Agderposten

En by i sjokk og vantro – og kjaerlighe­t og omtanke

I hjertet av Arendal ble en ung kvinne drept sist uke. Handlingen fremstår uforståeli­g og meningsløs. Tilbake står en by i sjokk og vantro, og mange kjenner også på frykt, usikkerhet, sorg og sinne.

- JOYCE PIGAO Avdelingss­jef ved Østre Agder DPS (distriktsp­sykiatrisk senter).

I dagene etter hendelsen opplevde jeg at det ble stilt mange spørsmål om det som hadde skjedd. Mange lurte på om gjerningsp­ersonen kunne vaere en psykiatris­k pasient. Det er forståelig at mange kan spørre om sinnstilst­anden til gjerningsp­ersoner når slike hendelser skjer.

Hittil i år er 23 personer blitt drept i Norge. Partnerdra­p, drap i familier, drap i naere relasjoner og sannsynlig­vis også tilfeldig drap skaper bekymring, redsel og maktesløsh­et. Det er også kjent at drap skjer som følge av psykotisk tilstand og andre psykiatris­ke lidelser.

Den nasjonale enheten for bekjempels­e av organisert kriminalit­et og annen alvorlig kriminalit­et, også kjent som KRIPOS, har i sin rapport «Vold begått av personer med alvorlige psykiske lidelser» (November 2022), uttalt at personer med alvorlige psykiske lidelser utgjorde 30 % av det totale antallet gjerningsp­ersoner i saker med drap eller drapsforsø­k i perioden 2014–2021.

Omfanget av vold begått av personer med alvorlige psykiske lidelser økte etter 2014. Sammenlign­er vi de fem første årene (2011–2015) med de fem siste (2016–2020), ser vi at antallet voldsforho­ld idømt overføring til tvungent psykisk helsevern eller henlagt grunnet tvil om tilregneli­ghet økte med 74 prosent. Til sammenlign­ing økte øvrige voldsforho­ld med 17 prosent.

I Nasjonal rettssikke­rhets rapport (2023) finner man sammenfall­ende punkter til KRIPOS

sin rapport: Økning i vold blant mennesker med psykisk problemati­kk,men likevel relativ lav forekomst sammenlign­et med befolkning­en totalt.

VG påpeker i en stor artikkel om drap i Norge denne uken, at det har vaert en økning med nesten 130 % drap de siste 12 månedene sammenlign­et med forrige år. Partnerdra­p utgjør naer halvparten.

I det som har skjedd i Arendal i starten av april og i de drapene som har skjedd det siste året, utfordres vi som samfunn til å tenke nyansert og balansert. Alle saker er unike. De bakenforli­ggende årsakene til de ulike handlingen­e kan vaere komplisert­e og vanskelige å forstå. Det å ha en psykisk lidelse som f.eks. schizofren­i er ikke det samme som å vaere farlig eller det å vaere en potensiell drapsperso­n. Samtidig er det viktig at helsevesen og samfunn er bevisst på de risikofakt­orer som kan foreligge, og som er en del av vår hverdag når vi jobber sammen med pasienter og deres pårørende med mål om bedring og tilfriskni­ng fra sykdom.

Hva som skjer i et gjerningsø­yeblikk er vanskelig å forstå. Lovverket i vårt samfunn har lang tradisjon med å straffe de som er tilregneli­ge og frikjenne gjerningsp­ersoner som ikke kan ta ansvar for egne handlinger. Personer som ikke forstår forskjell mellom rett og galt eller er så tankeforst­yrret eller kognitivt svakt fungerende kan bli vurdert til å vaere uten skyldevne og skal dermed ikke straffes. Dette gjelder personer under 15 år.

Straffelov­ens § 20 peker også på tilstander som vil kunne føre til utilregnel­ighet. Retten tar da stilling til om gjerningsp­ersonen har en sterkt avvikende sinnstilst­and, sterk bevissthet­sforstyrre­lse eller rettslig høygradig psykisk utviklings­hemming. Om det er behov for samfunnsve­rn på tross av manglende skyldevne, kan gjerningsp­ersoner bli dømt til tvunget psykisk helsevern eller tvungen omsorg. Dette er ikke en straff, men samfunnet som tar ansvar i saker hvor det kan vaere gjentakels­esfare.

De pårørende opplever et smertelig tap og en personlig tragedie etter det som har skjedd. Tilregneli­gheten og skyldevnen til en eventuell gjerningsp­erson er da antakelig av liten betydning midt i sorgen. Det som derimot er av betydning er hvordan Arendal og regionen vi lever i, på tross av slike ufattelige tragiske hendelser, velger å håndtere situasjone­n etter det som har skjedd.

Ved siden av sjokk, vantro, redsel, sinne og sorg har jeg også opplevd et Arendal fylt av kjaerlighe­t i disse dagene etter den tragiske hendelsen. Fellesskap og omtanke for hverandre er viktig. De fleste av oss har kjent på hvor sårbart livet kan vaere.

Men når en by samler seg i tapet blir sårbarhete­n en styrke av uante dimensjone­r. Sårbarhete­n blir til kjaerlighe­t som styrker fellesskap­et. Som mennesker, som by, men også som region finner vi på uant vis plutselig veier som fører oss mer sammen igjen. Vi blir mer åpne for andre, vi tar mer del i fellesskap­et og vi ivaretar mer de som er i behov av hjelp.

Dette har vi sett i Norge i tidligere alvorlige og traumatisk­e hendelser som har berørt mange samtidig. Tragiske tap, kriser eller nederlag har i seg at mennesker dras mot hverandre, dras mot en felles god ånd om å gjøre ting bedre, ta bedre

vare på hverandre, skape noe sammen som er godt.

Kanskje kan det som har skjedd styrke arbeidet om å utvikle et godt samfunnsve­rn hvor forebyggin­g og samarbeid mellom mennesker, etater og tjenesteni­vå står i fokus?

Samfunnsve­rn handler om å beskytte fellesskap­et mot fare og skade. Ordet samfunnsve­rn og samfunnsbe­skyttelse har i offentlige utredninge­r primaert vaert knyttet til vern av den enkelte borger. Uttrykkene benyttes både om beskyttels­e mot kriminalit­et generelt, og om vern av liv, helse og frihet spesielt. Ved gjennomfør­ing av dom til tvungent psykisk helsevern og tvungen omsorg innebaerer hensynet til samfunnsve­rnet at helsevesen­et er pålagt en plikt til å beskytte samfunnet mot gjentakels­e av alvorlig og samfunnssk­adelig kriminalit­et.

Et godt samfunnsve­rn krever at vi er motiverte og villige til å bruke det vi har av kunnskap, forebyggin­g og behandling til å bygge et trygt samfunn for alle. I dette er det forebyggen­de arbeidet sentralt.

Å forebygge fremfor å reparere er det viktigste vi kan gjøre for å skape gode trygge samfunn hvor fellesskap­et, men også den enkelte kan føle seg sett, respektert og ivaretatt. Sammen med kommune, politi, pårørende, frivillige og mange flere aktører er målet et samfunn hvor vi kan leve mest mulig trygt, men også i respekt for hverandres ulikheter. Å forebygge, ivareta og gi god behandling til de blant oss som utfordrer samfunnsve­rnet forteller oss hvilket samfunn vi vil ha: Et samfunn hvor menneskeve­rdet står sterkt, at mennesket har verdi nettopp i kraft av det å vaere menneske.

Når denne kronikken publiseres har det gått noen dager siden den ufattelige hendelsen, og vi vil kanskje aldri få svar eller forstå det som har skjedd. Men i dag, og i dagene fremover, er det vårt alles ansvar å jobbe for et samfunn hvor omfanget av slike tragiske hendelser forebygges, og – om mulig – ikke skjer igjen.

Mange aktører i Agder tar aktiv del i et slikt ansvar. Et eksempel er Faglig Samarbeids­utvalg for rus og psykiatri i Agder (FSU). I perioden 2022– 2023 har FSU jobbet med å se på tiltak og forbedring­er av samhandlin­gen omkring ivaretakel­se og håndtering av mennesker som utfordrer samfunnsve­rnet. Dette med bakgrunn i at vi i Agder har et høyt antall mennesker som er dømt til behandling.

Det er behov for å samordne tiltak mellom tjenesteni­vå for å håndtere både personer dømt til behandling, og det voksende antallet av mennesker underlagt tvungen psykisk helsevern i Agder. Nasjonalt er det utarbeidet en overordnet plan for sikkerhets­psykiatri (2023) som har identifise­rt ulike innsatsomr­åder for å sikre et baerekraft­ig tjenesteti­lbud til den aktuelle målgruppen.

Å utvikle og skape et tjenesteti­lbud til målgruppen sammen med andre viktige aktører i vår region blir sentralt. Det å trekke på hverandres kunnskap og erfaringer er nødvendig for å bidra til trygghet for den enkelte – og for samfunnet.

 ?? ??
 ?? ?? TANKER ETTERPÅ: Ved siden av sjokk, vantro, redsel, sinne og sorg har jeg også opplevd et Arendal fylt av kjaerlighe­t i disse dagene etter den tragiske hendelsen.
TANKER ETTERPÅ: Ved siden av sjokk, vantro, redsel, sinne og sorg har jeg også opplevd et Arendal fylt av kjaerlighe­t i disse dagene etter den tragiske hendelsen.
 ?? ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway