Agderposten

–Dette var kjempegøy

Ida Marie Haugen Gilbert fra Evje og Sigbjørn Nedland vant Sørlandets litteratur­pris.

- Torgeir Eikeland, Faedreland­svennen redaksjone­n@agderposte­n.no

– Kjempegøy!!! jubler den nå Åsgårdstra­nds-bosatte Evjekvinne­n overfor Agderposte­n.

– Du er et forbilde. Navnet ditt er synonymt med lidenskap for musikk. Boka di er et monument over interessen du har hatt for musikkens veier. Det er et livsverk som utvider forståelse­shorisonte­n vår når det gjelder musikk og mennesker. Det er utrolig inspireren­de.

Slik ble Sigbjørn Nedland hyllet av Askil Holm fra musikkutda­nninga på UiA fredag formiddag. Da delte Holm ut Sørlandets litteratur­pris til Nedland for boka «Kultur-retur : Musikkens reiser i historien og i geografien». Holm opplyste i tillegg at Nedlands bok nå blir del av pensum ved UiAs musikkutda­nning.

Den pensjonert­e NRK-nestoren fikk prisen i kategorien sakprosa, mens Ida Gilbert Haugen fikk prisen i skjønnlitt­eratur for debutroman­en «Tute med de ulver som er ute».

Elska boka

Til sistnevnte var det Ann Kristin Olsen som delte ut prisen i en utdeling som foregikk i Kristiansa­nd bibliotek.

– Jeg hadde ikke lest boka før jeg ble bedt om å dele ut prisen. Tenk hvor glad jeg ble dag jeg oppdaget at jeg elska boka, sa

Olsen da hun skulle dele ut prisen.

– Forfattere­n er smart, moderne, ironisk og spydig, skrøt Olsen, før hun gikk i gang med å gjenfortel­le så mye fra boka at det nok ble i overkant for den som måtte vurdere å lese den.

Publikum avgjør

De nominerte til prisen er plukket ut av en fagjury, og hvem som vinner avgjøres av publikumss­temmer. Avstemning­en har foregått fra januar til april.

Begge prisvinner­ne kvitterte for prisen med å takke alle som hadde stemt på dem. Prisen er på 15.000 kr og et kunstverk.

Juryen kalte i sin begrunnels­e Nedland for en «musikkvite­r, universali­st og humanist og en forteller som det er en fryd å lytte til eller å lese noe av».

Ida Marie Haugen Gilbert fra Evje fikk i fjor landsdekke­nde oppmerksom­het for debutroman­en «Tute med de ulver som er ute». Her forteller hun om kommunikas­jonsrådgiv­eren Aslaug som får fnatt av sine Oslo-kollegers politiske korrekthet. I affekt tar hun i stedet et vikariat i en lokalavis i ei lita bygd, og her er det ulvemotsta­nd som er det brennbare emnet.

Juryen skriver at det er lett å la seg begeistre over debuten, og beskriver boka slik:

«Kontrasten mellom såkalt by og land og såkalt elite og folk flest, er baerende i romanen, som viser hvor enkelt det er å mene noe om det en egentlig ikke kjenner. På morsomt, men også mørkt vis avslører forfattere­n menneskers selvbeviss­thet på vegne av seg selv og eget miljø, enten de bor i små bygder eller i store byer.».

 ?? FOTO: ALEKSANDER PEERSEN FRETHEIM ?? TIL TOPPS: Ida Marie Haugen Gilbert og Sigbjørn Nedland vant begge Sørlandets litteratur­pris.
FOTO: ALEKSANDER PEERSEN FRETHEIM TIL TOPPS: Ida Marie Haugen Gilbert og Sigbjørn Nedland vant begge Sørlandets litteratur­pris.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? PRISBOKEN: Ida Marie Haugen Gilbert gikk til topps med boken «Tute med de ulver som er ute».
FOTO: PRIVAT PRISBOKEN: Ida Marie Haugen Gilbert gikk til topps med boken «Tute med de ulver som er ute».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway