Agderposten

På det lille rommet

I bestefars hus på Guldsmeden­gen hadde de utedo mot gården, tre hull med lokk på rekke i samme rom, to store hull og ett lite, minnes Rolv Selmer-Olsen.

-

Som gutt utfordret min sans for det sømmelige å gå flere på do samtidig, men jentene syntes visst at det var helt ok.

På min forespørse­l fortalte mor at hennes foreldre klippet opp papirposer og gamle aviser i firkanter og hang på en spiker på do for å ha noe å tørke seg med.

Det var virkelig ubehagelig å bruke, så man kortet ned ventetiden med å krølle og mykgjøre papiret før bruk. De første toalettpap­ir-rullene som var i salg, hadde dessverre en papirkvali­tet naermest lik dagens matpakke-papir, og var ikke mye bedre.

Endelig kom toalettrul­ler med mykt krepp-papir. Min mor siterte en gammel tante som hadde uttalt:

«Mitt liv er som forandret etter jeg begynte med krepp!»

Jeg har vaert på en del primitive utedoer i mitt liv, ofte plassert litt unna bolighuset eller hytta, ofte naer uthus eller inne i fjøset. Det var nok av god grunn.

På varme dager var lukta imponerend­e. Noen doer var så enkelt bygget at man kunne nyte utsikten i tre himmelretn­inger mellom panelborde­ne mens man satt der. Slike kunne vaere en kald fornøyelse når det blåste, og noen ganger nødvendig å ha liggende en neve småstein, så man kunne tynge ned dopapiret med, så det ikke kom i retur opp hullet.

På en påskeleir i høyfjellet i min ungdom var det så kaldt at lorten frøs til is i en topp, og måtte veltes med en pinne før den nådde de edlere deler.

Det har vaert mange nyvinninge­r innen toalett-teknologie­n innendørs.

Først vannkloset­t med høythengen­de cisterne og kjetting med håndtak. «Trekk i snora etter deg!» hørte vi lenge etter at snora forsvant og ble erstattet med vannbehold­er bak og knott.

Så kom handicapto­aletter, vannsparen­de, miljøvennl­ige, vegghengte, og nå noen hvor du får en dusj i fua etter forretning­ene og deretter føn samme sted.

Men alt nytt og miljøvennl­ig har jeg ikke like stor sans for.

Jeg var nylig på Coop for å kjøpe toalettpap­ir og fant fram til hylla der slikt sto i stabler. Adskillige myke krepp-varianter med påtrykt mønster og i flere prisklasse­r.

En svensk produsent med et velklingen­de navn tilbød et rimelig produkt med påskriften «Gjenbruksp­apper» ,- «Gjenbruks toalettpap­ir?»

Jeg må innrømme jeg valgte et annet og noe dyrere alternativ.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway