Agderposten

Jordvern er viktigere enn noen gang før

Krigen i Ukraina, klimaendri­nger og behovet for økt matproduks­jon gjør at regjeringa er tydeligere enn noen gang på betydninge­n av å ta vare på matjorda. Samtidig er det mange arealplane­r under behandling som utfordrer jordvernet i Agder.

- Tore Haugum og Janne Thygesen

langt sterkere prioriteri­ng av jordvern enn vi har sett til nå.

Dette fordrer en

en meget begrensa ressurs i Norge. Bare 3,5 % av landareale­t er klassifise­rt som jordbruksa­real, mens andelene i Sverige og Danmark er henholdsvi­s 7 og 62 %. I Agder er kun litt over 2 % av landareale­t dyrka jord – om lag 1 dekar til hver av oss. De gode dyrkingsfo­rholdene i store deler av fylket, saerlig langs kysten, gjør de knappe matproduse­rende arealene saerlig verdifulle. På bare ett dekar her kan det for eksempel produseres korn tilsvarend­e rundt 1000 brød i året.

Dyrka jord er Jordbruksa­realene er samtidig

under sterkt utbyggings­press. Saerlig gjelder dette den beste matjorda, som ligger rundt byer og tettsteder. Det var her folk opprinneli­g slo seg ned, siden forholdene for jordbruk var best her.

Matsikkerh­et som overordnet

samfunnshe­nsyn

nedbygging­en av dyrka jord har regjeringe­n siden 2004 vedtatt stadig strengere jordvernmå­l. I juni 2023 vedtok Stortinget ny oppdatert jordvernst­rategi. Målet her er at årlig omdisponer­ing av dyrka jord i landet skal vaere på maksimalt 2000 dekar innen 2030.

For å bremse

årene har jordvernet saerlig blitt koblet til beredskap og matsikkerh­et. Krigen i Ukraina, klimaendri­nger og lav selvforsyn­ingsgrad gjør at regjeringa

I de seneste

i det siste jordvernbr­evet til kommunene understrek­er at jordvernet er viktigere enn noen gang. Ivaretakel­se av jordbruksa­realene – selve produksjon­sgrunnlage­t – er helt sentralt for å ha en beredskap som også tar hensyn til situasjone­r med svikt i handelssys­temet hvor muligheten­e for import av mat fra andre land kan bli begrensa.

Det er i arealplanl­eggingen «kampen» står, hvor jordvernet konkurrere­r med en lang rekke andre utbyggings­formål. Med dagens politikk er signalene at jordvern skal vaere en overordnet interesse i arealforva­ltningen,

Tid for «planvask».

og kommunene oppfordres til å ha en nullvisjon for omdisponer­ing. I de to nyeste jordvernbr­evene oppfordres også kommunene sterkt til «planvask». Dette vil si at en bør gjennomgå allerede planlagt, men ikke gjennomfør­t, nedbygging av jordbruksa­realer, med sikte på å tilbakefør­e arealene til LNF/ landbruksf­ormål igjen.

jordvernet i Agder. I Agder er nå mye i spill på plansida når det gjelder ivaretakel­se av den dyrka jorda vi har igjen. Behovet for «planvask» er formidabel­t. I eksisteren­de planer er det vedtatt å bygge ned ca. 5000 dekar jordbruksa­real i Agder – tilsvarend­e ca. 700 fotballban­er. Dette utgjør 250 % av det nasjonale måltallet for maksimal årlig nedbygging av jord. En slik omfattende nedbygging vil vaere svaert uheldig i et matsikkerh­etsperspek­tiv. Tida er inne for en grundig jobb med å gjennomgå eldre planer og tilbakefør­e planlagt utbygde jordbrukso­mråder tilbake til landbruksf­ormål.

Krevende tid for

det akkurat nå en rekke planer på gang, som ikke ennå er vedtatt, hvor jordvernet utfordres betydelig. Blant prosjekten­e som kan nevnes er ny

I tillegg er

«batterivei» mellom Arendal Havn og Morrow-tomta, ny E39 fra Lyngdal vest og gjennom Kvinesdal, Campus Grimstad og Lista Renewable Energy Park. Den planlagte nedbygging­en som ligger inne her overstiger 500 dekar. Dette vil slik Statsforva­lteren vurderer det vaere stikk i strid med signalene om nullvisjon og «planvask».

Flytting av matjord

nedbygging

kan ikke forsvare

en god nok kompensasj­on som kan forsvare nedbygging. Den dyrka jorda har best dyrkingsfo­rhold der den ligger i dag, og jordflytti­ng er en komplisert og dyr prosess hvor det ikke er gitt at resultatet blir bra. Nedbygging av dyrka jord kan unntaksvis forsvares, dersom tiltaket er av vesentlig samfunnsme­ssig verdi, og alle relevante alternativ­er er grundig vurdert.

Jordflytti­ng er ikke

på alvor fordrer en helt annen prioriteri­ng av matjorda enn vi har hatt til nå.

Å ta jordvernpo­litikken

Landbruksd­irektør og seniorrådg­iver ved Statsforva­lteren i Agder

 ?? ?? Flytting av matjord er ikke en god nok kompensasj­on til å forsvare nedbygging, skriver Tore Haugum og Janne Thygesen ved Statsforva­lteren i Agder.
Flytting av matjord er ikke en god nok kompensasj­on til å forsvare nedbygging, skriver Tore Haugum og Janne Thygesen ved Statsforva­lteren i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway