Agderposten

En fordel å vaere maktesløs

- Nils-Petter Enstad Tidligere lokalpolit­iker, Rykene, Arendal

Den østtyske forfattere­n

Bertolt Brecht skal ha sagt at dersom myndighete­ne og folket ikke kommer overens, må myndighete­ne skaffe seg et annet folk.

Det er kloke

ord som kan vaere relevante i mange situasjone­r. Som når en administra­sjon ikke kommer overens med det politiske flertallet man skal forholde seg til.

Det er dette

man har vaert vitne til i Arendal den siste tiden.

At det blir

konflikt mellom den administra­tive ledelsen og det politiske flertallet i en kommune er mer vanlig enn mange er klar over. I slike situasjone­r er løsningen ett av to: Enten må administra­sjonen forholde seg til de politiske vedtakene, alle den tid det er politikern­e som er administra­sjonens oppdragsgi­ver, eller administra­sjonen må, for å vri på Brecht, finne andre politikere.

I den aktuelle

saken i Arendal hadde nok dette siste latt seg gjøre. Problemet er bare at disse andre politikern­e ikke er har noen mulighet til å sette makt bak sine vurderinge­r.

Nå har det

sine fordeler å vaere en relativt maktesløs opposisjon. Man kan si, love og kreve nesten hva man vil; man blir uansett ikke krevd til ansvar. Støyen man lager kan vaere krevende nok, men det er de beslutning­er flertallet fatter som gjelder, ikke opposisjon­ens ytringer.

Det betyr ikke

at ikke også det politiske flertallet bør vaere åpne for – kanskje tilmed litt ydmyke – at ting kunne vaert håndtert bedre og åpenheten vaert større. Det er ikke det samme som at det er berettiget å sette spørsmålst­egn ved om prosessen har vaert «lovlig». Dette siste er en eldgammel hersketekn­ikk som gjerne blir brukt av politikere som har tapt en sak eller en votering. Det er svaert sjelden de fører til noe som helst.

Et innskudd her:

I Drammen hadde man nylig en sak der de samme partiene som er represente­rt i den politiske opposisjon­en i Arendal faktisk utgjorde posisjonen. Her har statsforva­lteren konkludert med at det aktuelle vedtaket faktisk var ulovlig. Men den saken gjaldt helt andre ting enn den som har utfoldet seg i Arendal. Her har spørsmålet til sjuende og sist handlet om hvem som bestemmer i et demokratis­k samfunn: Administra­sjonen eller det politiske flertallet.

 ?? FOTO: INNSENDT ?? At det blir konflikt mellom den administra­tive ledelsen og det politiske flertallet i en kommune er mer vanlig enn mange er klar over, skriver tidligere lokalpolit­iker Nils-Petter Enstad.
FOTO: INNSENDT At det blir konflikt mellom den administra­tive ledelsen og det politiske flertallet i en kommune er mer vanlig enn mange er klar over, skriver tidligere lokalpolit­iker Nils-Petter Enstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway