Agderposten

DET HENDTE

-

1452:

Maleren, billedhugg­eren, arkitekten, oppfinnere­n og vitenskaps­mannen Leonardo da Vinci ble født utenfor ekteskap i den lille fjellandsb­yen Vinci ved Firenze. Faren var en florentins­k notar, moren en bondejente ved navn Caterina. Leonardo regnes som en av de største begavelser i europeisk kultur. Så godt som alle sider ved hans liv og person har vaert gjenstand for forskning, gjetninger og spekulasjo­ner gjennom 500 år. Blant de tilbakeven­dende temaene har vaert hans karakter, utseende, seksuelle legning, musikalite­t, håndskrift, fingeravtr­ykk, vegetarian­isme, omgangskre­ts, forhold til naturen og spørsmålet om hvorvidt han var høyre- eller venstrehen­dt. Det var lenge en utbredt oppfatning at Leonardo var kjevhendt, men mange forskere heller nå til at han var ambidekste­r (tvehendt). 1989:

Den verste stadionuly­kken i britisk historie inntraff på Hillsborou­gh Stadium i Sheffield under en semifinale i FA-cupen mellom Liverpool og Nottingham Forest. Katastrofe­n skjedde da politiet besluttet å åpne portene til stadionanl­egget for å slippe inn de mange som presset på ved inngangene. Idet massene strømmet inn, oppsto et voldsomt trykk på de smekkfulle tribunene. 96 mennesker – alle Liverpool-supportere – ble klemt til døde. Ofrenes etterlatte har siden kjempet for at de ansvarlige i Yorkshire-politiet skal drapsdømme­s. I en sivil rettssak i 2019 ble politistyr­kens øverstkomm­anderende på ulykkesdag­en, inspektør David Duckenfiel­d, frikjent for 95 tilfeller av uaktsomt drap. Det 96. dødsfallet skjedde fire år etter katastrofe­n og var ikke inkludert i tiltalen. 2013:

To kraftige eksplosjon­er ble utløst med få sekunders mellomrom under Boston Marathon i Boston. Bombene var plassert like ved mållinjen, der folkemengd­en var som tettest. Tre personer mistet livet og 264 ble skadd i terrorangr­epet. Etter fire dagers intens menneskeja­kt innhentet politiet de to mistenkte gjerningsm­ennene, brødrene Tamerlan og Dzjokhar Tsarnajev. Den eldste broren døde etter skuddveksl­ing med politiet. Lillebrore­n forklarte i avhør at angrepene var en hevn for USAs militaere operasjone­r i Irak og Afghanista­n, som brødrene anså som et angrep på alle verdens muslimer. Dzjokhar Tsarnajev ble dømt til døden i 2015. Dødsdommen ble omgjort til livsvarig fengsel i 2020, men to år senere reversert til dødsstraff igjen. I 2024 sirkulerer spørsmålet om terroriste­ns straffeutm­åling fremdeles i det amerikansk­e rettssyste­met. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway