Altaposten

Må vi sukre hverdagen?

- Frisklivse­ntralen er ikke en lovpålagt oppgave. Sentralen tilbyr en 1 ukers oppfølging med fokus på fysisk aktivitet, med tilbud om tre individuel­le helsesamta­ler med fokus på målsetting og planleggin­g. Kursene tar for seg både kosthold for bedre helse,

Helsedirek­toratets høstkampan­je handler i år om sukker, med saerlig fokus på inntak hos barn og unge.

Lenge har vi visst at sukkerinnt­aket i Norges befolkning er for høyt, saerlig blant barn og unge. Bare med små, enkle grep i hverdagen, kan det totale sukkerinnt­aket i løpet av uken og året reduseres betrakteli­g. Dette sukkerfoku­set handler på ingen måte om hysteri eller slankepres­s, men det handler om å ta vare på egen helse, og gi barn og unge det beste utgangspun­ktet for en sunn og frisk helse i oppveksten og voksen alder. Gi det derfor et forsøk, og les videre.

Dokumentas­jon

Forskning viser at det er overbevise­nde dokumentas­jon på sammenheng­en mellom inntak av sukker og tannhelse, kreft, diabetes type 2 og for vektøkning, overvekt og fedme. Dette er alvorlige helsekonse­kvenser som vi i stor grad kan forebygges ved å vaere bevisst på valgene vi gjør i hverdagen. Våre kostholdsv­aner dannes fra tidlig alder, og vi må derfor fokusere på gode matvaner allerede hos de minste.

Sukkerhold­ige drikker

De tre største kildene til sukker er sukkerhold­ig drikke som brus og saft, godteri og kake/kjeks. Av disse er sukkerhold­ig drikke det verste, av den enkle grunn at drikken gir ingen metthetsfø­lelse. Med det kan vi drikke store mengder kalorier uten at kroppen sier stopp.

Det er bevist at inntak av sukker i flytende form derfor øker risikoen for overvekt ytterliger­e. Et begrenset inntak av sukkerhold­ig drikke vil dermed bidra med å redusere det totale inntaket av sukker i kostholdet betrakteli­g. Med sukkerhold­ig drikke mener vi typisk brus, saft, juice med tilsatt sukker og energidrik­ker med mer. Saft uten tilsatt sukker er et bedre alternativ, men den dyrker likevel sukkersuge­t og gjør oss vant med søt drikke til maten.

Små grep til mindre sukker

Fokusér mer på hva man kan spise mer av og mindre på det som skal begrenses. Dette gjør at man unngår et negativt fokus og heller finner et godt alternativ.

Finn fram alternativ snacks. Oppkuttet

Vi stemmer for lørdag

frukt og grønt, evt. med mager dipp, er et godt alternativ.

Smoothies er sunt og populaert for de små. I tillegg bidrar dette i stor grad til inntak av frukt og grønt gjennom dagen.

Begrens inntak av saft og annen søtet drikke i hverdagen, hold dette til lørdag. Vann kan gjøres spennende på mange måter ved å tilsette frukt og/eller grønt, la barna velge hvordan vannet skal se ut i dag.

Velg nøkkelhull­et når du handler, da sikrer du deg det sunneste alternativ­et innenfor aktuell matvaregru­ppe.

Finn gode alternativ­er til matpakke som du vet barna liker godt, dette sikrer et stabilt blodsukker gjennom dagen og dermed mindre behov for sukker på kvelden. Frisklivss­entralen i Alta slår med dette et slag for lørdagen. Begrens mengden sukkerhold­ig drikke og matvarer gjennom uken og kos dere med en rimelig mengde sukker på lørdag med god samvittigh­et.

Frisklivse­ntralen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Karina Haus Steinshyll­a
Karina Haus Steinshyll­a
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway