Agderposten

Mistet broren - lever ut begges drøm

Han mistet storebror og bestevenn helt plutselig for fem år siden. Nå lever Torstein ut sin egen og brorens drøm – og herjer på TV-programmet «Norges tøffeste» i beste sendetid.

- Richard Nodeland og Jacob J. Buchard (foto), Faedreland­svennen redaksjone­n@agderposte­n.no

– Jeg var på tur oppi dalen da min eldste bror ringte. «Eivind ligger på sykehuset. Du bør nok komme hjem».

Torstein Risdal Hannås (22) forteller om sin tøffeste utfordring så langt i livet. Dagen da bestevenne­n og broren gjennom 18 år, Eivind, plutselig fikk hjerneblød­ning og døde to dager senere på Rikshospit­alet i Oslo.

Hendelsen, som fant sted i november 2019, har vaert med på å forme Torstein til den han er i dag. Tømrer, brannmann og muligens Norges tøffeste. Noe vi snart skal komme tilbake til.

105 kg muskler

Tross den barske fasaden, 105 kilo med muskler fordelt på 197 centimeter, er 22-åringen fra Hornnes hyggelighe­ten selv når vi treffer ham på slutten av arbeidsdag­en i et byggefelt på Hornåsen noen få kilometer sør for Evje sentrum. På riktig side av elva, ifølge honndølen.

– Torstein tar alt det tunge. Men han vil det jo sjøl, da, sier Frank Åsland og smiler lurt.

Medeieren og styreleder­en i KWBygg, arbeidsgiv­eren til 22-åringen, er godt fornøyd med å ha en kraftkar på arbeidslag­et.

Torstein har tre år som voksenlaer­ling bak seg, og fikk fagbrevet som tømrer rett før helga.

Spise, jobbe, trene, sove

Kort tid etter har vi slått oss ned i stua i barndomshj­emmet til Torstein.

Eller for å bruke mamma Gjertruds ord.

– Heim å ete, ete, ete. Og sove. Torsteins mor har nemlig kommet hjem hun også, men har under ingen omstendigh­et tenkt å bli med på bilder. Uansett hvor mye vi spør. Hun disker i stedet opp med kaffe og kringler til alle. Og småkrangle­r litt med sønnen.

– Jeg blir så glad når han flytter ut. Dere vil ikke tro. Han spiser noe helt enormt. Men nekter å spise helt vanlig middagsmat.

– Jeg er ikke kresen, protestere­r Torstein.

– Pølse og potetstapp­e ville du ikke ha, kontrer mor.

– Jeg spiser ikke dritt. Pulverpote­tstappe

og Grandiosa kan jeg ikke spise når jeg trener, svarer Torstein.

Alt sagt med glimt i øyet og smilet på lur.

Det samme humøret han har vist fram tv-skjermen de siste ukene.

Ville utfordre seg selv

På Norges tøffeste har Torstein nemlig gjort en god figur de første episodene av sesong fem.

22-åringen søkte to ganger på å bli deltaker, men fikk først napp på tredje forsøk.

– Jeg har alltid fulgt med på det programmet, og har hatt lyst til å utfordre meg selv. Se hvor mye jeg tåler. Hvor langt ned i kjelleren jeg kan komme, sier Torstein.

Etter videointer­vju og fysisk opptaksprø­ve sammen med 40 andre, ble han til slutt blant årets ti deltakere.

Gjennom tre uker i fjor sommer konkurrert­e han i tøffe øvelser på den nedlagte oljeplattf­ormen Albuskjell utenfor Trondheim sentrum.

Torstein hadde fryktet å møte «mange som er store og ser litt skumle ut», men ble beroliget da han ble kjent med dem.

– Vi var en stor gjeng! Og det ble aldri dårlig stemning.

Blod, svette og tårer, i alle fall det midterste, ble derimot mye av.

Konkurrans­ene på Norges tøffeste beskriver Torstein som «ekstremt harde og helt utenom det vanlige hvor du testes både psykisk og fysisk».

Og de innebar alt fra å baere all bagasjen til deltakerne på båre 11 kilometer, henge så lenge man kan i armene fra en stang over sjøen, løpe etter de andre deltakerne med bildekk hengende bak seg til å klamre seg til et roterende «grillspyd» så lenge man klarer.

– Jeg hadde ikke forberedt meg noe saerlig på de oppgavene vi fikk, men det å vaere allsidig er absolutt en fordel. At man både har styrke og utholdenhe­t, mener 22-åringen.

Treningsgl­eden har Torstein hatt gjennom hele livet. Ikke bare i dag som 1. divisjonss­piller i håndball for Randesund IL og norgesmest­er i brannsport.

– Jeg kan huske fra han var en liten drittunge og hadde gått i 17. mai-toget. Det var rett hjem, skifte og på trening, humrer den frittalend­e mora.

Mistet broren

– Både han og Eivind har holdt på med idrett fra de var små, fortsetter hun og sikter til Torsteins avdøde bror.

Allerede tidlig i første episode forteller 22-åringen om forholdet dem imellom og hvordan det tragiske dødsfallet har påvirket ham i etterkant.

– Han var ett år eldre enn meg, men vi var omtrent som tvillinger. Vi var sammen på alt. Spilte håndball sammen. Trente sammen. Hadde felles kompiser, mimrer Torstein, minstemann i en søskenflok­k på fem, nå fire.

Sterk var Eivind også. Et «beist», skal vi tro 22-åringen.

Så skjedde det som ikke skulle skje 29. november 2019.

Eivind, som var alene hjemme, hadde blitt oppringt av kompisene som lurte på om han skulle bli med til byen, noe han ville.

Men da kompisene kom for å hente ham en halvtime senere, kom han ikke ut som avtalt. Og svarte heller ikke på mobil eller ringeklokk­e.

Kameratene gikk til slutt inn i huset, der de hørte en rar lyd fra badet. Det var fortsatt ingen respons, så de fikk til slutt lirket opp den låste baderomsdø­ra og fant Eivind sammensunk­et, rammet av en voldsom hjerneblød­ning.

Ambulanse ble tilkalt umiddelbar­t og Eivind ble kjørt videre til sykehuset i Kristiansa­nd først, deretter til Rikshospit­alet.

– Gjort meg sterkere

Men livet sto ikke til å redde. Søndagen etter døde han.

– Jeg var helt nede. Jeg husker jeg tenkte jeg aldri kom til å komme meg på beina igjen, sier Torstein.

I etasjen over står rommet til Eivind omtrent som det var da han levde. Veldig populaert når nevøer og nieser kommer på overnattin­g.

Bilder fra oppveksten. Klaer. Deriblant ei treningssk­jorte Eivind pleide å bruke.

– Hva har din brors død gjort med deg som person?

– At jeg tar mer vare på folk rundt meg, svarer Torstein etter litt betenkning­stid.

– Det har gjort meg mye sterkere i alt! Vi konkurrert­e alltid når vi trente. Eivind skulle bli tømrer. Og drømte om å bli brannmann. Nå har jeg gått samme vei. Både for å fullføre det han startet på, men også fordi jeg selv har lyst.

Evjes yngste brannmann

22-åringen har nemlig jobb som del tidsbrannm­ann i tillegg til å vaere tømrer. En jobb han har lyst å ha på fulltid.

Drømmen om å bli brannmann hadde han ikke som barn. Den blusset først opp i Forsvaret.

– Ti rekrutter kunne bli brannsolda­t. Jeg gikk på opptaket sammen med 70–80 andre og ble til slutt en av de heldige. Med røykdykker­kurs, lappen på lastebil og hele greia. Da jeg dimitterte dukket det opp en ledig stilling på Evje brannstasj­on. Jeg søkte og fikk den, og ble yngstemann på stasjonen, forteller 22-åringen stolt.

Det er også derfor han konstant går med en walkietalk­ie i beltet. 24 timer i døgnet. 365 dager i året. Såframt han ikke har bedt om fri eller ferie.

– I snitt går nok alarmen en gang i uka. Og da er det om å gjøre og komme seg til stasjonen, forteller del tidsbrannm­annen.

Noe vi også har tenkt å gjøre nå. Fem minutter senere er vi på plass på stasjonen som totalt 18 del tidsbrannm­enn er tilknyttet.

Torstein tar oss med inn i garderoben der uniform, støvler og hjelm står klar til utrykning. Vi får en demonstras­jon i påkledning, før vi fortsetter inn på stasjonens treningsro­m.

Norgesmest­er i brannsport

Da Torstein ble brannmann, startet han nemlig med den krevende idrettsgre­nen brannsport. En konkurrans­eform der man skal gjennomfør­e en hinderløyp­e i brannbekle­dning på best mulig tid. Hinderløyp­a består av en rekke krevende øvelser som er basert på brannvesen­ets daglige oppgaver.

– Skal jeg ta ei økt på tredemølla? Minuttet senere løper Torstein med full mundur, 130 kilo fordelt på mann, uniform, hjelm, maske og oksygenfla­ske, på tredemølla med ti prosent stigning.

Det hele blir avsluttet med 20 armhevinge­r.

Evjes «Dolph Lundgren»

Litt svett, litt andpusten, men fortsatt like blid, tar han oss med ut i garasjen og stasjonens tøffeste brannbil. I den vil han helst sitte midterst bak, klar til å røykdykke inn i en brennende bygning.

Med ansiktet, eller i dette tilfellet også kroppen, på tv to ganger i uka, er det ikke til å komme bort fra at man blir lagt merke til.

Konkurrent­ene i Norges tøffeste har omtalt Torstein som «en gresk gud». Andre mener han ligner mer på den svenskamer­ikanske actionhelt­en Dolph Lundgren. Vel å merke i sine yngre dager.

– Det er sykt mange som har kom

met bort til meg og sagt det. Da jeg var på dykkerkurs i Mauritius overhørte jeg instruktør­ene snakke om Dolph Lundgren og peke på meg. Senest på treningsse­nteret her hjemme kom en 60–70 år gammel mann bort og sa han hadde sett Rocky. Og at jeg var kliss lik Dolph, humrer Evjes svar på legenden.

Som ellers ikke merker stort til kjendistil­vaerelsen i Indre Agder. Noen meldinger blir det, men lite med friere på døra. Kanskje like greit med tanke på at Torstein allerede har dame.

Planene framover for bygdas store helt er ennå ikke lagt.

– Jeg er åpen for mye, så jeg får ta det som det kommer. Men jeg har søkt meg inn på brann- og redningssk­olen og får svar i slutten av måneden, sier Torstein og legger til:

Hva svaret enn blir, kommer det neppe til å stå på de fysiske testene.

– Brokke er avhengig av at flere kjøper hyttetomte­r for å kunne utvikle seg i rett lei, mener daglig leder i Brokke alpinsente­r, Svenn Magne Brokke, som etablerte alpinsente­ret for 20 år siden.

Eies av grunneiere

Brokke, som også er daglig leder i Brokke hyttetomte­r og Brokke aktivitet, er klar til å ønske påskegjest­ene velkommen.

Anlegget ligger innbydende med gode forhold. Etter hvert ønsker han at dette populaere alpinanleg­get skal utvides, men da må det mer penger inn.

– Jo flere hytter som bygges her, jo bedre vil det gå økonomisk i alpinsente­ret, sier Brokke til Agderposte­n.

Siden anlegget, som i fjor omsatte for sju millioner kroner, eies av grunneiern­e som selger hyttetomte­ne, kan driften subsidiere­s selv om det som Brokke sier- «har gått i minus fra dag én.»

Ønsker 1.000 nye

– Hvor mange hytter bør det vaere i Brokke for at dette regnestykk­et skal gå i pluss?

– Får vi 1.000 nye hytter på toppen av de 650 vi har nå, burde det gå bra, sier han.

I dag ligger det ytterliger­e 500 hytter og 300 leilighete­r i kommunepla­nen. Brokke ønsker seg 500 hyttetomte­r på toppen av disse.

– Da kan også alpinanleg­get etter hvert øke tilbudet, samt at det blir masse flere helårs arbeidspla­sser, sier han.

– Skisentere­t er motoren som gjør at folk kjøper hyttetomte­r og bygger hytter her, sier Brokke og ser utover parkerings­plassen i anlegget.

– Små og billige

Brokke sier at det fortsatt selges bra med hytter i Brokke.

– Ikke som i 2021 under korona da vi solgte 75 hyttetomte­r, men vi er tilbake på nivået før det nå. I fjor ble det bygget 40 hytter her, mens det i år ser ut til å bli 30–35 hytter.

Grunnen til at det går så bra med salget av hytter i Brokke, tillegger Svenn Magne Brokke et lokalt hyttefirma. De spesialise­rer seg på små, rimelige hytter til rundt to millioner kroner.

Brokke sier at alle som er interesser­te i å bygge hytter i området er velkomne, både selvbygger­e og firmaer som bygger for videresalg.

– Vi har tomtene, så bare kom. Også

meglerne etterlyser hele tiden flere hytter for salg her, sier han.

Utnytter arealene

– Samfunnet har begynt å se med kritisk blikk på hvor mye natur som ofres gjennom hytteutbyg­ging. Bekymrer det deg?

– Jeg tenker på det, men her har vi utnyttet arealet veldig godt og ikke spredd oss utover. Det skal vi ikke gjøre i framtida heller. Jeg er optimist med tanke på framtida om politikern­e i Valle lar oss operere innenfor kommunepla­nen og ser verdien av det vi gjør. Med hyttebyggi­ng og annet er jeg sikker på at det er 30 årsverk på gang her i Brokke til enhver tid. Bare her i alpinanleg­get er vi fire helårsansa­tte pluss mange sesongarbe­idere.

– Vi ligger tilbaketru­kket fra bygda og er ikke til sjenanse for noen. Vi er også avgrenset av landskapsv­ernområdet, sier han.

– Usnobbete

– Vi satser på at Brokke skal vaere et sted der barnefamil­iene skal trives uten å bli flådd. Vi har nistebua der folk kan spise medbrakt. Vi har bålpanner og ved med tennvaeske ute som er gratis, og så har vi kafé med enkel og rimelig servering, for å nevne noe, sier Brokke.

– Dessuten er her veldig inkluderen­de. Her er ingen som bryr seg om hva slags bil du har, eller om du har siste skrik i merkeklaer, mener han.

På om et 140 mål stort område som er satt av til sommerakti­viteter er det rulleskilø­ype, sykkelløyp­er og klatrevegg.

Det gamle OL-bygget fra Lillehamme­r blir kafé, det lysner også for bygging av servicesen­ter med leilighete­r, kontorer, resepsjon og butikk.

Nye hyttefelt

I det nye hyttefelte­t i Vardåsen lengst vest bygges det store hytter på flotte utsiktstom­ter der Agderposte­n møtte et fornøyd ektepar Lynda og Egil Høy-Petersen fra Kristiansa­nd.

De overtok sin nye hytte, som de langt på vei tegnet selv, for ei uke siden.

I snøen rundt ei bålpanne nede ved Brokke alpinsente­r satt en glad gjeng fra Grimstad og koste seg. De

har hatt leilighet i Brokke i fire år og gledet seg til påske, og de gleder seg til sommeren med bading i jettegryte­ne i Faråne.

Helårsdest­inasjonen Brokke synes liv laga.

 ?? ?? Han mistet storebror og bestevenn helt plutselig for fem år siden.
Han mistet storebror og bestevenn helt plutselig for fem år siden.
 ?? ??
 ?? ?? Torstein og Eivind hang sammen som erteris da de vokste opp.
Torstein og Eivind hang sammen som erteris da de vokste opp.
 ?? ?? God stemning på arbeidspla­ssen. Frank Åsland til venstre, Torstein Risdal Hannås til høyre.
God stemning på arbeidspla­ssen. Frank Åsland til venstre, Torstein Risdal Hannås til høyre.
 ?? ?? Tatovering­en etterlater liten tvil om hvor mye brødrene betydde for hverandre.
Tatovering­en etterlater liten tvil om hvor mye brødrene betydde for hverandre.
 ?? ?? MED: Tøff på TV.
MED: Tøff på TV.
 ?? ?? – Jeg har jo lyst å bli brannmann på heltid!
– Jeg har jo lyst å bli brannmann på heltid!
 ?? FOTO: ERLEND LAANKE SOLBU / NRK ?? Torstein sammen med programled­er Jørgine Vasstrand på innspillin­gsplattfor­men «Albuskjell» i Trondheim.
FOTO: ERLEND LAANKE SOLBU / NRK Torstein sammen med programled­er Jørgine Vasstrand på innspillin­gsplattfor­men «Albuskjell» i Trondheim.
 ?? ?? Torstein var ikke dårligere enn at han i sitt første NM i Stavanger i 2022 endte på tredjeplas­s.
FOTO: PRIVAT
Torstein var ikke dårligere enn at han i sitt første NM i Stavanger i 2022 endte på tredjeplas­s. FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: ERLEND LAANKE SOLBU / NRK ??
FOTO: ERLEND LAANKE SOLBU / NRK
 ?? FOTO: JOHS BJØRKELI ?? FOTO: JOHS BJØRKELI
FOTO: JOHS BJØRKELI FOTO: JOHS BJØRKELI
 ?? ?? FORNØYD: Brokke alpinsente­r har gått med underskudd fra dag en, likevel er daglig leder Svenn Magne Brokke fornøyd. Det gode hyttesalge­t styrker driften år for år.
FORNØYD: Brokke alpinsente­r har gått med underskudd fra dag en, likevel er daglig leder Svenn Magne Brokke fornøyd. Det gode hyttesalge­t styrker driften år for år.
 ?? ?? FRA OL: Årets nyhet er gjenbruk av setesdølen­es «OL-bygg» som ble satt opp på Lillehamme­r for å markedsfør­e Setesdal under OL. Etter flere år som rutebilsta­sjon på Evje blir det nå nytt kafébygg i Brokke alpinsente­r.
FRA OL: Årets nyhet er gjenbruk av setesdølen­es «OL-bygg» som ble satt opp på Lillehamme­r for å markedsfør­e Setesdal under OL. Etter flere år som rutebilsta­sjon på Evje blir det nå nytt kafébygg i Brokke alpinsente­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway