Agderposten

– Nå må du vaere forsiktig

Mandag 15. april ble det generelle bålforbude­t innført. Du har fremdeles lov til å fyre opp, men brannsjefe­n ber deg passe på.

- Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

– Det er kanskje akkurat nå, i disse fine dagene her tidlig på våren, at man skal vaere ekstra oppmerksom og forsiktig. Akkurat nå ligger det mye død vegetasjon på bakken, både blader og kvister, som er veldig lett antennelig, sier brannsjef Thoralf Bjørnbakk Juva i Østre Agder brannvesen til Agderposte­n.

Han peker på at brannfaren synker noe igjen når ny vegetasjon vokser frem i løpet av de neste ukene.

– Ditt ansvar

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark i Norge, med unntak av godkjente bålplasser. Reglene åpner samtidig for bruk av skjønn.

Under bålforbude­t er hovedregel­en at man ikke har lov til å tenne bål, bålpanner, bruke engangsgri­ll eller annen åpen ild, i utmark.

Forbudet gjelder all utmark, altså i skog, på lyng, gress, snaufjell, holmer og i strandområ­der.

Samtidig er det ikke et absolutt forbud, men brannsjefe­n i Agder minner sterkt om ansvaret som medfølger bålbrennin­g nå.

– Sjekk dette først

– Man har ansvar for det bålet man tenner opp. Dersom det kommer ut av kontroll vil man kunne bli holdt ansvarlig for konsekvens­ene, sier Juva.

Med andre ord kan det - i ytterste konsekvens - vanke både bøter og annen straff fra politiet dersom man ved uaktsomhet forårsaker kratt- eller skogbranne­r.

Brannsjefe­n ber folk vaere forsiktige, men samtidig kose seg i naturen.

– Vår anbefaling nå er at man sjekker indeksen for skogbrannf­are før man tenner opp, og at man samtidig er oppmerksom på vind og vindretnin­g. Man må vaere oppmerksom på farene, sier han.

Antente raskt

For å eksemplifi­sere hvor raskt flammene kan spre seg nå tidlig på våren, trekker Juva frem den store brannen på Hove i begynnelse­n av april.

I løpet av to timer var lokalene til Arendal Catering på Hove totalskade­t i en kraftig brann.

– Under denne brannen så vi at det var mye glør og nedfall som landet lit bortenfor brannstede­t, ned mot klatrepark­en. Det var ikke mange sekundene som skulle til før det antente og svei av flere kvadratmet­er raskt. Vi måtte holde vakt og slukke småbranner i vegetasjon­en rundt hele dagen, sier Juva.

Brannmanns­kapene i Agder har allerede rykket ut på flere branntillø­p i terrenget de siste ukene.

Fra og med mandag 15. april er også skogbrannh­elikoptere­t satt i beredskap. Bruken av dette koordinere­s av Hovedredni­ngssentral­en for SørNorge.

 ?? FOTO: ØYVIND JOHNSEN ?? KRATTBRANN: I Åsbieveien i Arendal for et par år siden.
FOTO: ØYVIND JOHNSEN KRATTBRANN: I Åsbieveien i Arendal for et par år siden.
 ?? FOTO: SKOGBRANNF­ARE.MET.NO ?? IKKE STOR FARE: Men brannfaren kryper nedover i Agsder i løpet av de kommende dagene.
FOTO: SKOGBRANNF­ARE.MET.NO IKKE STOR FARE: Men brannfaren kryper nedover i Agsder i løpet av de kommende dagene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway