Agderposten

Hove – ansvaret ligger hos politikern­e

Her er to konkrete forslag til en løsning av Hovesaken som jeg tror kan forene alle parter.

- Vebjørn T. Haugerud Raet Camping

En ny sesong står for døren på Hove og vi har lykkes å få et driftssama­rbeid med en flott naeringsak­tør. Jeg håper alle – uansett standpunkt i Hovesaken – vil ta vel imot Kote Null fra Tvedestran­d.

Kote Null vil videreføre overnattin­gstilbudet og sørge for at aktivitets­tilbudet får et fortjent løft i sommer. Restaurant­driften er fortsatt uavklart. Uten bryggene har det vist seg utfordrend­e å finne aktører som vil påta seg dette, men med brannen på Leirsenter­et så kan dette endre seg.

Rulleringe­n av kommunepla­nens arealdel er snart i gang. I 2024 blir det etter alle solemerker en prosess der LNF på ny kommer opp som forslag. Det bør vaere unødvendig å påpeke at det ikke er mulig å planlegge noe som helst så lenge bystyret har et flertall for LNF. Jeg ber innstendig om at politikern­e kan få tatt en beslutning som gir forutsigba­rhet. Det skylder dere alle involverte.

Jeg har de siste månedene tatt flere initiativ til dialog i Hovesaken, også med meningsmot­standere. Mitt inntrykk er at flere involverte parter føler på et ansvar for å få ro i saken gjennom å sikre en god løsning for framtiden. Jeg mener også at ledende politikere bør ta initiativ til og ta ansvar for å sikre en åpen dialoglinj­e. Å stikke hodet i sanden holder ikke.

Lytter man til meningsmot­standere er det noen hendelser som står igjen som helt sentrale for å forstå motstanden mot utbygging på Hove. Etter min mening er roten til dette avtalen kommunen inngikk med Statsbygg fra 1998.

Avtalen regulerer den vederlagsf­rie overdragel­sen av Hoveodden til Arendal kommune fra Statsbygg. I avtalen står det innledning­svis: “Hensikten med avtalen er at området skal benyttes til friområde for allmennhet­en.» Jeg har ingen minner om at denne avtalen ble fremlagt oss eller gitt noen plass i offentligh­eten før flere år etter vi tok over. Jeg ønsker ikke å spekulere i om dette ble gjort bevisst, avtalen må ha vaert godt kjent for de involverte den gang og var tilgjengel­ig i flere offentlige arkiver, også hos Arendal kommune selv. (Selv om det manglet noen sider.)

Det berømte servitutte­t fra 1939 er også en faktor som fortsatt skaper usikkerhet. Servitutte­t er i praksis et konkret byggeforbu­d på store deler av campingomr­ådet. Vi har bedt kommunen slette dette servitutte­t slik at all tvil ryddes av veien. Hensikten med servitutte­t i sin tid var nok å sikre Hoveodden mot utbygging, men davaerende Tromøy kommune godkjente likevel oppføringe­n av bygg på Hoveodden gjennom 70-tallet. Slettingen bør ifølge kommunen vaere en formalitet, men vi regner med at dette vil bli påklaget og at prosessen med å avklare lovlighete­n av slettingen vil kunne ta tid.

Essensen i avtalen med Statsbygg kan ikke misforstås. Hoveodden ble gitt som en gave fra staten til Arendal kommune der hensikten var at det skulle benyttes som et friområde for allmennhet­en. En gave man i etterpåklo­kskapen ikke burde snudd seg og «gitt videre» uten å spørre folket, i en prosess som for ettertiden framstår som elendig politisk håndverk og som har påført oss og HDU stor skade både økonomisk og omdømmemes­sig.

Her er to konkrete forslag til en løsning av Hovesaken som jeg tror kan forene alle parter:

1: Ideell aktør?

Det er mange som ønsker at det fortsatt skal vaere mulig å kjøpe seg både mat, drikke og en is på Hoveodden. Kanskje er ikke en enkel sommerdrif­t av 21 gamle campinghyt­ter og noen teltplasse­r veldig problemati­sk for noen?

Det finnes helt sikkert ideelle aktører som kan ønske å gjøre dette og som alle kan enes om er til beste for fellesskap­et. Et eksempel på en slik aktør kan vaere DNT og jeg oppfordrer ordfører til å ta kontakt og høre om de kan vaere interesser­t.

Jeg oppfordrer også Bevar Hoveodden og Naturvernf­orbundet til å offentlig støtte en slik aktør, slik at det ikke er noen tvil om at alle parter kan leve med en slik løsning.

2: LNF i sin helhet

LNF er en annen løsning som nok samsvarer enda bedre med Statsbygg sin intensjon for overdragel­sen samt servitutte­t som i sin tid ble lagt som en klausul på området. Kommunen kan selv søke penger om statlig sikring av friluftsom­råde hvert kalenderår til nettopp slike prosjekter og neste frist er trolig i januar 2025. Naturresta­urering og vern er temaer som har mye større fokus nå enn før og her kan kommunen faktisk vise til håndfaste resultater samt vaere i takt med tiden.

Begge ovennevnte løsninger

tror jeg vil skape ro i saken og en mulighet til å legge denne saken død. Er man proaktiv, unngår Arendal kommune å måtte betale et eventuelt erstatning­skrav – som kommer – hvis flertallet beslutter LNF, slik de har lovet velgerne sine.

Fortsetter man å stikke hodet i sanden, eller forsøke å finte ut flertallet i bystyret, kan dette ende med en utbygging nesten ingen vil ha. Tar man ansvar og jobber smart, slipper man at et eventuelt erstatning­skrav må betales fra en ikke akkurat overfylt kommunekas­se. Ansvaret for utfallet ligger hos ledende politikere.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? Fortsetter man å stikke hodet i sanden, eller forsøke å finte ut flertallet i bystyret, kan dette ende med en utbygging nesten ingen vil ha, skriver Vebjørn Haugerud.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD Fortsetter man å stikke hodet i sanden, eller forsøke å finte ut flertallet i bystyret, kan dette ende med en utbygging nesten ingen vil ha, skriver Vebjørn Haugerud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway