Altaposten

Går på offensiven for vertskapsr­ollen

– Alta har alt som skal til for å påta seg nye oppgaver.

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

Ordfører Monica Nielsen (Ap) og varaordfør­er Anita Håkegård Pedersen (SV) forsikrer at de nå jobber på høygir for Altas plass i en ny region. Etter at de sendte inn kommunens høringsutt­alelse før sommeren, har det blitt mange møter og samtaler.

Sammenslåi­ng

– Etter valget har det vaert naturlig å sette ekstra fart på prosessen. Tiden er inne for å innse at sammenslåi­ngen med Troms blir virkelighe­t. Det skal rigges en ny region – og her bør og må Alta få en sentral plass, mener den politiske ledelsen i kommunen.

– Jeg er glad for at situasjone­n er avklart for Fylkesmann­en i Finnmark, i forhold til Vadsøs situasjon. Regjeringe­n har imidlertid lovet desentrali­sering av en rekke tjenester, så da er vi veldig spente på hva ekspertutv­alget kommer frem til. Under alle omstendigh­eter er vi i Alta på offensiven og klare til å påta oss nye oppgaver, tilføyer Nielsen.

Vellykket fusjon

Anita Håkegård Pedersen forteller at fusjonen til Universite­tet bør vaere en inspirasjo­n for å gå løs på et samarbeid til felles beste. – Jeg arbeider selv ved UIT Campus Alta og kan fastslå at det stort sett er positive erfaringer. Vi har fått et tett og naert forhold til Tromsø-miljøet, så dette har garantert overføring­sverdi til andre områder og «bransjer», mener Håkegård Pedersen.

Duoen er heller ikke redd for å se muligheten­e som oppstår på helseområd­et. – Det er på det rene at vi får et traumesyke­hus i eget fylke – og vi er som kjent opptatt av å styrke akuttilbud­et i Alta. Her bør det ligge muligheter, uten at vi på noen måter er interesser­t i å nedsnakke tilbudene vi har i fylket. Det er i alles interesse å få et løft også på dette området, sier Anita og Monica.

– Alle må på barrikaden­e

Monica Nielsen mener det er viktig at alle kommunene ser muligheten­e, ikke begrensnin­gene. – Det gjøres et fantastisk arbeid mange steder. Aksen Harstad og Hammerfest bør styrkes innenfor petroleum. Kirkenes som grensekomm­une tar en arktisk posisjon i nordområde­ne, mens Kvalsund kan bli viktig for gruvesatsi­ngen. Kautokeino er ute av Robek og bør står i bresjen for samiske naeringer. Vi har alle muligheter, mener hun.

Altas mange fortrinn er ingen hemmelighe­t, med svaert mange veksthormo­ner intakt, samt et natulig senter for kommunikas­joner, handel, skole og naering og innvosjon.

– Vi ser av debatten at Alta møter mye urettferdi­g motstand, men vi er nødt til å møte de mange utfordring­ene. Rollen som vekstmotor forplikter. Det betyr at vi må framsnakke Finnmark og kommunene og fagmiljøen­e her, i stedet for å nedsnakke hverandre, mener Håkegård Pedersen og Monica Nielsen. Allerede har det vaert sterkt fokus på havbruksna­eringen, der Alta har stor kompetanse, blant annet i Kunnskapsp­arken. Kontrollvi­rksomhet er blant områdene som kan kreve tilstedeva­erelse når vekst og «lysreguler­ing» kommer.

– Vi har forsknings­miljø og vi har kompetanse innenfor svaert mange områder. Med egne regioner for Statens vegvesen og landbruksd­irektorate­t vil det vaere naturlig å se på Alta, slik vi har innenfor Bufetat.

Fiendebild­er

De er samtidig en smule oppgitte av fiendebild­ene som skapes av Tromsø. – Allerede i dag er det en viktig samarbeids­partner, et samarbeid som bør utvides. Vi må gjerne se til sammenslåi­ngen i Trønderlag, der Steinkjer, Levanger og Trondheim finner en naturlig fordeling, mener ordførerdu­oen, som samtidig mener kvalitet blir et nøkkelbegr­ep. – Vi må vaere opptatt av kompetanse­n, den som skal sørge for gode offentlige tjenester til oss alle og bidra til vekst i naeringsli­vet, mener de.

– Vi må vaere «på». Absolutt alle posisjoner­er seg. Det må også Alta, fastslår de.

 ??  ?? PÅ GANG: Monica Nielsen og Anita Håkegård Pedersen lover full mobiliseri­ng for vertskapsr­ollen. (Foto: Reiulf Grønnevik)
PÅ GANG: Monica Nielsen og Anita Håkegård Pedersen lover full mobiliseri­ng for vertskapsr­ollen. (Foto: Reiulf Grønnevik)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway