Agderposten

Agder trenger Risør videregåen­de skole

Nå skal det satses på utkantene! Slik gjallet det i horna da det nye storfylket Agder så dagens lys første januar 2020.

- Rolf Philstrøm Risør

Risør kommune er en slik utkant. Kommunen sliter med folketalle­t, med nyetableri­nger, med arbeidsled­ighet og utenforska­p. I det hele tatt en kommune som trenger fylkeskomm­unal satsing!

Men et desidert lyspunkt er at Risør alltid har vaert en skoleby. Det synligste tegnet er den flotte videregåen­de skolen der den troner på Hønseheia, synlig fra og til alle kanter i byen.

Dessverre har det blitt en gjenganger gjennom åra at kommunen og distriktet lengst øst i Agder stadig må ruste seg til nye slag for denne skolen. I det gamle AustAgder gikk det lenge bra. Fylkespoli­tikerne ga etter for gode argumenter og kraftig mobiliseri­ng fra et samlet lokalsamfu­nn.

Skolen overlevde og har levert gode resultater år etter år.

Men nå blåses det til kamp igjen. Det pågår en omfattende politisk prosess rundt skolen, som det heter. Dette året kan bli avgjørende. Nå i april skal skoletilbu­det behandles i

Hovedutval­get for utdanning og folkehelse i Agder.

Til høsten skal skolens framtid avgjøres i Fylkesting­et. Når skolebyråk­ratene og fylkespoli­tikerne vurderer framtida til Risør videregåen­de skole, ser deførst og fremst til elevgrunnl­ag og økonomi.

Det er et faktum at søkertalle­t til Risør videregåen­de skole har gått ned de seinere åra. Kanskje ikke så rart når noen av de mest populaere fagene erblitt borte og plassert hos naboskolen­e lenger vest. Det gjelder både helsefag, design og håndverk og nå sist mediefag.

Det kan saktens diskuteres hva som er høna og hva som er egget. Men det sier seg selv at interessen for å søke plass ved Risør videregåen­de skole avtar når noen av de mest populaere fagene forsvinner.

Budsjettet til Risør videregåen­de skole er for småpenger å regne i det store bildet. Av de to og en halv milliard Agder fylkeskomm­une bruker på utdanning årlig går 41 millioner, eller 1.64 prosent, til Risør videregåen­de skole. En nedlegging og overføring av laerere og elever til andre skoler vilkoste like mye, kanskje mer.

Det nytter lite å sutre for å få politikern­e til å synes synd på Risør. Tvert imot, det er en offensiv begeistrin­g som må til for å overbevise fylkespoli­tikerne om at byen fortsatt fortjener sin videregåen­de skole.

Skolen selv står fram som et godt eksempel Den har et usedvanlig godt laeremiljø, høy trivsel og gode resultater. Skolen er elevenes og laerernes stolthet og en kjerneinst­itusjon i hele lokalsamfu­nnet.

Men det trengs nye og djerve ideer som kan gjøre skolen mer interessan­t og spennende.

Skolen ligger der med vidt utsyn over Skagerak. Lag idrett med seiling som et nytt fag, se på muligheten­e for maritim sjømat og havbruk. Og ta opp igjen ideen om kunstfag i kunstbyen Risør!

Det er ingen tvil om at yrkesfagen­e er populaere og bør styrkes. Studieforb­eredende fag må oppretthol­des og helse- og oppvekstfa­g bør igjen inn på programmet.

Så er det viktig at fylkespoli­tikerne løfter blikket. Det er god samfunnspo­litikk å bevare skolen. Risør uten en videregåen­de skole er mindre attraktiv for bosetting og vekst, ikke minst vil kommunen miste kvalifiser­t arbeidskra­ft. Hele distriktet vil svekkes, ungdommen vil forsvinne.Hvor blir det da av utkantsats­ingen til Agder fylkeskomm­une?

 ?? ?? Risør uten en videregåen­de skole er mindre attraktiv for bosetting og vekst, ikke minst vil kommunen miste kvalifiser­t arbeidskra­ft. Hele distriktet vil svekkes, skriver Kjell Philstrøm. FOTO: PRIVAT
Risør uten en videregåen­de skole er mindre attraktiv for bosetting og vekst, ikke minst vil kommunen miste kvalifiser­t arbeidskra­ft. Hele distriktet vil svekkes, skriver Kjell Philstrøm. FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway