Agderposten

– Tiden inne for en sexprat

Med både russetid og sommer like rundt hjørnet går man inn i en tid med mye fest og moro. En svaert passende tid for en prat, mener sexologen.

- Espen Sanden Johannesen espen.johannesen@agderposte­n. no

– Med den kunnskapen vi har er det på høy tid at vi snakker om hvordan vi sammen kan jobbe for en trygg seksualite­t hos barn og unge.

Det forteller Sexologisk rådgiver i Arendal, Berit Bulien Jørgensen, til Agderposte­n.

Jørgensen sendte denne uken invitasjon­en til foreldre til en viktig prat på kulturkamm­eret i Arendal, nå som solen har begynt å titte fram.

Temaene som skal opp, er ifølge sexologen ekstremt viktige. – Det er lett å tenke at seksualite­t er pinlig og ubehagelig å snakke om, for det er et tema vi kanskje ikke er så vant til å ta opp. Det skal vaere informativ­t, ikke kleint.

Hun drar fram russen som en høyaktuell målgruppe om dagen.

Trenger mer informasjo­n

Sexologen har allerede vaert på besøk hos russen i Arendal, og ser viktighete­n av å komme i dialog med de unge.

– Undervisni­ngen baseres på anonyme spørsmål og jeg får mange gode spørsmål som viser et ønske og behov å laere mer om seksualite­t.

Jørgensen viser til uken som var, da det ble skrevet flere artikler om stor spredning av kjønnssykd­ommer i Norge.

Ifølge sexologen viser forskning god kunnskap om seksualite­t gjør at unge tar bedre valg for seg selv, for eksempel ved å bruke prevensjon oftere.

Selv om russen nå trenger all informasjo­nen de kan få, presiserer hun at det er andre grupper der det er like viktig å nå ut.

– Stor etterspørs­el

Sexologen har viet mye av tiden sin til å holde foredrag og undervisni­ng om de noe tabubelagt­e temaene ved de videregåen­de skolene i Arendal.

– Hvordan blir dette tatt imot?

– Det blir tatt veldig godt imot. Både blant unge og voksne. Det har vaert stor etterspørs­el etter mer seksualund­ervisning i skolen, noe som gleder meg stort i mitt yrke. Det virker som at ungdommen både er interesser­t, og glad for at vi tar dette på alvor.

Hun legger til at de voksne har en tendens til å tenke at barna skal introduser­es til voksen seksualite­t, og presiserer at det går et tydelig skille mellom ung og voksen seksualite­t.

Tyr til internett

Jørgensen opplever, i likhet med flere andre innenfor feltet, at unge tyr til internett for å få spørsmålen­e sine besvart.

– Med manglende undervisni­ng i noe så viktig som seksualite­t, risikerer unge å bli sittende igjen med feil inntrykk av virkelighe­ten.

Hun tror dette bidrar til at mange får et ubehagelig første møte med egen seksualite­t, og presiserer viktighete­n rundt riktig informasjo­n- til både barn og voksne.

– Vi opplever at de som blir informert, ofte tar informerte valg underveis. Derfor er det så viktig å bygge opp trygg seksualite­t blant unge.

Ingen pekefinger

Selv om temaene er alvorlige og viktige, forteller sexologen at det ikke kun skal bli «dont’s», med også «do’s»

– Nei, det blir ingen pekefinger her. Det kommer vi ingen vei med. For oss er det viktig å få fram budskapet om positiv seksuell helse blant unge.

Foredraget til Jørgensen er betegnet som et foreldremø­te, men ifølge sexologen selv oppfordrer hun alle til å komme og ta del i samtalen.

Foredraget er den 6. mai i regi av kommunen, og er et samarbeid mellom familietje­nesten og Arendal helsestasj­on.

 ?? FOTO: HÅKON RAA ?? FANESAK: Sexolog Berit Bulien Jørgensen har brukt mye tid på å fordype seg i seksualite­t, og synes det er viktig at unge blir informert riktig.
FOTO: HÅKON RAA FANESAK: Sexolog Berit Bulien Jørgensen har brukt mye tid på å fordype seg i seksualite­t, og synes det er viktig at unge blir informert riktig.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? VIER TID: Sexologisk rådgiver i Arendal, Berit Bulien Jørgensen, vier mye av tiden sin til å holde foredrag for ungdom.
FOTO: PRIVAT VIER TID: Sexologisk rådgiver i Arendal, Berit Bulien Jørgensen, vier mye av tiden sin til å holde foredrag for ungdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway