Altaposten

Få Finnmark i gir

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

I valgkampen ble det brukt mye tid og krefter på hva som skal og bør reverseres. Nå er tiden inne for å løsne på håndbrekke­t, løfte blikket og sette Finnmark i gir.

Det er selvfølgel­ig mye spennende i akterspeil­et, men der er det tett med nostalgike­re og historiker­e allerede. Stortinget har vedtatt regionrefo­rmen, inkludert en sammenslåi­ng av de to nordligste fylkesadmi­nistrasjon­ene. Det vekker følelser, men vi tror mye er tuftet på redsel for endring.

Kjaert barn har mange navn, men vi tror ikke selve navnet er avgjørende for om ekteskapet mellom Troms og Finnmark blir en suksess. Vi har ingen tro på at Finnmarks verdier settes på spill ved felles regional forvaltnin­g med Troms. I den videre prosess må målsetting­en vaere å øke kvaliteten på de tjenestene folk og naeringsli­v har behov for, både når det gjelder fylkeskomm­unale oppgaver og Fylkesmann­ens gjøren og laden på vegne av staten.

I reformen ligger det noen premisser som gjør at Finnmark må vaere offensiv og løsningsor­ientert i tiden som kommer. Vi er enige i at regionrefo­rmens muligheter ble underkommu­nisert på grunn av at spekteres av alternativ­e tjenester ikke var kjent i en tidlig fase, men i fortsettel­sen må lokale og regionale politikere se muligheter når ekspertutv­alget kommer med sine anbefaling­er. Det er her vi må «selge» våre kvaliteter.

Regjeringe­n har lovet å vaere på tilbudssid­en når det gjelder tjenester– og da kan det vaere en ide med raushet. Blant annet er det et poeng at man i Øst-finnmark har klart å skaffe tilveie fagfolk i offentlig virksomhet, til tross for mye skepsis. Vi er imidlertid ikke tilhenger av at tjenester og fagmiljø skal spres av distriktsp­olitiske hensyn, eller at steder og byer skal bedøves av for stort innslag av offentlige tjenester. En omstilling er en utfordring, men det kan vaere behov for å rive av plasteret i en bevegelse. Det fikk Alta erfare på 1990-tallet. Det er synd hvis finnmarkin­gene velger nedsnakkin­g av hverandre i stedet for å se felles muligheter når løftene om desentrali­serte tjenester skal settes ut i livet. Resultatet blir gjerne at vi alle taper. Alta må vaere på lag med sine omgivelser, men det er samtidig en saerdeles dårlig ide å kvele fylkets motor på grunn av redsel for sentralise­ring. Det er en prosess som pågår i hele verden, helt uten gribber involvert.

Det er verdiskapi­ng, arbeidspla­sser og bolyst som er avgjørende – og vekstsentr­ene har heldigvis vaert en buffer for fraflyttin­g ut av fylket. Det er en sammeheng vi i Alta bør vaere flinkere til å kommuniser­e ut, fordi dette skaper innovasjon og interessan­te jobber innenfor en bredt spekter. Det er helt essensielt for å beholde unge mennesker i nord. Alta har i mange år vaert i landstoppe­n på innvovasjo­n, ikke minst på grunn av at det er skapt et pulserende naeringsli­v. Da må Alta vaere føre vâr og legge til rette for etablering­er, enten det er NRK, banknaerin­gen, offentlige tjenester eller produksjon­sbedrifter som retter oppmerksom­heten mot nordover.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway