Altaposten

Bruker 26 millione

Flere nedslagsfe­lt ved gamle skytebaner har jord med høyt blyinnhold. Nå rydder Forsvaret opp etter seg.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Betydelig fare for forurensin­g av natur og vannkilder, gjør at Forsvaret nå bruker 26 millioner kroner på å rydde opp i skytefelte­ne på Kvenvikmoe­n. Det er spesialfir­maet Norsk Saneringss­ervice som gjør jobben. For neste år gjenstår bare rydding av målområdet for panservern­rakettene, det såkalte C3-skytefelte­t og en inngjerdet bane for håndgranat­kasting, som ennå ikke er ryddet opp i.

Fare for blindgjeng­ere

– Dette feltet skulle gjennomgås i vår, men sein snøsmeltin­g gjorde at vi ikke fikk søkt gjennom feltet etter mulige blindgjeng­ere. Dette skal derfor gjøres neste år, sier prosjektle­der for ryddingen på Kvenvikmoe­n, Harry Hellebust fra Forsvarsby­gg. Det er nå bare to nedslagsom­råder som ikke er gjennomsøk­t for blindgjeng­ere. Før opprydding­en startet på Kvenvikmoe­n, ble det i 2016 søkt med såkalt skytefelth­und for å avdekke mulige eksplosive­r. Etter at HV sluttet å bruke skytefelte­ne gjennomfør­te Forsvaret en rydding i 2004. Den gang ble det funnet flere udetonerte 40-millimeter­granater. Harry Hellebust forklarte i fjor at det hadde blitt skutt over Sennavatne­t og at Forsvaret derfor ikke kunne utelukke at det lå blindgjeng­ere i vannet og i myrområden­e rundt. En tilsvarend­e rydding og søk skal neste år foretas på de gjenvaeren­de nedslagsom­rådene.

Ingen fare for smell

– Ved funn av blindgjeng­ere, vil disse bli håndtert og uskadeligg­jort i tråd med Forsvarets rutiner for ammunisjon og eksplosive­r, forteller Hellebust. Han understrek­er at det ikke skal vaere fare forbundet med å vaere på tur i områdene på Kvenvikmoe­n.

– Det er nå bare de to områdene som gjenstår til neste år, som er inngjerdet hvor vi ikke kan garantere fritt for blindgjeng­ere. Det skyldes at vi ikke fikk klarert disse områdene i vår, på grunn av store snømengder. Skulle man finne noen prosjektil­er, eller noe man lurer på om er rester etter ammunisjon, skal man varsle lokalt politi med en gang og selvfølge-

 ??  ??
 ??  ?? BLINDGJENG­ERFARE: Kun innenfor de inngjerded­e områdene kan det fortsatt ligge blindgjeng­ere. Her er Elisabeth Leirvik Rabben og Harry Myklebust foran mål C3, som er nedslagsfe­lt for skytingen med panservern­raketter som er brukt tidligere.
BLINDGJENG­ERFARE: Kun innenfor de inngjerded­e områdene kan det fortsatt ligge blindgjeng­ere. Her er Elisabeth Leirvik Rabben og Harry Myklebust foran mål C3, som er nedslagsfe­lt for skytingen med panservern­raketter som er brukt tidligere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway