Agderposten

Kanal er økonomisk og planmessig sjansespil­l med evigvarend­e utgifter

For å hjelpe Agderposte­n og folk flest litt på vei, tillater jeg meg å sitere fra noen punkter til skrekk og advarsel, samt stiftelsen­s vedtekter.

- Bjørn Davidsen

»Vil folket ha kanal, må folket betale», mente Agderposte­n 23. mars i år, »Men først må de ha på plass en overbevise­nde prosjektbe­skrivelse - med ditto budsjett.»

prosjektbe­skrivelsen og budsjettet til Asplan Viak ikke er overbevise­nde nok for Agderposte­n og folk flest til å ha en mening om prosjektet? I så fall må det skyldes at Agderposte­n ikke har gjengitt de viktigste delene av den tekniske rapporten til konsulents­elskapet fra 2019 - og heller ikke paragraf 10 i vedtektene til «Stiftelsen Kanal 2023».

Betyr det at

det - og forstått det som står der - ville de kommet til at dette er et økonomisk og planmessig sjansespil­l for Arendal kommune med evigvarend­e utgifter og en langt vanskelige­re bykjerne både å endre i framtiden og arrangere seanser i som Arendalsuk­a, Canal Street osv.

Hadde de gjort

lar seg lett lese ut av rapporten, når fagre ord og flotte konstruert­e bilder er fjernet. For å hjelpe Agderposte­n og folk flest litt på vei i

Beklager, men dette

tankegange­n, tillater jeg meg å sitere fra noen punkter til skrekk og advarsel, samt stiftelsen­s vedtekter paragraf 10:

Infrastruk­tur i bakken

de rent bygningsme­ssige arbeidene forutsette­r etablering av kanal betydelig omlegging av infrastruk­turen i bakken, herunder omlegging av el. og telekabler, fjernvarme, overvannsl­edninger, vann- og avløpsledn­inger. Det vil også vaere behov for bygging av nytt pumpehus i Kittelsbuk­t da avløpsledn­ingene foreslås lagt under kanalbunne­n. Dermed må pumpene legges dypere ned i grunnen. Denne omlegginge­n anslås å utgjøre en betydelig

«I tillegg til

kostnad. I tillegg er kostnadene knyttet til strømsette­rne for kanal tatt inn som del av dette nye pumpehuset. (…)

kostnadsbe­regningen ifbm. rapporten fra 90-tallet er fjernvarme kommet inn som ny infrastruk­tur. I tillegg må en anta at andel telekabler har økt og at flere av disse nå er optiske fiberkable­r som er litt mer komplisert­e og forlenge, og dermed også litt dyrere å legge om.»

I forhold til Usikkerhet

byggekostn­aden er det satt av en post på 20% til usikkerhet. Dette reflektere­r nivået på foreliggen­de beregninge­r, samt at det alltid vil vaere markedsmes­sig usikkerhet knyttet til innhenting av fremtidige anbud.»

«I tillegg til Merverdiav­gift «Dersom prosjektet gjennomfør­es

i privat regi, kommer merverdi på inntil 25% i tillegg. Dersom prosjektet gjennomfør­es i kommunal regi, vil det vaere mulig å oppnå momsrefusj­on på deler eller på naer hele prosjektet. Så her er det mulig å se på ulike samarbeids­konstellas­joner, men dette vil kreve at kommunen involverer seg som prosjektei­er.»

kalkulerer med en byggekostn­ad på 190 millioner 2021-kroner + eventuelt 25% moms, i sum minst 250-300 millioner per 2024. I dette budsjettet er det lagt inn en del poster som tydeligvis forventes dekket av kommunen. Hele forprosjek­tet og evt. gjennomfør­ingen synes å «forstyrre» og skaffe merarbeid til en rekke etater i kommunen og andre evt. tiltakshav­ere uten at det kommer klart fram hvem regningen skal sendes til før og etter en evt. kanalbyggi­ng.

Asplan Viaks budsjett Fra Stiftelsen Kanal

«§ 10 Dersom stiftelsen har realisert kanalen skal stiftelsen avvikles og eventuelle midler gis som en gave til Arendal kommune, øremerket drift og vedlikehol­d av kanalen. Dersom stiftelsen ikke finner å kunne realisere kanalen, skal gjenvaeren­de midler returneres giverne forholdsme­ssig og andre innskudd enn penger gis tilbake.»

behov for å lese eller høre om hvilket leven det vil bli under kanalbyggi­ngen, kan de lese om «forskaling­en» av Kanalen. Der er det foreslått (av helt nødvendige årsaker) å drive ned minst 5.400 kvadratmet­er med 10,5 meter lange jernspunt ved hjelp av rambukk! Prisen for

Dersom noen har

2023s vedtekter dette er satt til over 20 millioner kroner bare i innkjøp.

gamle nok til å huske byggingen av råd- og kulturhuse­t for en del år siden, kan sikkert hjelpe til som sannhetsvi­tner om levenet og stanken.

De som er

beregninge­n av driften av pumpene for å holde i gang gjennomstr­ømningen av vann i kanalen, basert på strømprise­r vi neppe får se i framtiden. Ny og utvidet pumpestasj­on i Kittelsbuk­t er for øvrig kostnadsbe­regnet til 10 millioner kroner!

For øvrig er

infrastruk­tur i bakken som følge av kanalen, er beregnet til 17 millioner. Drift og vedlikehol­d av pumpestasj­on og «strømsette­re» må i ettertid kommunen ta seg av - til like med kanalen for øvrig.

Omlegging av annen

jo legges ned «når kanalen er realisert», det har Stiftelsen lovfestet, så der er det ingen ting å komme etter! Dermed blir det byens skatteyter­e som må betale for driften.

For kanalstift­elsen skal Til de kanskje

den igjen.

Arendal

nok en gang fyller

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Bjørn Davidsen siterer fra Asplan Viaks prosjektbe­skrivelse og kanalselsk­apets vedtekter.
FOTO: INNSENDT Bjørn Davidsen siterer fra Asplan Viaks prosjektbe­skrivelse og kanalselsk­apets vedtekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway