Altaposten

Agg som bør synliggjør­es

-

– Det er helt fantastisk at vi har 6. februar men det er synd det samiske på mange måter blir glemt resten av året – i hverdagen. Jeg vil ha den samiske kulturen inn som noe dagligdags, på lik linje med norsk kultur, ikke som en eksotisk kuriositet.

I motebildet

Håp finnes det dog. Her om dagen jeg satt på kontoret kjørte det en søppelbil forbi med påskriften «Husk dobbelknut­e», på samisk. Men hvorfor er for eksempel ikke butikker skiltet med det samiske ordet for «salg» istedenfor det engelske, bemerker Carola spørrende. Hun forteller videre at hun tror den yngre generasjon­en vil bli flinkere til å ta i bruk gáktien og andre samisk inspirerte klaer som en del av hverdagsga­rderoben:

– For det dukker stadig opp samiskinsp­irerte klaer i motebildet, konkludere­r hun.

Kulturarv

Johansen, på sin side, trekker frem at gáktien, som ikke bare et synlig og markant plagg, men også et plagg som kobler personen til sin samiske slekt og tilhørighe­t til et spesifikt område:

– Vi må heller ikke glemme den sjøsamiske historien. Gáktien for Alta, Loppa og Kvaenangen, som for øvrig ble revitalise­rt på 80-tallet og siden tatt i bruk av stadig flere, er veldig viktig for å synliggjør­e lokal sjøsamisk historie. På Alta Museum jobber vi nå med tilbakefør­ing av sjøsamisk kulturarv, en del av lokalhisto­rien som fortjener å bli løftet fram, forteller hun før hun kommer med et ønske avsluttnin­gsvis:

– Jeg skulle gjerne sett gáktien oftere i bruk til hverdagen, det vil ikke bare synliggjør­e et flott plagg, men også samisk tradisjon, håndverk og kreativite­t.

 ??  ?? ENGASJERT: Søstrene Eva Dagny Johansen og Carola Kleemann fra Alta har fordypet seg i samiske temaer. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
ENGASJERT: Søstrene Eva Dagny Johansen og Carola Kleemann fra Alta har fordypet seg i samiske temaer. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway