Allers

Inspirasjo­n fra bestemor

-

Daniel Oddhammar har fått inspirasjo­nen til å ta vare på rester fra sin norske bestemor. Hun lot ikke noe mat gå til spille, og pleide blant annet å koke kaffe på gruten tre ganger.

– Jeg har prøvd det, og det smaker bra – det blir bare litt svakere kaffe. Men min favorittme­tode for å ta vare på kaffereste­ne, er å bruke dem sammen med kjøtt. Da kan man for eksempel erstatte en del av buljongen med rester av kaffe når du koker en gryterett med svinekjøtt, eller du baker svinekotel­etter i ovnen. Kald kaffe og svinekjøtt er nemlig en veldig fin kombinasjo­n, lover Oddhammar. Han er baerekraft­sinspirato­r på Generation­waste.se og forfatter av «Kokbok för snåljåpar» (på norsk: Kokebok for gjerrigkna­rker, red.anm.)

Som nyutdannet kokk på 90-tallet kom han ut i arbeidsliv­et da det var økonomisk krise, akkurat som nå. Da laerte han mye om hvordan man forvalter rester for å redusere matsvinn – i prinsippet det samme som han laerer restaurant­er i dag.

– Det handler mye om å fryse ned det som blir til overs, og deretter blande, male eller mose det ned i noe annet. Da kan man også ta vare på ting som ellers ikke tåler frysing så bra, som kokte poteter, ris og spagetti.

Bland det inn i en suppe eller i sausen til kjøttkaken­e, tipser han. (OBS! Kokt ris og pasta skal aldri oppbevares i romtempera­tur, men i kjøleskape­t. Bakterien bacillus cereus kan forårsake matforgift­ning, red.anm.)

Daniel hyller slikkepott­en som redskap, siden den kan brukes å få ut den siste resten som kan utgjøre en forskjell både for kroppen og økonomien. Og ofte er det veldig mye mat som sitter igjen i emballasje­n.

– Vi ville aldri kaste kronestykk­er i søppelbøtt­en, men når det gjelder matvarer, virker det som om vi glemmer verdien så snart vi forlater butikken. Bare det å få ut alle rester fra emballasje­n kan utgjøre en stor forskjell, sier Oddhammar. Hans favorittek­sempel er yoghurten, der han mener at selv en «tom» emballasje fortsatt kan inneholde en god del.

– Fyll omtrent en desiliter vann, litt syltetøy eller honning, rist det godt og hell det opp i et glass. Da får du en mer flytende yoghurt, noe lignende en smoothie, som smaker veldig godt! Og gulrotskre­ll – kast det aldri! Rist det heller i ovnen med litt olje, salt og krydder, på 200 grader i omtrent fem til seks minutter. Da blir skrellet veldig sprøtt, og kan lett drysses over for eksempel salater.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway