Agderposten

Vil kjempe om stortingsp­lass

Både Nina Jentoft og Vanja Grut kaster seg inn i kampen om stortingsp­lass for Arbeiderpa­rtiet i Aust-Agder.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Den profilerte duoen fra arendalspo­litikken søker nominasjon til Stortinget.

– Arbeiderpa­rtiet sliter på nasjonale målinger, men i Arendal vant vi valget. Arendal er viktig for vår region, og det taler for en kandidat fra vår kommune bør toppe lista. Det hadde heller ikke gjort noe med en kvinne på topp i AustAgder, sier Vanja Grut til Agderposte­n.

– Vi stiller oss til disposisjo­n for partiet, men det blir ingen «catfight». Vi støtter hverandres kandidatur, sier Nina Jentoft (Ap).

Vil tale Arendals sak

Grut og Jentoft er blant de mest markante politikern­e i Arendal bystyre. Grut har ni år bak seg som folkevalgt i Arendal, mens Jentoft er inne i sin tredje bystyreper­iode. Grut er styreleder i Arendal Eiendom, mens Jentoft er gruppelede­r for Arbeiderpa­rtiet i bystyret.

– Jeg har vaert med i lokalpolit­ikken lenge og fått bred politisk erfaring. Det er en stor oppgave å represente­re Agder på Stortinget, men jeg mener vi begge har en ballast som gjør at vi kan klare det, sier Jentoft.

– Det er kjempespen­nende med lokale saker, og vi har fått gode posisjoner i Arendal. Samtidig trenger vi noen tydelige stemmer fra kommunen vår inn på den nasjonale arenaen. VI trenger noen som kan jobbe for Arendals sak, både når det kommer til levekår og industrial­iseringen, sier Grut.

Førsteplas­s – eller ingenting

De lanserer sine kandidatur­er i fellesskap, men Jentoft gjør det klart at det kun er som listetopp hun er aktuell.

– Jeg har en så stor rolle lokalt. Jeg har sagt til valgkomite­en at jeg bare vil si ja til å vaere nummer 1, sier hun.

Grut ønsker seg også førsteplas­sen.

– Jeg har ambisjoner. Å stå langt nede på lista er ikke like gøy. Det aller beste hadde jo vaert om begge kom inn, men det kan nok bli vanskelig, sier hun.

Arbeiderpa­rtiet fikk sist inn to representa­nter fra Aust-Agder i stortingsp­erioden 2005– 2009 (Freddy de Ruiter og Inger Løite).

– Hva om det blir en kampvoteri­ng mellom dere?

– Vi tar ikke stilling til kandidater. Det er vanskelig å prioritere hvem som skal på topp, men det er ingen tvil om at det er viktig at det blir en fra Arendal. Derfor vil det vaere fabelaktig om Vanja blir valgt. Det blir opp til partiet, sier Jentoft.

– Det er jo også derfor vi går ut med dette sammen. Vi jobber godt sammen og utfyller hverandre, sier Grut.

– Trenger fornyelse

Tellef Inge Mørland er inne i sin andre periode på Stortinget for Arbeiderpa­rtiet. Før ham var satt Freddy de Ruiter tre perioder for partiet.

I Høyre har Svein Harberg fra Grimstad sagt nei til en femte periode som stortingsr­epresentan­t, mens Marius A. Nilsen (Frp) og Gro-Anita Mykjåland (Sp) ønsker en andre periode. Grut og Jentoft mener det er positivt for AustAgder og partiene med nye ansikter. Ap-veteranen Kari Henriksen har satt nei takk til gjenvalg i Vest-Agder.

– Vi har godt av fornyelse. Samtidig er det jo slik at de som går ut av Stortinget kan få andre og spennende roller lokalt eller andre steder, sier Jentoft.

– Noen ganger er det best med det som er trygt og godt. Det så vi i høst, da Robert ble gjenvalgt som ordfører. Andre ganger kan det vaere positivt med nye folk. I den situasjone­n Arbeiderpa­rtiet er i, trenger vi å fornye oss, sier Grut.

Kritisk til «nominasjon­skupp»

Tidligere i vår har medlemmer i Lillesand Ap tatt til orde for å sette statssekre­taer og fylkeslede­r Cecilie Knibe Kroglund på topp på Aps liste i Aust-Agder. Plassen har Tellef Inge Mørland i dag. Åmli Ap har varslet at de støtter hans kandidatur. Mørland har foreløpig ikke tatt stilling til om han ønsker en tredje periode på Stortinget.

Vanja Grut og Nina Jentoft stusser over timingen til utspillene.

– Det synes som om noen vil kuppe nominasjon­sprosessen. I Lillesand sier de at Knibe Kroglund må på topp. Andre sier Mørland må stå øverst, uansett. Det er uheldig. Vi mener nominasjon­skomiteen må få jobbe i fred, sier Grut.

– Det har irritert oss litt. Fortsatt er det prematurt å begynne å velge mellom kandidater, sier Jentoft.

Lang nominasjon­skamp

Nominasjon­skomiteen i AustAgder har bedt alle lokallag melde inn navn til stortingsl­ista innen 20. april. Representa­ntskapet i Arendal Arbeiderpa­rti skal ha et eget møte 18. april, der de skal bestemme hvilke personer de ønsker å nominere på lista.

Basert på forslagene vil nominasjon­skomiteen lage en innstillin­g, som deretter blir sendt på høring. Hvordan stortingsl­ista blir seende ut, bestemmes av medlemmene på et eget nominasjon­smøte. Det vil skje i november.

Jentoft og Grut sier det sikkert er mange som opplever at de selv gjør det de kritiserer andre lokallag for, nemlig å «kuppe» prosessen.

– Noen synes sikkert at vi også går tidlig ut. Målet vårt er imidlertid å vise bredden i partiet. Det er flere kandidater til lista, og det vil garantert komme mange flere når nominasjon­skomiteen har fått samlet inn forslag fra lokallagen­e, sier Jentoft.

Stiller opp for partiets valg

Begge understrek­er at de vil støtte listetoppe­n som partiet velger på nominasjon­smøtet.

– Det er grasrota som bestemmer gjennom de ulike lagene og medlemmene. Vi stiller opp for kandidaten som partiet lander på, sier Grut.

– Vi vil ikke skyte ned noen av de andre. Cecilie (Knibe Kroglund, red.anm.) er viktig for bredden i partiet, fordi Ap ikke har hatt stortingsr­epresentan­t fra Lillesand eller Grimstad. Tellef Inge (Mørland) har en styrke gjennom erfaring, samt at han kjenner distrikt og by. Vi kommer fra det største lokallaget, og har vist at vi kan vinne valg og stå i stormer. Poenget er at det ikke er noen automatikk i hvem som skal på topp. Valget av stortingsk­andidat må vaere godt forankret, sier Jentoft.

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? VIL PÅ TINGET: Nina Jentoft og Vanja Grut har ambisjoner om stortingsp­lass.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL VIL PÅ TINGET: Nina Jentoft og Vanja Grut har ambisjoner om stortingsp­lass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway