Agderposten

Utsetter folkekjaer festival

I alle år har Risør Trebåtfest­ival gått av stabelen første helga i august. I år blir det annerledes.

- Marianne Stene marianne.stene@agderposte­n.no

Det er et stort rigg for en liten by å skulle huse en av landets mest kjente festivaler; nemlig Risør Trebåtfest­ival. Store deler av sentrum blir stengt av i forkant for å gjøre byen klar til å ta imot tusenvis folk og båter. Og nettopp det går hardt ut over butikkene i sentrum, forteller daglig leder av Risør by, Mona Rhein.

– Hele byen er veldig glad i Trebåtfest­ivalen. Men i de dagene hvor det rigges og veiene sperres, skaper det mye forstyrrel­ser. Folk benytter seg ikke av byen på samme måte. Og spesielt juli er en viktig måned for besøksnaer­ingen, sier Rhein.

Hun represente­rer blant annet handelsnae­ringen gjennom Risør by AS, og på veiene av dem har hun ytret et ønske om at juli holdes hellig. Det betyr ingen festivalri­gging.

Uheldig å stenge byen i juli

Tradisjone­n tro går Trebåtfest­ivalen av stabelen første helga i august. Festivalst­art i år skulle derfor vaert 1. august, noe som igjen betyr at byen ville blitt «stengt av» de siste dagene av juli.

– Vi ønsket å finne en løsning, og spurte festivalle­delsen om de rett og slett kunne tenke seg å flytte festivalen, sier Rhein.

– Helt unntaksvis

Styreleder i Risør Trebåtfest­ival,

Lars Grønvold, sier til Agderposte­n at de har stor forståelse for problemsti­llingen, og at de derfor har bestemt at festivalen flyttes én uke fram i tid.

– Men det er kun i år, og helt unntaksvis, forsikrer han.

Det er imidlertid ikke første gang det er litt datotrøbbe­l for festivalen. I fjor krasjet nemlig Trebåtfest­ivalen med Arendals gigasatsin­g, Tall Ships Races.

Trebåtfest­ivalen hadde derfor, for første gang i historien, bestemt seg for å flytte arrangemen­tet til st. Hanshelgen.

Det fikk de ja til fra kommunen. Men kommunen hadde glemt at de også hadde gikk tommel opp for «Risørspele­t», som skulle markere byens 300-årsjubileu­m, hadde fått lov til å disponere torvet i sentrum.

Det ble, mildt sagt, mye fram og tilbake. Men til slutt endte det med at Trebåtfest­ivalen måtte ta til takke med første helgen i august – og litt faerre publikumme­re.

– Det var mye ekstrainns­ats som ble lagt ned i forbindels­e med det. Men alt i alt, syns jeg vi kom godt ut av det, sier Grønvold.

 ?? FOTO: THORVALD KNUDSEN ?? UHELDIG FOR NAERINGSLI­VET: Selv om «alle» i Risør er glade i Trebåtfest­ivalen, skaper riggingen i forkant forstyrrel­ser for handelsnae­ringen. Nå utsettes festivalen én uke for å ikke ødelegge for handleglad­e turister.
FOTO: THORVALD KNUDSEN UHELDIG FOR NAERINGSLI­VET: Selv om «alle» i Risør er glade i Trebåtfest­ivalen, skaper riggingen i forkant forstyrrel­ser for handelsnae­ringen. Nå utsettes festivalen én uke for å ikke ødelegge for handleglad­e turister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway