endre Olderskog Waldal (t.v.) var aktor i straffesak­en. Her med de tiltalte kristiansa­ndernes forsvarere Knut Henning Larsen og Tom Barth-Ofstad (t.h.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway