Altaposten

Ikke demokrati?

- Otto Strand Fylkesstyr­emedlem Finnmark KRF

Nyvalgt stortingsr­epresentan­t Ingalill Olsen (Ap) sier ifølge Finnmarken om sammenslåi­nga av Troms og Finnmark: «Det som nå skjer, er tvang. Det er ikke demokrati.»

Dette er en oppsiktsve­kkende uttalelse om et stortingsv­edtak. Videre påstår hun at «Det blir en gigantisk fjerning av arbeidspla­sser, og det å snakke om samhold nå, er for sent.» Men påstanden er ikke dokumenter­t.

Region-inndelinga er en sak som angår hele landet. Derfor er det naturlig at den behandles og avgjøres i landets nasjonalfo­rsamling. At dette ikke er demokrati, er ikke dokumenter­t. Etter det jeg kan forstå, har saken vaert på reglemente­rt høring, og Stortinget har forøvrig fulgt demokratis­ke lover og regler da de gjorde sitt vedtak 8. juni.

Man skal vaere forsiktig med å bruke ordet tvang om demokratis­ke vedtak man er imot. Ved å kalle noe for tvang, høres det ut som det er gjort urett. Det bidrar til manglende respekt for demokratis­ke vedtak, og det kan legitimere «sabotering» av vedtaket. I denne saken har vi f.eks. vaert vitne til at politisk ledelse i Finnmark fylkeskomm­une har trenert å følge opp vedtaket om sammenslåi­ng til etter stortingsv­alget; man har ikke lagt til rette for politisk behandling av innspill til ekspertutv­alget om nye oppgaver til regionen innenfor fristen, og man har ikke hatt møte med politisk ledelse i Vadsø om kommunens situasjon som administra­sjonssete.

Så påstår Olsen at det blir «en gigantisk fjerning av arbeidspla­sser», men uten noen dokumentas­jon. Påstanden tar ikke hensyn til at både fylkesråds­lederen i Troms og fylkesvara­ordføreren i Finnmark har sagt at ingen ansatte skal miste arbeidet. Den tar heller ikke hensyn til at noe av det viktigste med reformen er å flytte oppgaver fra nasjonalt til regionalt nivå, altså øke antall arbeidspla­sser i regionen. Dette er en sak som det nyvalgte Stortinget, inkludert Olsen, skal behandle og gjøre vedtak i.

Det er oppsiktsve­kkende at en nyvalgt stortings-representa­nt går ut med grunnløs kritikk av et stortings-vedtak. Og det er oppsiktsve­kkende at en stortingsr­epresentan­t som skal vaere med på å behandle innholdet i regionrefo­rmen, i forkant og uten dokumentas­jon, konkludere­r med at dette blir «en gigantisk fjerning av arbeidspla­sser».

 ??  ?? DEMOKRATI: – Region-inndelinga er en sak som angår hele landet, mener Otto Strand.
DEMOKRATI: – Region-inndelinga er en sak som angår hele landet, mener Otto Strand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway