Agderposten

Foreningen burde kun hete «Nei til kanal»

Vann er det byutviklin­gselemente­t som er mest populaert.

-

Naeringsli­vet i Arendal har fattet poenget med en attraktiv bykjerne, for det vil gjøre det lettere å vinne kampen om arbeidskra­ften. Bilens tid som uhemmet kjøretøy i trange bygater får restriksjo­ner, og framsynte borgere har ordnet parkerings­plasser i fjellanleg­g i tusentall ved alle innfartsve­iene. Menneskene ønsker å flytte tilbake til sentrum. Forholdene må legges til rette for en slik utvikling. Mange byer leter etter grunntanke­n i deres utviklings­prosjekt. Arendal har vaert vide kjent for sin sterke binding til havet, og den helt spesielle utforminge­n av bybildet. Det er her vi finner vannet som tema for vårt forslag til byutviklin­gen. Den gjeveste bydelen i Arendal, er utvilsomt Tyholmen.

Den er ingen holme lenger, men med vilje og kløkt lar det seg løse. Etter bilboomen som trådte i kraft tidlig på 1960-tallet, har byen kjempet mot at sentrum blir en eneste stor parkerings­plass. Sett i det perspektiv­et samlet en gruppe Arendals entusiaste­r seg sammen og dannet Kanalselsk­apet for Arendals bymiljø. Det har vaert små endringer i kanalforme­n på de 34 årene Kanalselsk­apet har eksistert. Kanalen skal i hele sin lengde gå der det tidligere var vann. Vi har vaert nøkterne i størrelsen på vannveien. Noen har kalt den for liten mens andre har kalt den for stor, så da er den vel passe stor. Ingen som startet eller har ført ideen videre gjennom foreningen, tjener noe på dette arbeidet. Kun utgifter påløper til gratis arbeidene entusiaste­r, men mye glede for å gi en gave til Arendal by.

Vi har knyttet gode bånd til både Asplan-Viak og arkitektfi­rmaet Snøhetta som skal framstille prosjektet visuelt. Når man vet i hvilken verdenskla­sse som saerlig Snøhetta er i, er det godt at motstander­ne synes tegningene av kanalen er flotte. Men man kunne ha spart seg å advare mot å la seg forføres av dyktige håndverker­e. Den som har sett biblioteke­t i Alexandria Egypt, gjør en stolt å vaere norsk. Når de sier vi får parker i verdenskla­sse i tilknytnin­g til kanalen, så tror Kanalselsk­apet på det!

«Nei til kanal – ja til et levende sentrum» antyder at foreningen har forslag til byutviklin­g som gjør sentrum mer levende enn i dag. Vi har ikke sett noe på 34 år, men har dere et forslag, få flinke tegnere som kan illustrere forslaget. Ellers burde foreningen deres hete kun «Nei til kanal».

Odd Skaug Syvertsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway