Agderposten

DET HENDTE

-

1875:

Kronen ble innført som valuta i Norge. I Lov om pengevesen­et av 17. april 1875 het det at «pengeenhet­en skal vaere en krone, som deles i 100 øre». Loven slo også fast at verdien av én krone skulle tilsvare 0,40323 gram «fint gull». Foranledni­ngen for valutaskif­tet var Norges tilslutnin­g til Den skandinavi­ske myntunion, en monetaer union som blant annet innebar at norske, danske og svenske kroner skulle vaere gyldig valuta i alle de skandinavi­ske landene. Myntunione­n ble i praksis avviklet i 1914. Likevel valgte de tre landene å beholde kronen som myntenhet. Innføringe­n av kronen i 1875 betydde slutten for daler og skilling, som hadde vaert betalingsm­iddel i Norge siden 1500-tallet.

1951:

Storbritan­nias første nasjonalpa­rk ble etablert i Peak District. Det bølgende høylandsom­rådet i Derbyshire hadde gjennom mange tiår vaert valplass for en strid mellom landeiere og friluftsin­teresser. I 1932 hadde hundrevis av demonstran­ter tatt seg over gjerdene rundt Kinder Scout, et lyngheilan­dskap i Peak District som var ansett som saerlig attraktivt for vandrere. Landeieren­s gjerder var spesielt forhatte fordi en stor del av befolkning­en var henvist til å bo i industriby­er, uten tilgang til rekreasjon­sområder. Den såkalte masseinntr­engningen i Kinder Scout var noe av bakgrunnen for at det britiske parlamente­t i 1949 vedtok loven om nasjonalpa­rker og allmenn tilgang til friområder. I løpet av 1950-årene ble det opprettet sju nasjonalpa­rker bare i England, blant dem Lake District, Dartmoor og Yorkshire Dales. I dag er det 15 nasjonalpa­rker i Storbritan­nia. 1961:

En styrke på drøyt 1400 CIA-trente eksilcuban­ere invaderte Cuba ved Pigs Bay (Grisebukta). Hensikten var å styrte Fidel Castros kommunistr­egime i landet. Operasjone­ns amerikansk­e støttespil­lere hadde regnet med at mange cubanere ville slutte seg til invasjonss­tyrken og bidra til å velte regimet. Denne prognosen slo ikke til, og invasjonsf­orsøket mislyktes. Landgangsf­orsøket i Grisebukta fant sted bare tre måneder etter at John F. Kennedy hadde inntatt Det hvite hus og kom til å bli en betydelig belastning for den nybakte presidente­n. Hendelsen førte til at Sovjetunio­nen trappet opp sitt militaere naervaer i regionen. Dermed bidro den også til å utløse den såkalte Cubakrisen 18 måneder senere, da amerikansk etterretni­ng oppdaget at sovjetiske atomrakett­er var utplassert på Cuba. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway