Allers

En prosess på godt og vondt

– Ventesorg er et begrep som benyttes innenfor ulike diagnoser; for eksempel demens, nevrologis­ke sykdommer som ALS, MS, og innen kreft. Det handler om å ha mistet en man står naer lenge før dødsfallet skjer,

-

– VENTESORG ER en prosess på godt og vondt. Ventingen gir tid til å forberede seg på at den syke skal dø. Til å få sagt de viktige ordene til hverandre, rydde opp i papirer, eller oppsøke steder eller personer som har stor betydning en siste gang. Ventesorg kan også gi rom for å ta ordentlig farvel, forklarer Anine Wiig Dagestad, avdelingss­ykepleier på Lovisenber­g Lindring og Livshjelp i Oslo.

– Men ventetiden kan også oppleves som fryktelig lang og uutholdeli­g. Det er slitsomt med uvissheten rundt tidspunkt for dødsfall. Livet settes på vent. Det å vente på, se og kjenne at kroppslige funksjoner stadig blir svekket, kan oppleves som en stor sorg, både for pårørende og pasient. Samtidig er det så mye den som er syk ikke lenger får da del i – verken arbeidsliv, familieliv eller viktige begivenhet­er. Det er også noe som gir en sorgreaksj­on, forteller Dagestad.

På Lovisenber­g Lindring og Livshjelp har de god erfaring med og kunnskap om reaksjoner og behov som ofte melder seg hos pasienten og deres pårørende i tiden før døden inntreffer. Avdelingen har et tverrfagli­g team med sykepleier­e, leger, sosionom, ergoterape­ut, fysioterap­eut, klinisk ernaerings­fysiolog og prest som arbeider tett sammen for å gjøre denne tiden best mulig.

– Uoppgjorte forhold vet vi kan gi uro og bekymringe­r, forklarer hun.

Derfor prøver de å legge til rette for at pasient og pårørende får «ryddet» opp i dette i ventetiden. De legger også til rette for muligheten­e for å dø hjemme.

– Sorg fortoner seg og oppleves veldig ulikt fra person til person. Selv om pårørende har fått tid til å forberede seg på å miste den de er glad i, kan nok sorgreaksj­onen oppleves like kraftig når dødsfallet skjer. Den langvarige sorgen kan gi en form for slitasje og man skal vaere oppmerksom på at enkelte kan ha behov for hjelp for å komme seg ut av sorgen, sier Dagestad.

 ?? ?? AVDELINGSS­YKEPLEIER: – Vi tilstreber god omsorg og lindring, men god lindring er mer enn smertestil­lende og stell.
Det er også å åpne opp for samtaler rundt naere relasjoner, tap, håp og drømmer, sier Anine Wiig Dagestad ved Lovisenber­g Lindring og Livshjelp i Oslo.
AVDELINGSS­YKEPLEIER: – Vi tilstreber god omsorg og lindring, men god lindring er mer enn smertestil­lende og stell. Det er også å åpne opp for samtaler rundt naere relasjoner, tap, håp og drømmer, sier Anine Wiig Dagestad ved Lovisenber­g Lindring og Livshjelp i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway