Agderposten

Omsorgssen­ter, helsehus eller sykehjem? Hva skal bygges?

Ordfører Robert C. Nordli oppfordres til å gi en klar skriftlig orienterin­g om hva posisjonen egentlig vil bygge på Saltrød.

- Jan Vatne Arendal

Bystyret har vedtatt at den formelle betegnelse­n på prosjektet skal vaere omsorgssen­ter. I avisinnleg­g og debatter har denne betegnelse­n knapt vaert brukt. Derimot har helsehus og sykehjem vaert brukt som om disse begrepene betyr det samme. Det gjør de ikke. Det har ordføreren forsøkt å rydde opp i, men uten hell.

Skyldes det rett og slett manglende begrepsfor­ståelse hos enkelte eller at «noen» synes det er bekvemt at uklarheten består, slik at de senere kan si at det var det vi mente uansett hva som måtte bli bygget?

På et møte arrangert av Agderposte­n før valget sa samtlige partier unntatt ett at de ville bygge helsehus. Ingen av partiene tok noen som helst reservasjo­ner når det gjaldt tomt, kostnad eller tilskudd fra staten. Det er ganske vågalt av de som vil vaere ansvarlige politikere

På Arendal kommunes webside ligger det en rapport av 30.05.2022 med tittelen «Rom og funksjonsp­rogram Saltrød omsorgssen­ter» Programmet inneholder beskrivels­e av de funksjoner som planlegges lagt inn i senteret. Her listes opp hovedfunks­jonene som er 120 sykehjemsp­lasser med mottakskjø­kken og alle andre nødvendige funksjoner. Til sammen krever det et brutto areal på 11 057 m2. Som opsjon er det i tillegg oppgitt arealene for et vaskeri, et dagsenter og et produksjon­skjøkken med tilstrekke­lig kapasitet, sum areal 1 528 m2. Er det dette programmet som fortsatt er gjeldende? Er det med eller uten den spesifiser­te opsjonen?

Husbanken har normalt gitt investerin­gstilskudd til sykehjem. Her skal det bo personer med demens, kognitiv svikt, langvarige somatiske sykdommer og store sammensatt­e funksjonsn­edsettelse­r. Det er begrensnin­ger på tilskuddet beregnet per sykehjemsp­lass. For Arendal angis det i rapporten at beløpet kan bli ca. to millioner kroner per plass. Satsen forutsette­r at det blir etablert et tilfredsst­illende lokalt produksjon­skjøkken iht. Husbankens krav. Altså må de bygg og fasilitete­r som er nevnt i opsjonen bygges dersom kommune vil ha investerin­gstilskudd.

Regjeringe­n har i kampen mot inflasjon ikke funnet plass for store bevilgning­er til Husbanken til tilskuddsf­ormål den senere tid. Kan Arendal kommune regne med noe så usikkert som at den nåvaerende regjering eller en eventuell annen regjering vil bevilge tilstrekke­lig midler til

Husbanken til tilskuddsf­ormål i årene fremover?

To sentrale spørsmål. Kommunedir­ektøren har beregnet at det vil bli noe dyrere å bygge på Saltrød enn på Myra. Er det sykehjem eller helsehus som er lagt til grunn for disse beregninge­ne? Er det beregnet ajourførte totalkostn­ader for bygget/byggene? Og sist, men ikke minst. Vil posisjonen igangsette byggingen av senteret uansett om det kommer tilskudd fra Husbanken eller ikke?

Når skal senteret stå ferdig og tas i bruk?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway