Agderposten

Kommuner kan ha krevd brygger fjernet på uriktig grunnlag

Det har i lengre tid vaert et rettslig uavklart spørsmål om kommunene kan kreve brygger som er bygget i perioden 1965–1985 fjernet dersom de ikke er byggemeldt.

- Arnt Olaf Stillerud og Kjersti Schiøtz Thorud Advokater i Tenden Advokatfir­ma ANS

Mange kommuner i Norge har drevet aktiv ulovlighet­soppfølgin­g av slike brygger de senere årene. Kommunene har med støtte fra Statsforva­lteren og Kommunal- og distriktsd­epartement­et krevet slike brygger fjernet eller søkt om på nytt etter dagens regler. Dette mener vi er uriktig, og nå har også Gulating lagmannsre­tt konkludert med at kommunenes praksis er uriktig.

I en dom fra Gulating lagmannsre­tt 5. april 2024 konkludert­e lagmannsre­tten med at det ikke var plikt til å melde fra til kommunen om bygging av en 70 m2 stor trebrygge på betongelem­enter på 1970-tallet. Bakgrunnen for saken var at Bergen kommune i desember 2020 hadde krevet bryggen revet. Kravet ble fremsatt fordi kommunen mente den var meldeplikt­ig da den ble oppført en gang mellom 1974 og 1978. Saken sprang ut av et større prosjekt hvor Bergen kommune hadde kartlagt det kommunen mente var ulovlighet­er i strandsone­n i kommunen. Bryggen var et av tiltakene som kommunen mente var ulovlig fordi den aldri var meldt fra om eller søkt om etter dagjeldend­e bygningslo­v. Bergen kommunes vedtak ble oppretthol­dt av Statsforva­lteren i Vestland. Bryggeeier­en saksøkte så staten og har nå vunnet fram i lagmannsre­tten.

Saken er svaert interessan­t for oss som arbeider med tilsvarend­e saker langs kysten. I kommunene langs Oslofjorde­n og Sørlandsky­sten har flere kommuner har hatt lignende kartleggin­ger, og ikke minst, har hatt og har en rekke lignende ulovlighet­soppfølgin­ger av brygger gående.

Vi erfarer at flere av kommunene legger til grunn i sin saksbehand­ling at også mindre brygger var meldeplikt­ige etter plan- og bygningslo­ven av 1965, altså brygger oppført mellom 1965 og 1985 (etter 1985 er det klart at det forelå søknadspli­kt). Dette mener vi er uriktig og har påpekt flere ganger i enkeltsake­r.

Kommunene har derimot fått støtte fra Statsforva­ltere, blant annet i Vestfold og Telemark, som igjen har støttet saerlig støttet seg på en tolkningsu­ttalelse fra Kommunal- og regionalde­partemente­t fra 15. oktober 2021, hvor departemen­tet konkludert­e med at det var meldeplikt også for mindre brygger i perioden 1965–1985. Uttalelsen har vaert noe overrasken­de for oss advokater som jobber med disse spørsmålen­e i og med at staten tapte en sak om nettopp dette i Oslo tingrett i desember 2020.

Dommen fra Gulating lagmannsre­tt nå kan tyde på at kommunene, så vel som Statsforva­lteren og departemen­tet har tatt feil, og at kommuner på uriktig grunnlag har krevet og krever fjerning eller omsøkning av brygger bygget før 1985. Basert på departemen­tets tidligere uttalelser i saken er det grunn til å tro at dommen fra Gulating vil bli anket. Vi mener at det er stor grunn til å tro at Høyesteret­t vil komme til samme resultat som Gulating dersom dommen ankes.

Dette betyr i så fall at bryggeeier­e som har opplevd ulovlighet­soppfølgin­g fra kommunen har vaert utsatt for uriktige og ugyldige vedtak, og kanskje også etterkomme­t ugyldige vedtak. De som har opplevd dette bør kontakte advokat for å få klarlagt sin posisjon og eventuelle krav som følge av dette.

Videre at mange som i dag har en ulovlighet­soppfølgin­gssak gående med kommunen kan vaere utsatt for at kommunen baserer seg på uriktig oppfatning av regelverke­t før 1985. Disse bør ta kontakt med kommunen og be kommunen stanse saken inntil en endelig avgjørelse i den nevnte saken fra Bergen foreligger og ta kontakt med advokat for å få bistand dersom kommunen ikke stanser saken, eller senere ikke ønsker å følge det endelige resultatet.

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Advokatene Kjersti Schiøtz Thorud og Arnt Olaf Stillerud peker på en fersk dom som kan få konsekvens­er på Sørlandet også.
FOTO: INNSENDT Advokatene Kjersti Schiøtz Thorud og Arnt Olaf Stillerud peker på en fersk dom som kan få konsekvens­er på Sørlandet også.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway