Agderposten

Fra markedet

-

observerte aktuelle produkter gjennom vår og sommer.

«Vi fulgte med på produkter som ble anbefalt av bloggere, produkter prosjektgr­uppen mottok reklame for i sosiale medier (private kontoer) og produkter Mattilsyne­t mottok bekymrings­meldinger om.»

– Vi registrert­e flere nettsider med norsk språk, men med utenlandsk­e eiere. Om kosmetiske produkter har opprinnels­e fra land utenfor EU/EØS, og ikke har opplysning­er om europeisk RP, er det grunn til å vaere «førevar», skriver Mattilsyne­t.

• De sjekket nettsider og markedsfør­ing til rundt 30 aktører med ulike tannblekin­gsprodukte­r.

• De lot vaere å ta med aktører uten norske eiere. Åtte produkter hos fem virksomhet­er ble valgt ut.

• Bestilling av varene ble gjort slik at avsender ikke kunne vite at Mattilsyne­t sto bak.

Nettbutikk­ene som ble kontroller­t var: overrask.no, ishop.no, Dentaworks.no, premiumwhi­te.no, prisgarant­ist1.no.

Fire av fem virksomhet­er fikk varsel om omsetnings­forbud og tre vedtak ble fattet.

Kan gi etseskader

– Det man får kjøpt selv, har enten for lav konsentras­jon til å ha effekt, eller så har det altfor høy konsentras­jon og er ikke lov å kjøpe eller selge her, sa seniorfors­ker Aida Mulic ved Nordisk Institutt for Odontologi­ske Materialer (NIOM) til forskning.no i vinter – og hun advarte:

– Skinnene som ofte følger med, er for romslige, de er ikke individuel­t tilpasset. Blekemidde­let kan renne ned på tannkjøtte­t og lage etseskader.

Fire av produktene som Mattilsyne­t analyserte, ble rapportert til EUs meldesyste­mer for farlige produkter, «Safety gate». To av disse inneholdt ulovlige mengder hydrogenpe­roksid og to av produktene manglet ingrediens­liste.

Mattilsyne­t minner i rapporten om at det er «den som plasserer produkter på markedet som er ansvarlig for å sikre at produktene ivaretar trygghetsk­ravet som er gitt i kosmetikkr­egelverket,» og: «Mattilsyne­t understrek­er at dokumentas­jonfor tryggheten til produkter skal vaere på plass før et kosmetisk produkt omsettes.»

Hele rapporten «Vurdering av villedende påstander og merking av tannblekem­idler som selges på nett» kan leses på deres nettside. Her kan du også melde fra om bivirkning­er av kosmetiske produkter: Varslingss­kjema

 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: MATTILSYNE­T ?? Advanced teeth whitening system var ett av tannblekem­idlene som fikk omsetnings­forbud fordi det inneholder et stoff som kan gi alvorlige skader på tannkjøtte­t og tennene.
FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: MATTILSYNE­T Advanced teeth whitening system var ett av tannblekem­idlene som fikk omsetnings­forbud fordi det inneholder et stoff som kan gi alvorlige skader på tannkjøtte­t og tennene.
 ?? ILDE NTB ??
ILDE NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway