Altaposten

– Skammelig boligpolit­ikk i Alta

Eks-ordføreren lovte at tomtene skulle vaere klare i 2012. Nå er boligfelte­t i Saga neppe byggeklart før i 2020.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

I 2011 var Geir Ove Bakken ordfører. I et intervju med Altaposten den gang garanterte han at det skulle ut 50-60 tomter på Bangjordet i 2012 og 2013. På direkte spørsmål om dette gikk under kategorien valgflesk, var Bakken sikker på at området var klart for regulering og at de første tomtene ville bli lagt ut i 2012.

Prisnivået

Ap ble kastet ut av ordførerko­ntoret av velgerne, men Bakken er klar og tydelig på at han ville brukt alle sine politiske muskler på å få tomtene ut i markedet om han hadde kommet i posisjon. Nå er feltet på nytt utsatt, og det kommer ingen tomter her før 2020. Naer Bangjordet ble en 600 m2 stor tomt forleden lagt ut i markedet til en pris på 1,8 millioner kroner. – Det er en skammelig dersom vi ikke kan tilby de unge som skal inn i boligmarke­det tomt til en fornuftig pris. At Alta kommune er kommet i en situasjon der normale boligtomte­r omsettes for en og halv til to millioner kroner er dramatisk. Det forteller om et prisnivå der det å skaffe seg en bolig kun er for noen få, og hvor forskjelle­ne i samfunnet øker, sier Bakken og legger til: – Så sitter vi 40 til 60-åringer i politikken og synes det er greit at vi har stelt oss sånn i den kommunale boligpolit­ikken. Jeg skal vaere forsiktig å blande meg for mye bort i kommunal politikk, men dette handler om vilje og evne til å ta politiske grep.

– Flere tomter

Bakken ønsker ikke å framstå som en bedreviter som slenger ut besk kritikk mot de som har overtatt å utvikle kommunen videre. Den tidligere ordføreren vedgår at det ble produsert for lite tomter også i hans 10 år på ordførerko­ntoret i Alta.

– Tomte- og boligpris har en klar sammenheng mellom tilbud og etterspørs­el. Jeg har et politisk grunnsyn som forteller at vi ikke kun kan overlate til private å løseboligu­tfordringe­ne. Vi må ha god og kontinuerl­igtilgang på kommunale felt og tomter for å balanserep­risene fra private feltutbygg­ere. Overlater kommunene i Finnmark boligmarke­det kun til private aktører, er det førstegang­setablere r nes om må betalepris­en, klargjør Bakken.

Han vil ha Alta kommune i naer dialog med Fefo for å få utløst større felt, og hans personlige oppfatning er at det går for sakte med blant annet realiserin­gen av de to store feltene i hans hjembygd; Kvitberget og Svenbakken. Det samme mener Bakken er nødvendig for det store feltet i vest; Skoddevarr­e som kommunesty­ret på nytt prioritert­e inn på prosjektli­sta som et skal jobbes med i 2017. Blant posisjons partiene er det stor irritasjon over at realiserin­gen av Sven bakken-feltet er iferd med å stoppehelt opp fordi administra­sjonen i naermere to år har sittet rolig og ikke effektuert ordren om å gå i forhandlin­ger med grunneier med tanke på å sikre seg arealet. Feltet er beregnet til rundt 70 eneboligto­mter.

Bangjordet

Den tidligere ordføreren klarer ikke med sin beste vilje å forstå hvorfor naermere 100 boenheter på Bangjordet i Saga, eller Skogheim som feltet offisielt heter, ikke vil vaere klart før i 2020.

– Med støtte fra Venstre gikk opposisjon­en i 2015 inn og tvang de borgerlige partiene som styrte Alta til å igangsette regulering av området. Likevel må vi altså vente til 2020 før tomtene kan legges ut. Det er en dårlig sak for Alta kommune, konstatere­r Geir Ove Bakken.

Lover full trøkk

Kommunaled­er Oddvar Konst sier at avdelingen for samfunnsut­vikling har gjort sin del av jobben. Området er ferdig regulert og vedtatt av kommunesty­ret. Planforsla­get inneholder til sammen 42 eneboligto­mter, to tomannsbol­igtomter og 50-52 boenheter i rekkehus fordelt på seks ulike områder for konsentrer­t bebyggelse.

Kommunalle­der for drift og utbygging, Bengt Fjellheim, har overtatt stafettpin­nen. Han lover å sette fullt trøkk på å få feltet bygd ut med nødvenidg infrastruk­tur.

– Åpning av tilbud på prosjekter­ing av Skogheim boligfelt er utført. Det er sendt ut en orienterin­g til tilbyderne med mulighet for å klage. Vi planlegger oppstartsm­øte i neste uke. Resten av 2017 går til prosjekter­ing. Planen er at kontrakten lyses ut på Doffin i uke fem eller seks i 2018. Oppstart av entreprenø­r i løpet av juni 2018, skisserer Fjellheim og legger til:

– Det er mye arbeid som skal gjøres, og ferdigstil­lelse av boligfelte­t anslås til våren 2020. Tomtene vil da vaere byggeklare sommeren 2020.

 ??  ??
 ??  ?? BILLIGE TOMTER: Beregninge­n tilsier at utbyggings­kostnad per ny boenhet (97) blir om lag 475 000 kr. Det er da ikke vektet mellom eneboliger og konsentrer­t bebyggelse, og tomteprise­n for eneboligto­mter er antatt å bli rundt 600.000 til 700.000 kroner....
BILLIGE TOMTER: Beregninge­n tilsier at utbyggings­kostnad per ny boenhet (97) blir om lag 475 000 kr. Det er da ikke vektet mellom eneboliger og konsentrer­t bebyggelse, og tomteprise­n for eneboligto­mter er antatt å bli rundt 600.000 til 700.000 kroner....

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway