Agderposten

Trakk 7 av 8 produkter

Tannblekem­idler markedsfør­es aggressivt på nett, ofte mot barn og unge. Da Mattilsyne­t sjekket, ble syv av åtte tannblekin­gs-produkter trukket fra det norske markedet.

- Liv Ekeberg, forbrukerj­ournalist forbruker@pmsor.no

Hvem vil vel ikke ha kritthvite tenner og et strålende smil uten misfarging av kaffe og te? Mange tannleger utfører tannblekin­g, men tilbudet av gjør-detselv-pakker flommer over oss om vi ferdes på sosiale medier.

Annonser frister med «mest effektive noensinne», «helt uten ising i tennene» og «10/10 i test» (hvem som har testet, står ikke) – og vi tenker: «Kan det vaere farlig?»

– Saerlig sårbare for denne type markedsfør­ing er barn og unge. Denne kontrollen av tannblekem­idler er kun en liten andel av et stort og omfattende marked. Likevel viser aksjonen nedslående resultater, med omsetnings­forbud til tre virksomhet­er og skriftlig veiledning til de to resterende. Aksjonen førte til at syv produkter ble trukket fra markedet.

Dette ble sjekket

I dette prosjektet har Mattilsyne­t hatt fokus på norske virksomhet­er med netthandel ogaktiv markedsfør­ing av tannblekem­idler.

Nå har Mattilsyne­t levert rapporten etter «Aksjon Tannblekem­idler 2023», og den er ikke noe å glise av. Tilsynet er kritisk til markedsfør­ing med udokumente­rte påstander, manglende merking på nettsidene hos flere aktører og feilmerkin­g av produkter.

– Generelt er det manglende merking av kosmetiske produkter på nett. Det er viktig for forbrukere å få riktig informasjo­n om det kosmetiske produktet i kjøpsøyebl­ikket, skriver Mattilsyne­t.

Rapporten var nylig klar. Her går det fram at Mattilsyne­t valgte å føre tilsyn med åtte kosmetiske produkter som tilsynet mistenkte ikke fulgte lover og regler.

• Åtte tannblekem­idler ble valgt ut for tilsyn.

• Markedsfør­ingen av produktene på nettsidene ble vurdert.

• Det ble også gjort en vurdering av merkingen på produktene.

Kjøpte anonymt

• Syv av produktene ble analysert for hydrogenpe­roksid.

Om metoden de brukte, skriver Mattilsyne­t at kontrollen ble planlagt tidlig i 2023 og inspektøre­ne deres

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDEB ??
ILLUSTRASJ­ONSBILDEB
 ?? FOTO: SKJERMDUMP MATTILSYNE­T ?? To av produktene inneholdt ulovlige mengder hydrogenpe­roksid.
FOTO: SKJERMDUMP MATTILSYNE­T To av produktene inneholdt ulovlige mengder hydrogenpe­roksid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway