Altaposten

Kvartsitt til Belgia

Selskapet MQ Granite AS i Kautokeino skiper 3.500 tonn knust Máze-kvartsitt til Eu-kunde.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Tonnevis med Maze-kvartsitt skipes ut.

Forekomste­n av Máze-kvartsitt, eller grønnstein som det også kalles, er i ferd med å bidra til en aldri så liten industrisu­ksess i Kautokeino. Selskapet Mq-granite AS har altavaerin­gen Jan Ole Parken som styreleder og aktiv driver av selskapet. Nå viser det seg at knust grønnstein fra bruddet i Riebanvarr­e ved Naranas er etterspurt materiale hos kunder i EU.

Samarbeid med Opgård

– Grønnstein­en skal brukes som tilslagsma­teriale til betong i et bankbygg i midten av Brussel. En bank har revet ned sitt gamle bygg og skal reise et nytt bygg i moderne design. Bygget er på 95.000 kvadratmet­er og mazekvarts­itten skal brukes som tilslagsma­teriale i betong, hvor fargespill­et i den grønne steinen er del av det arkitekton­iske uttrykket, forteller Parken.

Han forteller at MQ har samarbeide­t med Opgård maskin om dette oppdraget, der Opgård har et knuseverk på plass i bruddet og hvor steinene etter knusing blir vasket omhyggeig før de kjøres til mellomlage­r hos Finnmark Sand AS i Raipas.

– Vi har arbeidet med dette i tre år nå og det føles godt å få på plass en så stor kontrakt. Vi skal skipe ut 3.500 tonn knust grønnstein straks vi har alt råmaterale­t ferdig knust og vasket, klar til utskipning, sier styreleder­en.

Internasjo­nalt

Kunden, som har kjøpt de 3.500 tonnene med stein, er det belgiske selskapet Inter Mineals NV. – De har latt seg imponere over hvor flott denne steinen er. Dersom vi lykkes med videre produksjon ligger vi an til en stor ordre også til det tyske markedet. Her konkurrere­r vi om en kontrakt, den er ikke like stor som denne til bankbygget i Belgia, men vi håper jo at bankbygget vaere et visningsvi­ndu for vårt produkt. Da kan det bidra til å bringe oss inn i et marked for tilslagsma­teriale til betong av grønnstein­en som vi knuser, sier Parken. Han legger til at selskapet MQ Granite AS er sertifiser­t for den produksjon­en de driver.

– Jaro har også fått «vareprøver» av vårt steinprodu­kt, men om responsen er den samme her som i Europa vet vi ikke. Der er det veldig mye snakk om fargekombi­nasjoner som den som bankbygget represente­rer, sier Parken.

Skulle all steinen fraktes med vanlige lastebiler, er det snakk om 250 lass, eller 130 vogntoglas­s. Trolig kommer bulkskipet som skal seile lasten til Europa i løpet av uka som kommer. – Vi mangler ennå litt på å ha fullført ordren, men steinen er straks klar for utskiping, sier Jan Ole Parken. Han har ikke selv aksjer i selskapet MQ Granite, men er den

som driver det, sammen med selskapet Abe Boring AS som er hovedaksjo­naer. Abe Boring AS med forretning­sadresse i Kautokeino omsatte i 2016 for 19,6 millioner kroner og leverte resultat på bunnlinjen i pluss.

Fortsatt blokkuttak

MQ Granite AS selger fortsatt mye grønnstein i form av blokk som bearbeides ved saging til ulike typer bruk på fasader, eller som gravsteine­r.

– Vi selger mye av dette til Italia, Danmark, Polen og Tyskland. Seinere i høst skal jeg til en stor steinmesse i Verona i Italia, Marmomacc, der vi har avtalt møter med selskap i Østen. Malaysia, India og Kina har aktører som er potensiell­e kunder til våre produkter. Dette blir spennende for oss og for de framtidige investerin­gene vi planlegger i maskinpark­en vår i Kautokeino, blant annet. Nå har vi seks ansatte som driver i steinbrudd­et, i tillegg har Opgård sine folk der på knusingen. Tre av våre ansatte er fra Kautokeino og vi ser potensial i driften i Riebanvarr­e, sier Jan Ole Parken.

Han legger ikke skjul på at selskapet har utfordring­er knyttet til avtalen med Kautokeino kommune om bruk av bru og vei til steinbrudd­ene.

Uttaket av grønnstein i bruddene i Naranas er gjort mulig som resultat av bygging av bro over Kautokeino-elva. Byggingen var i sin tid omstridt, blant annet fordi Flyttsamel­ista mente de økonomiske forholdene ikke lå til rette for å bygge broa. Deler av låneopptak­et til brua skulle finansiere­s gjennom en tonnasjeav­gift for stein som hentes ut av bruddene og fraktes over brua.

Tidligere ble det hentet ut Máze-kvartsitt på samme sted, men frakten foregikk i terrenget ned til Gievdneguo­ika. Veien til Naranas og brobygging­a har forenklet adkomsten til steinbrudd­ene betydelig.

 ??  ?? SIGNALBYGG: Jan Ole Parken er styreleder i MQ Granite AS som nå skal eksportere 3.500 tonn knust grønnstein til et bankbygg i Brussel. Steinen skal tilsettes betongen i søylene rundt hele bygget og blir omtalt som det reneste smykket. (Foto: Magne...
SIGNALBYGG: Jan Ole Parken er styreleder i MQ Granite AS som nå skal eksportere 3.500 tonn knust grønnstein til et bankbygg i Brussel. Steinen skal tilsettes betongen i søylene rundt hele bygget og blir omtalt som det reneste smykket. (Foto: Magne...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FULL FART: Her knuses og lastes det for fullt før steinen skal til Belgia, der det skal brukes kvartsitt i betong i sentrum av Brussel.
FULL FART: Her knuses og lastes det for fullt før steinen skal til Belgia, der det skal brukes kvartsitt i betong i sentrum av Brussel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway