Agderposten

Fornuftig med en pause

De siste årene har norsk adopsjonsp­raksis vaert gjenstand for kritisk søkelys. Det er derfor en klok avgjørelse å pause utenlandsa­dopsjoner fram til praksisen er gransket til fulle.

-

Elisabeth Feroja Fjalsett fra Arendal fortelle den rørende historien om jakten på sin egen fødemor i Bangladesh.

▶ I påsken kunne

arendalspr­ofilen brukt mye tid og ressurser på å finne ut hva som egentlig hendte, da hun ble adoptert til Norge på 70-tallet. Kunne det stemme at alt gikk riktig for seg den gang?

▶ De siste årene

formidle det rørende øyeblikket da hun møtte sin fødemor igjen.

▶ Agderposte­n kunne også

fortalt sin historie til TV2 tidligere. I juni 2023 ble Granskings­utvalget for utenlandsa­dopsjoner satt ned av den norske regjeringe­n for å granske adopsjonss­ystemet her – blant annet med bakgrunn i historier som den arendalskv­innen forteller.

▶ Fjalsett har også

fra utlandet må stoppes til granskning­sutvalget er ferdig med sin jobb. Det er ganske hardt å si det, men jeg står for det. Det er viktig at alt er riktig, uttalte Fjalsett til Agderposte­n, i forbindels­e med reisen til Bangladesh i påsken.

▶ – All adopsjon

– Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet, som har ansvaret for adopsjoner til Norge, om fortsatt full stans i utenlandsa­dopsjoner, ifølge VG.

▶ Nå ber Bufdir

stans fram til en omfattende gransking av adopsjoner er gjennomfør­t, melder NTB.

▶ Direktorat­et vil ha

fortsatt midlertidi­g stans er det best egnede og mest effektive tiltaket for å sikre at ulovlighet­er ikke finner sted i perioden granskinge­n av utenlandsa­dopsjoner pågår, sier divisjonsd­irektør Anders Henriksen i Bufdir i en uttalelse på direktorat­ets hjemmeside­r.

▶ – Vi mener

til Barne- og familiedep­artementet om de skal følge anbefaling­en.

▶ Det er opp

gå grundig gjennom anbefaling­ene og snarest mulig komme tilbake med en avgjørelse i saken. Jeg prioritere­r denne saken høyt da den angår mange barn og familier. Adopsjoner til Norge må vaere trygge og i tråd med internasjo­nale forpliktel­ser og i hensyn til barns beste, uttalte Toppe til NTB.

▶ – Jeg vil

at Bufdir inntar en avventende holdning. Svaert mange utenlandsa­dopterte nordmenn har fått et godt liv i Norge, i sine norske familier. Samtidig viser historien om Elisabeth Feroja Fjalsett at prosessen ikke har vaert god nok.

▶ Det er betryggend­e

å vokse opp i full forvissnin­g om at adopsjonen var et villet valg.

▶ Norske utenlandsa­dopterte trenger

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway