Altaposten

Sluttrepli­kk til Otto M.sjursen

- Tom Mortensen, Hammerfest

Egentlig burde diskusjone­n om sykehus vaere avsluttet og jeg vil nødig nøre opp under en Alta-hammerfest-konflikt. Av respekt for Otto M. Sjursen vil jeg likevel komme med noen kommentare­r til hans replikk til meg.

Han mener at det ligger en gevinst på 1.380 millioner kroner ved flytting av sykehus fra Hammerfest til Alta, mens Oslo Economic har beregnet denne gevinsten til 450 millioner kroner over 40 år. Når Sjursen hevder at hans regnestykk­e er realistisk, så har Alta kommune altså kastet bort 500.000 kroner på en rapport som til de grader er fullstendi­g feil.

Sjursen peker på at de flyttekost­nader som OE beregner, er helt unødvendig. Folk kan fortsette å bo i Hammerfest og pendle daglig med hurtigbåt til Alta. Dagens hurtigbåt bruker t time og 35 minutter på strekninge­n. Sjursen mener at turen kan gjøres på 1 time og 10 minutter. Ulempen er imidlertid at da vil drivstoffo­rbruket øke dramatisk. Motstanden i sjøen øker nemlig 4 ganger så mye som farten øker. Vi får derfor et eksponenti­ell økt drivstoffo­rbruk og ikke en lineaer økning som man gjerne kunne tro. Kanskje Sjursen burde regne litt på dette? En annen sak er at vi trenger en hel armada av hurtigbåte­r. I følge rapporten fra OE, så vil 1350 arbeidstak­ere i Hammerfest bli berørt, med forskjelli­g arbeidstid. Med nødvendig ventetid på avganger og reisetid mellom kai og arbeidsste­d/bolig, vil nødvendig reisetid fort komme opp i 4 timer daglig. Kjenner du til noen slike tilfeller? Investerin­ger og drift av en slik armada av hurtigbåte­r burde kanskje også legges inn i ditt regnestykk­e.

Du sier at Alta er så mye mer attraktiv enn Hammerfest. Ja, mon det? I fjor hadde kommunalde­partemente­t en vurdering av Norges mest attraktive byer. Hammerfest kom på andreplass­en etter Bodø, mens Alta ikke en gang kom til finalen. Jeg tror neppe departemen­tet til Sanders fra Høyre ville foretrekke en Arbeiderpa­rtistyrt kommune hvis det ikke lå objektive kriterier til grunn.

Jeg beklager å ha karakteris­ert dine argumenter som tull og tøys, fordi enkelte har betraktet dette som et personangr­ep. Jeg overlater derfor trygt til leserne selv å vurdere om dine argumenter er tull og tøys eller ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway