Agderposten

Ikke friskere av et helt år uten inntekt

Da jeg vokste opp i Åmli, skjønte jeg som liten ikke helt forskjelle­n på 1. mai og 17. mai. Begge dagene var det tog, gudstjenes­te, natursti, 60 meter, lengdehopp og velfylte premiebord. De voksne satt og hørte på taler, mens vi så tegnefilm eller sprang

- Tellef Inge Mørland

Først da selveste finansmini­ster Sigbjørn Johnsen en gang på begynnelse­n av 90-tallet skulle entre talerstole­n på Elvarheim begynte det vel egentlig å demre for meg at 1. mai hadde en litt større schwung over seg som arbeiderne­s kampdag.

De siste årene har nok forskjelle­n på 1. mai og 17. mai dessverre blitt tydeligere mange steder. I alle fall er størrelsen på markeringe­ne blitt ganske så ulik, og togene er nok litt faerre og kortere denne første dagen i mai.

Men man trenger ikke gå i tog eller høre på taler, for at dagen likevel skal ha stor betydning. For de fleste av oss er fortsatt arbeidstak­ere som tilbyr vår arbeidskra­ft mot betaling, eller vi får våre månedlige utbetaling­er fra fellesskap­et, gjerne som pensjon på bakgrunn av tidligere arbeidsinn­sats.

I år fyller LO 125 år. Den viktigste forsikring­en for våre rettighete­r i arbeidsliv­et er det fellesskap­et alle våre fagforenin­ger utgjør. Selv om det er opp til partene i arbeidsliv­et å gjennomfør­e forhandlin­ger om lønn og mange av rettighete­ne til de ansatte, betyr det også noe hvem som styrer. Når dagens Ap-/Sp-regjering på 2 år har doblet fagforenin­gsfradrage­t til 8.000 kr, blir forsikring­spremien for tryggere arbeidsfor­hold lavere for deg og meg.

Innføringe­n av pensjon fra første krone har ført til at også de som bare tjener litt, får satt av penger til sin pensjonssp­aring. Og når vi har strammet inn på regelverke­t for innleie og vikarbruk, samtidig som vi har styrket retten til heltidssti­llinger, er det fordi vi ønsker at flere skal ha ei forutsigba­r lønn å leve av. Ikke fordi vi ønsker å vaere vanskelige ovenfor seriøse arbeidsgiv­ere.

Og blir du uheldigvis sjuk lenge, har vi fjernet karensåret til den forrige regjeringe­n. Karensåret gjorde til at folk som hadde gått for lenge på arbeidsavk­laringspen­ger (AAP), ble stående helt uten sikkerhet for inntekt i et helt år. Selvsagt ønsker også Arbeiderpa­rtiet at folk som er sjuke skal bli raskest mulig avklart enten tilbake til jobb eller til uføretrygd, når alle andre muligheter er utprøvd. Men jeg tror ikke folk blir friskere av å bli gående et helt år uten inntekt, dersom man ikke har klart å få til en slik avklaring tidsnok. Tvert imot.

Jeg har for lenge siden slutta å hoppe lengde og løpe 60 meter. Og naturstien har stort sett måttet vike plassen for en quiz. Men jeg har innsett at forskjelle­n på 1. mai og 17. mai egentlig ikke er så stor. For hva er vel et fritt land verdt, om ikke også folkene i landet opplever frihet? Selv om tidene endrer seg, går derfor ikke betydninge­n av 1. mai ut på dato. For med et arbeidsliv, følger også behovet for at noen står opp for å sikre arbeidstak­erne sin del av kaka og sine rettighete­r. Så uansett om du går i tog, hører på taler, eller bruker anledninge­n til velfortjen­t avslapping i godstolen:

Gratulerer med dagen!

Stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet

 ?? ?? For hva er vel et fritt land verdt, om ikke også folkene i landet opplever frihet? spør stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap).
For hva er vel et fritt land verdt, om ikke også folkene i landet opplever frihet? spør stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway