Allers

Trussel mot fellesskap­et

– Hvis du er edru i et fellesskap med berusede mennesker, blir du lett oppfattet som en trussel. Du deler ikke de samme kodene, og kan oppfattes som suspekt, sier Fanny Duckert.

-

internasjo­nalt perspektiv har vi nordmenn en mer usunn drikkekult­ur, der vi drikker sjeldnere, men mye mer når vi først drikker, sier psykologen Fanny Duckert. Hun har lang erfaring i behandling av tidlige tegn på alkoholmis­bruk, og holder regelmessi­g kurs i alkoholred­uksjon.

– Det er å vaere alkoholike­r er egentlig ikke en diagnose, og det finnes gradsforsk­jeller av alkoholmis­bruk, sier Duckert. Hun mener at det er mange positive tendenser angående bevissthet og alkoholfor­bruk i Norge – blant annet at den yngre generasjon­en drikker mye mindre enn før, samt fokus på hvite perioder. Hun er mest bekymret for at pensjonist­ene drikker mye mer enn før, i tillegg til all gråsonedri­kkingen i arbeidsliv­et:

– Det blir lett mye alkohol i gråsonene mellom jobb og fritid, teambuildi­ng, julebord og andre sosiale arrangemen­ter er ofte sentrert rundt alkoholkon­sum.

– Men hvordan skal den som velger ikke å drikke, forholde seg til omgivelsen­e og det maset og presset som ofte oppstår?

– Man må vaere hundre prosent trygg i valget sitt. Dersom du sitter i en sosial setting og gruer deg til alle spørsmålen­e som du vet vil dukke opp, så vil folk underbevis­st kjenne dette og fremdeles kreve en gyldig forklaring, sier Duckert. Da bør man ty til den hun kaller «hakk i plata-teknikken»:

– Kunsten er å avlede før spørsmålen­e dukker opp. Si heller: «Nei, takk – men kan jeg få en Cola?» Og skulle det komme flere spørsmål bare gjentar du det samme: «Du, jeg vil heller ha en Cola!» Husk at folk ikke har krav på en forklaring på hvorfor du ikke drikker, og du må bare fortsette å utstråle at du er trygg i valget ditt.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? PROFESSOR EMERITA: Fanny Duckert er professor emerita i psykologi ved UIO og klinisk spesialist. Hun har lang erfaring med behandling av tidlige alkoholpro­blemer (foto: Morten Eik).
PROFESSOR EMERITA: Fanny Duckert er professor emerita i psykologi ved UIO og klinisk spesialist. Hun har lang erfaring med behandling av tidlige alkoholpro­blemer (foto: Morten Eik).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway