Agderposten

DET HENDTE

-

1964:

Sidney Poitier ble den første afroamerik­anske skuespille­ren i historien til å vinne Oscar for beste hovedrolle. Han fikk prisen for sin rolle i «Lilies of the Field». Ann Bancroft sjokkerte gallaens konservati­ve publikum ved å gi Poitier et kyss på kinnet da hun overrakte ham statuetten. Tre år senere utførte Poitier og Katherine Houghton det som skal ha vaert tidenes første filmkyss mellom svart og hvit i filmen «Guess Who’s Coming to Dinner?». Mellom 1972 og 1990 regisserte Poitier ni spillefilm­er; bl.a. kassasukse­ssen «Stir Crazy» (1980) med Richard Pryor og Gene Wilder. Fra 1997 til 2007 hadde han vervet som Bahamas’ ambassadør til Japan. I 2009 ble Poitier overrakt USAs høyeste sivile utmerkelse, «The Presidenti­al Medal of Freedom», av president Barack Obama. Poitier døde i 2022, 94 år gammel. 1976:

Den største industriul­ykken i finsk historie inntraff i Lappo. Ammunisjon­sfabrikken i byens sentrum var en hjørnestei­nsbedrift i Lappo, en småby i det vestlige Finland med snaut 15.000 innbyggere. Klokken 07.43 denne morgenen ble byen rystet av et drønn fra fabrikken, sannsynlig­vis forårsaket av en feil ved en maskin som fordelte krutt i patroner. 60 av fabrikkens 500 arbeidere var samlet i bygningen der ulykken skjedde. 40 mennesker mistet livet, hvorav 35 kvinner. 52 barn under 16 år mistet minst én forelder i ulykken, mange mistet to. Etter ulykken var det stor uvilje blant Lappos innbyggere mot at ammunisjon­sfabrikken skulle ligge i sentrum av byen. I stedet ble den gjenreist seks kilometer utenfor bygrensen.

1984:

Seriemorde­ren Christophe­r Wilder ble skutt og drept av to politibetj­enter på en bensinstas­jon i New Hampshire. Wilder, kjent som «The Beauty Queen Killer», hadde myrdet åtte kvinner i USA i løpet av seks uker. I bilen hans fant politiet et eksemplar av den britiske forfattere­n John Fowles’ roman «The Collector» fra 1963. Den kritikerro­ste romanen handler om en sommerfugl­samler som holder en ung kvinne fanget i kjelleren sin. Ifølge Wikipedia har opptil flere kidnappere og seriemorde­re latt seg inspirere av boken. Leonard Lake, som kan ha torturert og drept så mange som 25 kvinner i en avsides hytte i California i 1980-årene, skal ha vaert besatt av romanen. Robert Berdella, som drepte minst seks unge menn i Kansas City, hevdet at han var blitt inspirert til å begå drapene etter å ha sett filmversjo­nen av «The Collector». (©NTB)

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway