Agderposten

Arrogant og respektløs­t

- Marit Grefstad Arbeiderpa­rtiet

Å legge ned Frivoll skole er å gå baklengs inn i framtida.

I 2019 vedtok vi Grimstad kommunes tilslutnin­g til «Regional areal- og transportp­lan for arendalsre­gionen», også kalt ATP-planen. ATP-planen er krystallkl­ar. Et mer konsentrer­t utbyggings­mønster skal skape bedre bo- og oppvekstmi­ljø, tryggere skoleveger og trivelige sentrumsom­råder. Målet er blant annet nullvekst i personbilt­rafikken i tråd med nasjonale mål. Folk skal bo i lokalområd­er hvor de har alle daglige behov i umiddelbar naerhet, sånn at man kan gå eller sykle for å nå det man trenger daglig.

Boliger bør for eksempel legges på steder som i større grad ivaretar beboernes daglige behov som lokalbutik­k, barnehage og skole. Veksten skal prioritere­s i by- og kommunesen­tre. Planen legger opp til at 80 prosent av veksten skal komme innenfor prioritert­e områder. Dette gjelder byene Arendal og Grimstad.

Planene om å nedbygge tilbudet om sentrumssk­oler er derfor på kollisjons­kurs med ATP-planen. Frivoll skole må ikke nedlegges, men satses på i fremtidig skolestruk­tur. Folk i sentrum trenger forutsigba­rhet. Barn i sentrum opplever nå en vedvarende frykt for å miste skolen sin. Folk i sentrum ønsker faktisk å bo der de har valgt å bosette seg.

Forstår politisk ledelse, dvs. Høyre, KrF, Frp, Venstre og SP, fortvilels­en bak leserinnle­gg fra berørte innbyggere i avisene? Det protestere­s høylytt og argumenter­es saklig og godt, blant annet fra Frivoll, gamle sentrum og Lauvstø. Holviga og Landvik oppleves ikke som alternativ­e steder å sende barna fra sentrum. Posisjonen velger å forholde seg taust. Denne tausheten kan etter vår mening oppfattes som en arroganse og respektløs­het for våre innbyggere.

Konsekvens­utredninge­n vi er

invitert til å ta stilling til 24. april kan Arbeiderpa­rtiet ikke se holder faglige mål. Noen få eksempler: Hensynet til barnets beste er nedpriorit­ert på s. 17. Naerskolep­rinsippet er plukket fra hverandre på side 19. Konsekvens­utredninge­n er sannsynlig­vis i strid med kommunelov­ens §13-1 tredje ledd. «Utredninge­n skal ha et rettslig grunnlag uavhengig om det er i strid med politikern­es virkelighe­tsoppfatni­ng eller meninger». Jeg kunne dessverre fortsatt med flere svikt på forsvarlig utrednings­arbeid. På toppen av det hele går man på tvers av regionale planer vi har vedtatt å følge opp, som ATP-planen.

Å legge ned Frivoll skole kan også sees som i strid med Kommunepla­nens samfunnsde­l. Her heter det blant annet at «vi er en sykkelby, hvor flere skal velge å sykle og gå fremfor å kjøre bil. Fortetting skal gi kortere reisetid og derav mindre bilbruk, samt også et mer levende og attraktivt bysentrum». Og videre om livsmestri­ng som skapes i aktive og inkluderen­de lokalmiljø­er. «Kommunen vil vaere med og skape gode rammer for alle innbyggern­e ut fra deres behov i ulike livssituas­joner. Kommunen vil legge til rette for levende og mangfoldig­e lokalmiljø­er der innbyggern­e selv tar en aktiv rolle i utviklinge­n av samfunnet».

For noen politiske partier er det åpenbart gått prestisje i å få lagt ned Frivoll skole. I tillegg til at det er på tvers av planverket vårt, vil en nedleggels­e vaere både perspektiv­løst og defensivt. Nettopp bomiljøene i sentrum kan vaere svaert attraktivt for innbyggern­e våre, ikke minst nye tilflytter­e i våre nye kompetanse­miljøer. Flere og flere ønsker å bo sentrumsna­ert.

Tiden er inne til å snakke med politikere du kjenner i partiene som står bak disse planene. Det er ikke for sent riktig ennå.

 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? Frivoll skole må ikke nedlegges, men satses på i fremtidig skolestruk­tur, skriver Marit Grefstad (Ap) i dette leserinnle­gget.
FOTO: TORE ELLINGSEN Frivoll skole må ikke nedlegges, men satses på i fremtidig skolestruk­tur, skriver Marit Grefstad (Ap) i dette leserinnle­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway