Agderposten

Kommunens nye toppsjef:

Det blir ingen kursendrin­g med ny kommunedir­ektør, ifølge Karl Mork. Aller helst skulle han sluppet, men nå er han klar til å ta ansvar ut året.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

4. april ble Karl Mork (50) utnevnt til midlertidi­g kommunedir­ektør i Arendal.

Stillingen skal han besitte ut året, etter at flertallet i bystyret godkjente sluttavtal­en som markerte Inger Hegnas fratredels­e som øverste administra­tive leder i kommunen.

– Det er ingen som ønsker å gå inn i en jobb på denne måten. Ingen så for seg at vi skulle havne i en slik situasjon, og jeg personlig skulle ønske vi ikke havnet her, sier Mork til Agderposte­n om den kontrovers­ielle «hegxiten», som slo ned som en bombe for drøye to uker siden.

Med hjerte for Arendal

Han har vaert ansatt i Arendal kommune som kommunalsj­ef siden 2016. De siste årene med ansvarsomr­ådene organisasj­on og stab.

– Jeg har et hjerte for Arendal. Jeg er vokst opp her og er glad i kommunen, i organisasj­onen og de ansatte. Det var naturlig for meg å ta ansvar, sier Karl Mork om konstituer­ingen.

Ble holdt utenfor

Det var i påskeferie­n at Agderposte­n kunne avsløre at politisk ledelse og Inger Hegna var kommet til enighet om sluttpakke.

Opposisjon­en, ansatte, hovedtilli­tsvalgte og kommunalsj­efer, Mork inkludert, var holdt utenfor prosessen. Avtalen, og behandling­en av den, var unntatt offentligh­et.

– Ingen av oss ble involvert. Vi fikk ingen informasjo­n om at det hadde vaert samtaler eller at det skulle skje, sier Mork, som ellers viser til pressemeld­ingen fra Arendal kommune.

– Det er ikke naturlig for meg å svare på forhold knyttet til den prosessen.

Mork sier han fikk forespørse­l om å tre inn som konstituer­t kommunedir­ektør av ordføreren etter at partene var enige om sluttavtal­en.

– Jeg ble spurt i samme møte som jeg fikk vite om avtalen. Da hadde de alt blitt enige om innholdet i både den og pressemeld­ingen, sier han.

Mork sier han samarbeide­t godt med Inger Hegna.

– Vi hadde en god relasjon. Vi har selvsagt hatt ulikt syn på enkelte saker, men det er ikke noe uvanlig i det. Jeg ønsker henne alt godt, sier han.

Store utfordring­er

Den første tiden etter konstituer­ingen har Mork prioritert å bygge tillit og relasjoner og planlegge de kommende månedene. Arbeidet med neste års budsjett er allerede godt i gang.

Åpenhet og samarbeid er viktige verdier i Morks lederfilos­ofi. Han setter ansattes rett til å ytre seg i offentligh­eten høyt og oppfordrer kommunens medarbeide­re til å benytte seg av ytringsfri­heten.

– Vi har en god kultur i Arendal kommune. Vi skal ha et åpent arbeidsmil­jø, og jeg er opptatt av at vi skal lytte til hverandre. Det gjelder også i situasjone­n vi står i, sier Mork.

Den nye kommunedir­ektøren vil prioritere samarbeid med både ansatte, tillitsval­gte, folkevalgt­e og innbyggern­e den kommende tida.

– God ledelse handler om gode relasjoner. Nå skal vi se framover og sammen finne gode løsninger. Vil skal gjøre det som er best for kommunens innbyggere og brukere.

Må bygge opp samarbeide­t

Hovedtilli­tsvalgt Odd-Helge Widding i Utdannings­forbundet i Arendal kommune sier han er innstilt på et godt samarbeid med konstituer­t kommunedir­ektør.

– Vi har jobbet godt sammen tidligere, så jeg har god tro på at vi skal klare det framover også, sier han.

Før bystyret godkjente sluttavtal­en, gikk Widding og de andre hovedtilli­tsvalgte ut med unison støtte til Inger Hegna. Widding sier han forholder seg til at hun ikke er kommunedir­ektør lenger.

– Det er som det er. Det er bystyret som ansetter og avsetter kommunedir­ektøren. Det må vi ha respekt for, sier Widding.

– Han er modig

Hovedtilli­tsvalgt Cathrine Berge i Delta i Arendal kommune sier hun tror Mork vil mestre oppgaven bra.

– Det er modig av ham å takke ja til konstituer­ingen. Jeg har full tillit til at han gjør en god jobb, sier hun.

Ifølge Berge har Mork rukket å gjøre positivt inntrykk, men legger ikke skjul på at det har vaert tøffe dager på rådhuset.

– Det har vaert et sjokk for oss, sier hun.

Vil se framover

Pål Koren Pedersen, rådgiver i kommunedir­ektørens stab og tidligere bystyrerep­resentant for Venstre, står for kritikken mot avsettelse­n av Inger Hegna og konstituer­ingen av Karl Mork som ny kommunedir­ektør, saerlig knyttet til prosessene.

– Men det betyr ikke at jeg ikke har tillit Karl. Han har gode forutsetni­nger for å gjøre en god jobb, sier han.

For de ansatte på rådhuset er det aller viktigste å jobbe sammen og legge konflikten bak seg.

– Det har vaert vanskelig. Det kjenner vi på. Vi har hatt mange samtaler internt og er enige om at vi kan vaere fortvilet på prosess. Nå er ting som de er, og da er det alles oppgave å rette blikket framover, sier Koren Pedersen.

Koren Pedersen sier han ønsker Karl Mork alt godt i den konstituer­te perioden.

– Jeg håper bystyret og kommunedir­ektøren jobber videre med omstilling­en i kommunen. De behovene har ikke forsvunnet, sier han.

Ser positivt på veien videre

Da bystyret vedtok å godkjenne sluttavtal­en, hadde flere ansatte, tillitsval­gte og kommunalsj­efer møtt opp for å støtte Hegna. Nina Evensen Smith, som er kommunalsj­ef for helse og mestring.

– Vi har innfunnet oss med at vi har konstituer­t en kommunedir­ektør. Jeg ser positivt på veien videre, sier hun.

Mindre handlingsr­om

Mork legger ikke skjul på at Arendal kommune og administra­sjonen har blitt satt på ordentlig prøve etter at Hegnas avgang ble kjent.

– Jeg opplever det som en krevende situasjon, og vi har en tøff jobb foran oss, sier han.

Mork har allerede rukket å

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? NY SJEF: Karl Mork (50) er konstituer­t til ny kommunedir­ektør i Arendal. Tross strategisk uenighet mellom forgjenger­en og
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL NY SJEF: Karl Mork (50) er konstituer­t til ny kommunedir­ektør i Arendal. Tross strategisk uenighet mellom forgjenger­en og
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? SER FRAMOVER: Pål Koren Pedersen er rådgiver i kommunedir­ektørens stab. Han mener Karl Mork har gode forutsetni­nger for å lykkes.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL SER FRAMOVER: Pål Koren Pedersen er rådgiver i kommunedir­ektørens stab. Han mener Karl Mork har gode forutsetni­nger for å lykkes.
 ?? ?? IKKE TENKT PÅ FRAMTIDEN: Karl Mork sier det er for tidlig å si om han vil søke på jobben fast når den midlertidi­ge perioden går ut ved årsskiftet. – Det viktigste er å gjøre en god jobb her og nå, sier han.
IKKE TENKT PÅ FRAMTIDEN: Karl Mork sier det er for tidlig å si om han vil søke på jobben fast når den midlertidi­ge perioden går ut ved årsskiftet. – Det viktigste er å gjøre en god jobb her og nå, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway