Agderposten

En nødvendig kameradeba­tt

Apotek-drapet i Arendal sentrum utløser en debatt om bedre kameraover­våking. Men det er ikke sikkert kameraer vil ha forventet effekt.

-

▶ Da politiet startet jakten på den skyldige bak drapet ved Boots apotek, var jakten på kameraspor sentral fra første øyeblikk.

▶ Slik situasjone­n i Arendal sentrum er i dag, er politiet avhengig av å få utlevert bilder og film fanget opp av kameraer plassert av naeringsdr­ivende i sentrum.

▶ Det gir utfordring­er. For slike kameraer kan ikke fange opp for mye av det som skjer i gatebildet, slik regelverke­t er utformet. I Arendals gågater er det heller ingen kommunale kameraer som fanger opp hva som skjer.

▶ Drapet har utløst en velkjent debatt om hvorvidt politiet burde ha egne kameraer plassert ut i bybildet i Arendal sentrum. I 2022 gikk Høyres bystyregru­ppe ut med ønske om kameraover­våking, blant annet etter dialog med politiet. De ønsket også tettere dialog mellom kommune, politi og gårdeiere i byen om å investere i flere kameraer.

▶ – Vi mener det er riktig å snakke om det. Hensynet om et trygt sentrum må veies opp mot hvert enkelt menneskes personvern. Det er derfor viktig å ha tydelige krav om hva dataene skal brukes til, hvem som får tilgang på dem og at de ikke misbrukes, uttalte Erik Tellefsen Lindøe, Linda Øygarden, Benedikte Nilsen Glommen og Roar Daniel Gundersen i bystyregru­ppa til Arendal Høyre i et felles utspill.

▶ Partiet har denne uken fått støtte fra Sentrumsfo­reningen i Arendal. Daglig leder Sverre Knutsen i Arendal By AS uttalte til NRK at det ville vaere trygt å sette opp flere overvåking­skameraer utendørs.

▶ Det er forståelig at debatten nå kommer.

▶ Men de politiske diskusjone­ne bør vaere grundige. Brumunddal er en av kommune som for litt over ti år siden innførte kameraover­våking i sentrum. Det har ført til at flere alvorlige lovbrudd er blitt avdekket, hvor gjerningsp­ersoner har fått sin dom.

▶ Samtidig kan kameraover­våking vaere et brudd på personlovg­ivning. Det er også et åpent spørsmål hvorvidt kameraover­våking vil ha en preventiv effekt i tilfeller der alvorlig kriminalit­et blir begått i affekt eller av mennesker som er alvorlig psykisk syke.

▶ Nok penger til forebyggen­de tiltak kan vaere vel så viktig som kameraer. Bystyret bør skaffe seg grundige erfaringer fra Brumunddal og andre kommuner med kameraover­våking før man sier ja til Høyres forslag.

Nok penger til forebyggen­de tiltak kan vaere vel så viktig som kameraer

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? SIKKERHET I SENTRUM: Nå kommer debatten om bedre kameraover­våking av sentrum i Arendal. Den bør bli grundig, skriver Agderposte­n på lederplass.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN SIKKERHET I SENTRUM: Nå kommer debatten om bedre kameraover­våking av sentrum i Arendal. Den bør bli grundig, skriver Agderposte­n på lederplass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway