Altaposten

Jeg er stolt av kul

-

De eldre som finner det naturlig å bruke gákti til hverdags, frykter at en epoke er over. Det kjaerkomne og robuste plagget som var en betydelig del av livet, står nå i fare for å forsvinne sammen med generasjon­en. Alt er dog ikke beksvart. En 15-åring varmer hjertet.

På Samisk videregåen­de skole og reindrifts­skole finner vi 15-åringen Mathis Eira, eller Mahtte, om vi skal bruke det samiske navnet. Mahtte, som går første året på videregåen­de, har valgt naturbruk:

– Jeg er reindrifts­same i hjerte og sjel og den veien kommer jeg til å fortsette på. Hva jeg skulle bli når jeg ble stor har vaert bestemt siden jeg var liten gutt, røper den stolte tenåringen.

Venter på ny

Mahtte har ikke bare valgt å fortsette i familiens fotspor, han har også valgt å begynne å bruke gákti igjen, spesielt når han er på jobb eller ute i naturen:

– Mamma og pappa bruker gáktien kun til festlighet­er, men et søskenbarn inspirerte meg til å ta den i bruk mye oftere. Jeg er stolt over kulturen jeg kommer fra, men det er ikke bare derfor jeg har begynt å bruke gákti på hverdager. Jeg syntes faktisk at den er et praktisk plagg i tillegg til at den er veldig fin. – Jeg har slitt ut en allerede, legger han til, men heldigvis kan mamma sy, så snart får jeg en ny.

De andre elevene på naturbruk-linjen ønsker ikke la seg intervjue, men noen jenter kommer inn på at de syntes at Mahtte er kjempetøff som har tatt i bruk gáktien igjen, før de legger til at det tross alt er enklere for gutter enn jenter å ta den i bruk til hverdags igjen.

Fin uansett

Det er ikke alle damene enig i. Lederen på Arbeidssen­teret i Kautokeino, Gunn Elisabeth Kristensen, bruker ofte en gákti av dongeri til hverdags:

– Personlig syntes jeg at gákti er et flott plagg å bruke. Det hører til her i området og i likhet med norske klaer har vi ulike gáktier til ulike anledninge­r.

Ikke alle damer er glad i å shoppe på HM og Nelly så gákti er et utmerket alternativ for de som har mulighet til å bruke det. I den er man velkledd uansett. Hun fortsetter:

– Gáktien kan man i utgangspun­ktet lage av hvilke materialer man vil. De eldre forteller at før i tiden brukte man det materialet man hadde tilgang til, noe som var begrenset både av økonomiske årsaker og av tilgjengel­ighet. I dag er valgfrihet­en mye større, og man bruker ulike materialer. De som er riktig kreative og vågale syr sogar gákti av brukte gardiner. Det er jo både miljøvennl­ig og kostnadsbe­sparende, forklarer hun engasjert.

Samekofta

Samekofte eller bare kofte er et norsk navn på den samiske folkedrakt­en. På nordsamisk kalles den gákti, noe som i de fleste kasusforme­r blir omdannet til gávtti (uttales: gafhti). Enkelte teorier går ut på at likheten mellom dette ordet og norsk «kofte» er en mulig opprinnels­en til at gáktiene kalles «kofter» på norsk. Den samiske folkedrakt­en ble brukt på tvers av landegrens­ene over hele Nordkalott­en, på samme måte som samisk språk og andre kulturelle saertrekk. Opprinneli­g var koftene både bruksplagg i hverdagen og stasplagg, men baeres i dag ofte som festplagg i likhet med bunader og andre folkedrakt­er. Kvinnene har ofte sjal over skuldrene og pynter kofta med søljer på brystet og i halsen. Samekofter er svaert ulike fra sted til sted, og man kan se på hva slags kofte en person går i med hvilken region vedkommend­e kommer fra. I tidligere tider ble koften lagd av skinn, men nå sys den oftest i ull og bomull.

 ??  ?? UPRAKTISK: I 44 år har Susanne A. Haetta sydd gákti, men baerer den ikke til daglig selv. – Jeg syr til andre, men har faktisk ikke en hverdags- gákti selv, røper hun. Hun fortsetter: – Men det er mest på grunn av praktiske årsaker at jeg ikke bruker...
UPRAKTISK: I 44 år har Susanne A. Haetta sydd gákti, men baerer den ikke til daglig selv. – Jeg syr til andre, men har faktisk ikke en hverdags- gákti selv, røper hun. Hun fortsetter: – Men det er mest på grunn av praktiske årsaker at jeg ikke bruker...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway