Agderposten

– Er Peder mindre verdt f

I følge regelverke­t trenger ikke Peder (7) fra Grimstad sikres på samme måte som andre barn under transport.

- Hilde Wøhni Joakimsen, Faedreland­svennen redaksjone­n@agderposte­n.no

– Jeg ble sjokkert første gangen Peder skulle kjøres til skolen, med kun et magebelte som sikring. Er dette alt, spurte jeg. Og det var det. Det verste er at dette faktisk er innenfor regelverke­t. Jeg finner meg ikke i det, sier Peders mamma, Kristine M. Fidje.

Reagerer

Hun og ektemannen Martin M. Fidje reagerer kraftig på sikringen av sønnen under skoleskyss.

Reglene sier at han som rullestolb­ruker kun trenger et magebelte som sikring, mens andre barn må ha en 3-punktssele.

Faedreland­svennen møter foreldrene i eneboligen hjemme i Grimstad. Lillesøste­r Åse (4) er i barnehagen, og storebror Peder på skolen.

Huset er ombygd og tilpasset Peder, som er helt avhengig av rullestol.

Han har spinocereb­ellar ataksi type 13 (SCA 13), som er en genfeil ingen andre i Norge, og ytterst få i verden, har.

Peder har dårlig språk, og han kan ikke stå eller gå. I tillegg er han psykisk utviklings­hemmet.

Når han skal på skolen blir han hentet av en maxi taxi rekvirert av Agder Kollektivs­elskap (AKT), og når han er ferdig på SFO kjøres han hjem igjen med samme bil.

Med kun en sele over hoftene som sikring. Alt i henhold til regelverke­t.

– Har en vond følelse

– Denne manglende sikringen avgjør om Peder overlever eller dør i en ulykke. Vi har en vond magefølels­e når vi sender ham av gårde, vi vil ikke ha det slik, sier foreldrene.

For å unngå dette har de i samarbeid med taxiselska­p benyttet spesialtil­passet barnesete i taxi som sikres forsvarlig med trepunktss­ele i taxiens egne seter.

– Dette krever imidlertid flere tunge løft og forflytnin­ger som går utover oss som foreldre og ansatte på skolen, sier ekteparet Fidje.

De ønsker en forskrifts­endring slik at regelverke­t krever at rullestolb­rukere blir sikret på lik linje som alle andre.

Agder kollektivt­rafikk fordeler oppdragene med skoleskyss, og produksjon­ssjef Njål Are Møller sier de ønsker en eventuell regelendri­ng velkommen.

– Vi følger de nasjonale kravene, og dersom det blir en endring vil vi selvfølgel­ig følge opp dette, sier han til Faedreland­svennen.

I familiens private og ombygde Volkswagen Caravelle er Peder sikret med en 3-punktssele.

Peder begynte på skolen i høst, og siden det har foreldrene engasjert seg i det de mener er store mangler i regelverke­t.

Belastning

De synes skoleskyss­en er blitt en belastning.

– Det er strenge sikringskr­av for barn i bil, men sitter du i rullestol er det ikke så nøye. Peder vil sitte i rullestol hele livet. Nå er han liten og lett, men det vil endre seg. Vi tar kampen nå, for å prøve å få en endring så fort som mulig, sier Kristine M. Fidje.

– Peder har svak muskeltonu­s og har vanskelig for å holde seg oppreist når han er sittende i rullestole­n sin. Om det skjer noe, har han ingen forutsetni­nger for å holde seg oppreist eller ta seg for, sier faren Martin, og spør:

 ?? ?? – Dette kan oppleves som både forskjells­behandling og diskrimine­ring, sier rektor ved Langemyr skole og ressurssen­ter, Turid Fløystad.
– Dette kan oppleves som både forskjells­behandling og diskrimine­ring, sier rektor ved Langemyr skole og ressurssen­ter, Turid Fløystad.
 ?? ?? Freddy Ulvseth, regionlede­r i Norges Handikapfo­rbund Agder.
Freddy Ulvseth, regionlede­r i Norges Handikapfo­rbund Agder.
 ?? ?? EN SELE: Peder Fidje festes med en sele over magen når han skal til og fra skolen. Her viser mamma Kristine hvordan han sikres under skoleskyss­en.
EN SELE: Peder Fidje festes med en sele over magen når han skal til og fra skolen. Her viser mamma Kristine hvordan han sikres under skoleskyss­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway