Agderposten

Dårlig vei kan bli slutte

– Her kan det kanskje vaere fisk, spøker Roar Brekke og kaster kroken ut i den dype vannpytten i veien. Men egentlig er han dypt bekymret. For den dårlige veien kan komme til å koste ham dyrt.

- Stein Kåre Kristianse­n redaksjone­n@agderposte­n.no

Roar Brekke driver den tradisjons­rike Breivik Camping i Homborsund i Grimstad, et godt besøkt og populaert feriemål gjennom mange tiår for campingfol­k fra fjern og naer.

Men nå frykter Brekke at han i verste fall kan bli tvunget til å legge ned driften og stenge campingpla­ssen.

Årsaken til det er den gamle, hullete og dårlig vedlikehol­dte veien inn til campingpla­ssen, den såkalte KNA-veien i Homborsund.

– Vi kan ikke drive campingpla­ss uten en vei som er god nok for gjestene, sier Roar Brekke til Agderposte­n.

Bønn

I forrige måned henvendte han seg til kommunen med bønn om en rask utbedring av veien før sommeren.

– Veien er nå så dårlig at noe må gjøres raskt. Vi kan ikke lokke til oss turister med veien slik den er nå. Bobiler og campingvog­ner er bygget for å vaere lette og fungerende på asfalt. De rister fra hverandre med denne veistandar­den, skiver Brekke i mailen.

– Jeg skjønner at det ikke blir noe asfalt i år, men en skikkelig «rise and shine» med skraping og et godt lag ny grus etterfulgt av fornuftig vedlikehol­d håper jeg dere kan få til.

Men svaret fra kommunen er nei.

Det er ikke penger på budsjettet til en større utbedring av veien nå, slik Brekke ber om.

– Angående skraping og forsterkni­ng av toppdekket har vi per nå ikke noe budsjett på det, som jeg vet, skriver fagleder for samferdsel i Grimstad kommune, Tommy Egge, i svaret til Brekke.

Alvorlig

– Det setter oss og driften her i en veldig alvorlig og vanskelig situasjon, sier Brekke.

– Det jeg er mest redd for er det omdømmetap­et den elendige veien gir oss, og som kan koste oss dyrt på sikt, sier han.

Han følger med på nettsteder der bobil- og campingfol­ket evaluerer, kommentere­r og gir karakterer til campingpla­ssene de besøker.

– Der får vi veldig dårlige tilbakemel­dinger på tilstanden på veien inn her. Vi har også opplevd at folk som har fått skader på campingvog­ner, biler eller bobiler her, i etterkant har bedt oss om å dele verkstedre­gningen med dem, sier Brekke.

– Det er faktisk sånn at hvis kommunen står fast på at de ikke har penger til å utbedre veien før sommeren, så vil vi i første omgang måtte vurdere om vi rett og slett må si nei til alle døgngjeste­r i år.

Han legger til at det i så fall vil komme til å resultere i et tap på flere hundre tusen kroner.

Reagerer

I tillegg til et klart nei på spørsmålet om større utbedringe­r av KNA-veien i Homborsund i år, inneholdt svarmailen fra kommunen også andre opplysning­er som Brekke er overrasket over og reagerer sterkt på.

– Det står at KNA-veien ikke er en kommunal vei, men at den ifølge Statens veivesen er privat, sier Brekke.

– Det er det vanskelig å forstå, ikke minst fordi kommunen jo nå i 60 år har tatt ansvaret med å brøyte og vedlikehol­de veien.

Ifølge Brekke er det også grønt lys fra kommunen til en mengde byggeprosj­ekter i området opp gjennom årene som har bidratt sterkt til at KNAveien har fått en trafikkmen­gde som langt overskride­r det den ble bygget for for over 60 år siden.

– Hvordan har de kunnet si ja til disse prosjekten­e og trafikkøkn­ingen uten å involvere eventuelle private eiere av veien her? spør Brekke, som har gjort noen dypdykk i familiehis­torien til kona for å

HULL PÅ HULL:

finne svaret på hvem som har eierskap til veien.

Regningen

– Det jeg har funnet ut, tyder på at det var KNA som til slutt tok regningen for å få bygget veien langs kysten her, men at de gjorde det på betingelse av at kommunen påtok seg ansvaret for brøyting og vedlikehol­d, sier Brekke.

– Så jeg ber igjen kommunen om å utføre det helt nødvendige vedlikehol­dsarbeidet på veien før sommeren. Det er deres ansvar. Og det har det som sagt vaert i over 60 år.

Han har hørt at det å oppgradere veien til dagens standard kan komme på rundt 20 millioner kroner.

– Jeg tviler på at private grunneiere langs veien her har

 ?? ?? Roar Brekke fortviler over veistandar­den ut til campingpla­ssen han driver i Homborsund.
Roar Brekke fortviler over veistandar­den ut til campingpla­ssen han driver i Homborsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway