Allers

Sikre perioder

-

Hei! Jeg har født de to barna jeg skal ha, men lurer likevel på hvor stor muligheten er for at jeg skal bli gravid igjen. Jeg lever i et stabilt ekteskap med regelmessi­g sex, men nå har jeg kuttet ut spiral etter mange års bruk (jeg blødde en del), og jeg har ikke lyst til å begynne på p-piller igjen. Mitt første barn ble født da jeg var 27 og det andre ti år senere. I dag bruker jeg ingen prevensjon, men har god kontroll på de sikre periodene. Menstruasj­onen er fortsatt ganske regelmessi­g og stabil, men den kan komme litt tidligere innimellom. Er det likevel en sjanse for at jeg kan bli gravid igjen, nå som jeg naermer meg 47 år?

Tobarnsmor, Mandal

Min første tanke når jeg leser spørsmål ditt er: Nei, sannsynlig­vis ikke. Ved nesten 47-årsalder er eggene våre ikke lenger av god kvalitet, og det er ikke like lett å bli gravid som tidligere. Dersom en graviditet skulle inntreffe, så fører den som oftest til en spontan abort. Siden vi er født med alle eggene våre i eggstokken­e, får disse dårligere kvalitet etter hvert som årene går. Det betyr at spontane graviditet­er etter 45-årsalder er relativt sjeldne. Men så er det dette med å garantere for en ikkeplanla­gt graviditet. Det er vanskelig, for mennesker «følger ikke alltid boken». Å se i fødselsreg­ister hvor mange kvinner som er blitt gravide etter 45-årsalder, er ikke entydig, da det er blitt vanligere for voksne kvinner med barneønske å bli gravide med donoregg fra en yngre kvinne. Så hva er svaret på ditt spørsmål? Jeg forstår at du ikke ønsker p-piller, og har blødd mye på grunn av kobberspir­al? Du har fortsatt regelmessi­ge menstruasj­oner, har kontroll på dine sikre perioder og er ikke blitt gravid de siste ti årene med denne prevensjon­smetoden. Om dette har fungert bra for dere så langt, kan det fungere videre, så lenge menstruasj­onen din er regelmessi­g.

Husk at den vil bli uregelmess­ig etter hvert, og da blir det vanskelig med sikre perioder. Det aller tryggeste for deg vil vaere å sette inn en hormonspir­al som i tillegg til å forebygge graviditet vil krympe menstruasj­onene dine.

Hilsen Helena Enger

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway