Altaposten

Diggbar gitarfuzz

- Av Rolf Edmund Lund

Blues er ikke bare for oss oldinger med spisskompe­tanse på luftgitar. Bare hør på ungfolen Magnus Berg i fri utfoldelse på sin ferske utgivelse. Den bør appellere til langt flere, et godt stykke utenfor smale sjangergre­nser.

Unge Magnus Berg har imponert oss på Alta Soul & Bluesfesti­val ved flere anledninge­r, der Østfold-gutten med dårlig skjult stolthet blir bevnevnt som halvt altavaerin­g. I vår fikk han til og med lokalavisa til å rasle med sekseren på terninga. Gitarspill­et er det naermeste vi kommer lydmessig fyrverkeri, med en teknikk og lekenhet som får gamle kjennere til å stoppe opp og nikke anerkjenne­nde.

Det lettere udefinerba­re begrepet «digge» hører med når autentisk blues formidles med kraft. Dette er høyst diggbart. Energimess­ig tar han steget videre fra debuten Cut Me Loose (2014), som til og med fikk amerikansk­e bluesfans til å sperre opp øyne og ører. Kanskje det nå er modenheten og selvsikker­heten som blir mer tydelig, som også gjør det komfortabe­lt å synge om det store øyeblikket med følelser på Moment, for ikke å snakke om funky falsett på Not The One You Want.

Det viktige her er han klarer å gjenskape kvaliteten­e på In My Shoes, både selve låten og de ti små edelstenen­e han har fått plass til på plata som lanseres i disse dager. At han klarer å spille like godt i studio som i vindblåste­n i Bossekop er en selvfølge, men når råskapen skal «festes» digitalt, handler det om en overgang som ikke er like enkel. Litt for ofte blir det pinglete på plate, også i bluesverde­n.

Det kan ikke 21-åringen beskyldes for. Her viser han respekt for den gamle bluestonen, samtidig som han utfordrer på råhetsskal­aen, slik eksempelvi­s White Stripes og Black Keys har gjort i groovy rockmodus. Her lar han strengelek­en ta fyr, med You're Mine som min klare favoritt. Det avslører at jeg har en svakhet for både 70-talls progrock og lyden av gitar som tar en viddetur i noen magiske minutter. Her kjenner vi at følelser og råskap tangerer og lager Bergs eget univers.

At en så ung mann kan framstå med samme pondus som John Mayall i det ene øyeblikket, før han i neste omgang tar i bruk mer moderne og spreke virkemidle­r, gjør at Magnus Berg har funnet en formel som forener verneverdi­ge blå toner med fremoverle­nt trøkk.

 ??  ??
 ?? In ?? Magnus Berg My Shoes
In Magnus Berg My Shoes

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway