Agderposten

Et tankekors om Agder og skaperverk­et

Er det en sammenheng mellom Guds befaling om at menneskene skulle oppfylle jorden og legge den under seg, og naturødele­ggelsene på den bibeltro, mørke kyststripa?

- Peder Johan Pedersen

i rødt, hvitt og grått» har skapt en vekkelse for naturen landet over. «Oppsynsman­nen» med Bård Tufte Johannesse­n har formidlet naturødele­ggelser til oss på forståelig måte. Vi både beveges og opprøres over at vårer politikere kan la slike evigvarend­e naturødele­ggelser finne sted.

NRKs undersøkel­se «Norge

seg et negativt naturomdøm­me. Kristiansa­nd ligger nederst på NRKs undersøkel­se over kommunenes naturtap de seneste årene med Lindesnes på tredje siste

Agder har pådratt

plass, og på Sabimas kommunebar­ometer kommer mange kommuner i Agder svaert dårlig ut med Lyngdal og Grimstad på jumboplass av landets 356 kommuner.

annet omdømme å slite med: Den bibeltro, mørke kyststripa. Kan det vaere en sammenheng her? Gud befalte menneskene å oppfylle jorden, de skulle legge den under seg, de skulle råde over fiskene i havet, fuglene under himmelen og over alle dyr som det kryr av på jorden. Budskapet innebaerer at mennesket er gitt et saerlig ansvar, en plass i naturen i sameksiste­ns med den og alle dens skapninger.

Landsdelen har et

et konservati­vt bibelsyn er skapelsesb­eretningen i 1. Mosebok i Agder blitt tolket slik det står, ord for ord. Mennesket

Men ut fra

er og skal vaere herre over naturen og underlegge seg den. Når dette faller sammen med en annet protestant­isk utlegning fra Bibelen, kalt «Religion of success» blir det en kraftfull miks.

Personlig suksess; ikke minst å vaere økonomisk vellykket, er et tegn på Guds velsignels­e i dette jordiske livet. Det er en bibeltolkn­ing som kan føres helt tilbake til Calvin som utviklet seg i konservati­ve kristne miljøer i USA. Derfra har den slått rot i karismatis­ke kristne miljøer, saerlig i Agder. Natur blir ansett som en innsatsfak­tor for økonomiske interesser og overstyrer en nennsom forvaltnin­g der også framtidas behov og interesser for en intakt natur blir ivaretatt. At Bibelen ellers ofte er krass mot de som styrer og ikke pleier skaperverk­et med omsorg og kjaerlighe­t, har mindre interesse. Mammon er viktigere å gi sin stemme til enn naturens egenverdi og artsmangfo­ld, illustrert med Lyngdal kommunens slagord: « Vi vil, vi våger».

sammenheng har det protestant­iske

I en religionsh­istorisk

Agder holdt Pavekirken på armlengdes avstand. Under avstemning­ene om EEC i 1972 og EU i 1994 ble «Antikrist» brukt som nei-argument. Det katolske Europa skulle en vokte seg for å gå i allianse med.

har i dag et budskap som ikke bare Agder bør lytte til. Pave Frans tar i skrivet Laudato Si fra 2015 et oppgjør med den grove, utilgiveli­ge synden som begås mot skaperverk­et, og paven har dette radikale forslaget: «Vi får ikke stoppet naturødele­ggelsene med mindre vi tar et oppgjør med den kapitalist­iske forbruksku­lturen.»

Men pavekirken­s leder

fjernt fra det bibeltro Agder å tenke i slike baner.

Det er nok

Naturvenn

 ?? ?? Peder Johan Pedersen, naturvenn.
Peder Johan Pedersen, naturvenn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway