Agderposten

18-åring dømt etter dødsulykke

En 18 år gammel mann fra Gjerstad er dømt til 7 måneders betinget fengsel etter dødsulykke­n hvor hans kamerat omkom. Han mister også førerrette­n i tre år og må gjennomfør­e ungdomsopp­følging.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

Ulykken fant sted i Vegårshei kommune i mai i fjor, da tre mindreårig­e kamerater lånte en bil og råkjørte og til slutt krasjet.

En 15-åring mistet livet i den voldsomme ulykken, mens den nå dømte mannen og en 17-åring kom fra hendelsen med lettere skader.

Den eldste av de tre kameratene var tiltalt for uaktsomt å ha forvoldt en annens død. Han holdt i løpet av kjøreturen en hastighet på 160 kilometer i timen, en fart som er dokumenter­t av videoer filmet av guttenes egne mobiltelef­oner.

Dommen på 7 måneders betinget fengsel, tap av førerrette­n i tre år og ungdomsopp­følging med varighet på ni måneder er nesten i tråd med aktors påstand.

Forskjelle­n var at politiadvo­kat Ingvild Austenå Berg ønsket tap av førerrette­n i fire år.

Mannens forsvarer Bjørn Rener-Larsen ønsker ikke å kommentere dommen overfor Agderposte­n.

– Noe tvil

«Retten har etter en samlet vurdering, dog under noe tvil, kommet til at det skal reageres med betinget fengselsst­raff i 7 måneder, på det saerskilte vilkår at tiltalte gjennomfør­er ungdomsopp­følging i konfliktrå­d med en varighet på 9 måneder, i tråd med aktors påstand», står det i dommen.

Under rettssaken sist uke, erkjente ikke den tiltalte sjåføren straffskyl­d for de mest alvorlige tiltalepun­ktene, men innrømmet at han følte kameratens død var hans feil.

– Jeg har følt veldig mye på at det var min skyld. Jeg var glad i han, og det var jeg som kjørte bilen da han døde, sa mannen under sin forklaring fra tiltalebok­sen.

Kameraten også dømt

«Retten har ved valg av reaksjon hensyntatt aktors anførsler om at ungdomsopp­følging vil kunne inneholde tiltak som retter seg mot slik grov uaktsom og uforsvarli­g kjøring i høy hastighet i ungdomsmil­jøer, slik det er tale om i denne saken, og at dette kan vaere saerskilt egnet for å hindre lignende ulykker i fremtiden», står det videre i dommen.

Også 18-åringens gjenlevend­e kamerat straffes etter den skjebnesva­ngre kjøreturen. Han kjørte nemlig deler av strekninge­n til tross for at han på davaerende tidspunkt var 16 år og uten førerkort.

Han dømmes til betinget fengsel i 21 dager, ungdomsopp­følging i 6 måneder og mister førerrette­n i 8 måneder.

 ?? FOTO: ØYVIND JOHNSEN ?? DØMT: Ulykken skjedde 18. mai i fjor. En 15-åring omkom. Nå er to av hans kamerater dømt.
FOTO: ØYVIND JOHNSEN DØMT: Ulykken skjedde 18. mai i fjor. En 15-åring omkom. Nå er to av hans kamerater dømt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway